Med.Over.Net

Kardiologija

Nizek srčni utrip

Default avatar

zaskrbljenaHčerka

Pozdravljeni!

Pišem vas, ker sem zaskrbljena za mojega očeta. Star je 64 let, ima nekoliko preveč kilogramov, ni najbolj športno aktiven, čeprav se tu in tam potrudi in gre na kak sprehod.
Torej, aprila se je odpravil na sprehod in ko se je vračal, naenkrat ni mogel več naprej zaradi slabega počutja. Klical je mojo sestro, ki je pršla ponj in ga odpeljala domov. Ker se tudi doma čez čas ni počutil najbolje, jo je prosil, da ga pelje k zdravniku (naj povem, da gre zelo težko k zdravniku, razen če res ni nujno).
Opravili so mu ekg, ki je bil baje brez bp, vzeli kri, kjer bilo prav tako vse ok in izmerili pritisk, ki pa je bil zelo povišan (okoli 180 / 110). Osebna zdravnica mu je predpisala tablete za nižanje krvnega tlaka (dve na dan). Naročila ga je tudi na UZ srca, ki ga je opravil nekje maja, kjer je bilo prav tako vse bp.
Seveda si je po tem dogodku redno meril krvni tlak (vsak dan) in je nekje v začetku oktobra ob meritvah začel opažat, da ima na trenutke znižan srčni utrip (45 udarcev / min). Ker se je ustrašil, je takoj šel do zdravnice, kjer pa se mu je srčni utrip spet zvišal (cca. 62 udarcev na minuto). Ekg je bil spet bp, naročila ga je na 24-urno merjenje EKG-ja, ki ga je opravil dva tedna nazaj. Izvidi so pokazali, da je 1% v dnevu pulz bil pod 45 udarcev na minuto in sicer zvečer. Motnje v srčnem ritmu niso bile zaznane. S tem izvidom je odšel do osebne zdravnice, ki je podala mnenje, da je vse okej in da to ni nič nevarnega, da bi bilo nevarno v primeru, če ob znižanju pulza srce ne bi bilo enakomerno. Naročila ga je na obremenitveni test in termin je dobil šele januarja.

Prosim vas za mnenje, kaj vse bi lahko bil vzrok temu oziroma katere preiskave bi bilo smiselno opraviti, da bi ugotovili, kaj je narobe, da se pulz tako zniža (šli bomo tudi samoplačniško, če je potrebno).
Je smiselno ponovno iti še enkrat na UZ srca? Kaj nam svetujete?
In pa, ali to stanje res ni nevarno in se ne morejo pojaviti kakšni hujši zapleti?

Najlepša hvala za odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Verjetno gre za težavo zaradi počasnega bitja srca, ki se ponavlja. Na zadnjem EKG pregledu so ugotovili frekvenco pod 45 utripov v minuti. Lahko je ta nizka frekvenca zadostna, da se bolnikovo počutje pri taki nekoliko nižji frekvenci začasno poslabša. Upam, da mu boste izmerili srčno frekvenco (pulz na zapestju) ko se bo ponovilo slabo počutje. Indiciran bo pregled pri kardiologu če boste ugotovili nizko srčno frekvenco in hkrati slabo počutje.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da je potreben takojšnji pregled srca na Polikliniki v ambulanti za urgentne primere.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Ob napadu počasnega bitja srca bo indiciran takojšnji pregled na Polikliniki v ambulanti za urgentne primere.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si