Med.Over.Net

Kardiologija

Bolečine in težave

Default avatar

Prosim za pomoč

Najprej naj začnem s svojim največjim problemom-debelost. Vem, da znake, ki jih bom opisala, rešujemo z bolj zdravim načinom življenja, za kar se v zadnjem času močno trudim, upam pa, da mi boste vseeno lahko dali kakšen bolj kratkoročen nasvet.
Torej: stara sem 21 let, v službi, poleg tega še študiram. Pred mano je izjemno naporno in stresno obdobje. Nikoli nisem imela hujših psihičnih težav, zdaj pa me je zelo zelo strah. Občasna bolečina se mi zadnje dni pogosto razširi iz področja med dojkama, se preseli v hrbet in predvsem v desno polovico telesa (vcasih špikne tudi v levi dojki ali pod njo), danes se je temu pridruzila tudi toplota na obrazu in občasna rahla omotičnost (vse lahko delam normalno, samo ko se ulezem ali vstanem, se mi zavrti). Vcasih zaboli ob globokem dihanju. Sama bolečina ni pretirano huda ali pekoča, začutim pa jo. Stiska me tudi malo v trebušni votlini. Zadnjič sem se zbudila tudi z bolečo čeljustjo. Spim sicer v redu. Strah me je, ker ne vem, ali gre za simptome srčne kapi ali kaj drugega. Vesela bom vašega odgovora.
Default avatar

Boris Cibic

V razmeroma dolgem dopisu ni nobenega podatka, ki bi kazal na možnost, da imate bolno srce. Bolni so le živci, ki sežejo iz možganov na površino srca in njegovo okolico. Tako stanje je v večini primerov posledica čezmernih duševnih ali fizičnih obremenitev. Pri vas se verjetno ponavlja tudi nihanje višine krvnega tlaka. Bolnikom priporočamo vsaj začasno zmanjšanje duševnih in telesnih obremenitev, zdrav način življenja, polurne sprehode v naravi vsaj pet krat na teden skozi več mesecev in po potrebi še blaga pomirjevala (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji)
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si