Med.Over.Net

Kardiologija

Je ateroskleroza lahko reverzibilna?

Default avatar

JožicaK

Na internetu je mogoče zaslediti prispevke iz tujine, ki govorijo ali pišejo o tem, da je mogoče odpraviti arterijski plak z določeno prehrano in eventuelno še z dodanimi nekaterimi prehranskimi dodatki in jemanjem statinov. O tem govorijo s svojimi prispevki tudi zdravniki.

Večinoma gre za teorijo, ki je nasprotna trenutno uradno veljavni doktrini. Gre za lchf (low carb high fat) ali keto prehrano, ki temelji na prehrani z dovolj maščob, oreščki, veliko različne zelenjave in zmerno beljakovin. Povsem "prepovedane" so vse žitarice in stročnice in večina sadja (razen jagodičevja, limone, avokado) in seveda se ne uživa nobenega sladkorja ali njegovih umetnih nadomestkov.

Od dodatkov se priporoča vitamin K2 (MK 7), ki naj bi pravilno razporejal kalcij v telesu (ven iz mehkih tkiv in v kostni sistem ter zobno sklenino).

Sama se na ta način prehranjujem cca 2 leti, ob tem tudi prakticiram "intermittend fasting - jem kosilo in večerjo, čas postenja 18 ur, prehranjevanja 6 ur). Nikoli nisem lačna, počutje je dobro, fizično sem aktivna (delo doma, na vrtu, sprehodi, 2x tedensko strokovno vodena telovadba, pohodi v gore). Pred tem sem imela diagnozo Diabetes tip 2 (samo dieta). Sedaj imam KS vedno v mejah normale (na tešče in po obrokih), glikiran hemoglobin prav tako normalen. Izgubila sem 20 kg odvečne teže. Krvna slika je odlična, HDL holesterol zelo visok, LDL nizek, trigliceridi zelo nizki. Stara sem 70 let.

Zanima me vaše mnenje, ali bi ta življenjski slog dejansko lahko povzročil zmanjševanje arterijskih oblog. Kako bi bilo to mogoče preveriti (na neinvaziven način)?

Vnaprej najlepša hvala za vaš odgovor,

Jožica