Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Motnje ritma

Default avatar

Porsy

Zanima me ali je kaj resnega, če mi občasno "preskakuje" utrip. Nekaj prekine normalen ritem srca. Kar naenkrat (pa ni važno ali ležim, hodim, tečem) začutim, kot da bi bil en utrip izpuščen, potem dvakrat nahitro zabije in bije spet normalno. To se mi dogaja včasih 1x na teden, včasih večkrat na dan. Pritisk imam vedno normalen, pred 6 tedni sem rodila, pa ni bilo nobenih težav (normalen utrip). Bila sem na EKG-ju, na katerem je bil ta preskok viden, pa so me dali še na UZ srca. Tam me je kardiolog dobre pol ure pregledoval in je rekel, da imam srce v redu in tudi bitje je bilo v tistem času povsem normalno. Težave s tem imam že dobra tri leta. Kardiolog mi je sicer rekel, da so občasni preskoki povsem normalni, da so prisotni pri vsakem. Da pa jih morda jaz bolj občutim, ker sem suha. Rekel je, da je nevarno šele takra, ko ti srce hitro zabije več kot desetkrat naenkrat. No pri meni samo dvakrat. Drugače sem zdrava, ščitnic aje v redu, sa mo sem pa brez kondicije. Stara sem 22 let. Kaj bi bilo to?

Najlepša hvala za odgovore.
Default avatar

Boris Cibic

Pri vseh ljudeh nastopajo neredni utripi srca (ekstrasistole), v mnogih primerih pri povsem zdravem srcu. Izgleda, da je tako tudi pri vas. Če vas hudo motijo, prosite zdravnika, da vam predpiše kakšno blago delujoče pomirjevalo.
Skušajte ugotoviti vzrok, ki je povod za neredne utripe (živčnost, prevelika obremenjenost). Morda vam bo koristila že redna aerobna vadba.
Če se neredni utripi ponaljajo tako pogostoma, da vas hudo motijo, bi lahko nekaj časa jemali eno od zdravil proti nerednemu bitju srca.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

mojca

Pozdravljeni,

tezave s `preskakovanjem` srca, ki jih opisujete, so do potankosti podobne mojim. Stara sem 30 let, telesno aktivna vsaj 5x na teden, ne pijem, ne kadim, moja teza je normalna.. lahko recem, da zivim zdravo zivljenje. Tako bitje se vecinoma dogaja v mirovanju, velikokrat ponoci oziroma zvecer, ko bi rada zaspala.. redko med sportno aktivnostjo. Sport ponavadi pomaga. Scitnica je uredu, na EKG je bil `preskok` zaznan, UZ je uredu,.. kardiolog je mnenja, da gre za neko `lepotno napako`, ki se zal pojavlja pri povsem zdravem srcu in da se s tovrstno tezavo srecuje kar nekaj ljudi.

Mene to zelo moti, ker se takrat tudi slabo pocutim in dobro zaznam tak preskakujoc utrip. Obcasno me tudi tisci v prsih, huje pa je ob spremembi vremena. Pride tudi do obcutka, da bi lahko izgubila zavest. In velikokrat je zato prisoten se stran, kar vse skupaj potencira.. zdravil ne jem, morda v takih primerih kozarec sladke vode, ki pa ne pomaga..

obstaja morda naravno zdravilo ali pomoc ob takih dnevih?

Lep dan se naprej!

Mojca
Default avatar

Boris Cibic

Zanesljivo ste slišali od vašega zdravnika in od vašega kardiologa, da ima bolnik zelo, zelo verjetno zdravo srce, če se težave zmanjšajo pri telesnih obremenitvah. Zato je strah odveč.

Domnevam, da bi se vam stanje popravilo z uživanjem zdravil, ki mu po domače rečemo "betablokator", v nizkih odmerkih. Včasih so krivi za taka stanja hormonski vplivi.

Morda bo zadostovalo blago pomirjevalo. Skrbite še naprej za zdrav slog življenja, proč od stresov.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si