Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Visok krvni tlak

Default avatar

Zorkom

Ziujo star sem 21 let in imam povisan krvni tlak.
Moja zgodba je taka. Hodim v fitnes nekaj vec kot 2 leta od tega se 1 leto precej intenzivno ukvarjam kar pomeni imam poslihtano prehrano treniram tako da imam 4x na teden trening z utezmi 2x na teden pa cardio vadba po 1h in utrip drzim na 130 udarcev na minuto.
Prvic sem bil pri zdravniku priblizno 5 let nazaj ki so mi ugotovili da imam rahlo povisam krvni tlak to je bilo v prvem letniku izmerili so mi ga okoli 140-145 zgornjo mejo jaz se takrat nisem tako zmenil zanj in sem enostavno dal to na stran 3 leta pozneje sem imel zdravniski pregled takrat sem se tudi zacel ukvarjati z fitnesom vrndar se ne tako inteznivno moj krvni tlak je bil okoli 160 takrat sem naredil vse raznorazne teste sepravi ekg, krva slika(na kateri je odsplopal samo malo visji kalij ter secnine zaradi visokega vnosa beljakovin), bil sem pri okulistu kjer ni opazil nicesar, in pa na ultrazvoku(srca, jeter, ledvic tu je zdravnik omenil da imam zelo lepe ledvice ter srce kjervspet ni bilo nic kriticnega razen rahlo povecane srcne zaklopke ki je pri vseh sportnikih), prav tako pa sem bil tudi na 24h merjenju krvnega tlaka.
Danes sem si izmeril pritisk pa sem ga imel 190/68 kar jr mala cudna vrednost, sol uzivam v mejih normale probal sem tudi sol popolnoma iznicit iz prehrane vendar mi telo ni dobro funkcioniralo prav tako imam omejen kofein nimam nobenega vnosa kofeina razen iz izvora kave ki ne presega 200mg na dan. Lahko se omenim da v druzini ima oče povisan krvni tlak in jemuje zdravila katera si jaz ne zellim preveč.
Kaj bi bil lahko vzrok mojega povisanega tlak, lahko kak postorim najlepsa hvala!

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar