Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Strah-skrb za srce

Default avatar

maj81

Spoštovani!
Pred tremi tedni sem imela "napad" in sicer...mirno dopoldne- začelo me je boleti iz trebuha v žličko in levo stran prsi ter slabost. Bolečina je bila tako močna,da si je ne znam več in ne upam predstavljati.Ni mi dalo dihati in sem mislila;da bom umrla!Hladna pot in malo me je "zmanjkalo".Bila sem sama,nisem mogla vstati,da bi šla klicat.Čez nekaj minut je bilo manj,sem se vlegla in prespala celo popoldne.Nekaj dni še me je tiščalo v prsih.Zanima me ali ima kaj to s srcem povezave,ali bi se dalo kaj videt kje? Slaba dva meseca nazaj sem imela UZ srca,ker je os.zdravnik slišal šum in ta mi je po izvidih rekel,da imam "postarano" srce.Stara sem 36 let,ne kadim,jemljem tbl za železo,stresa ni bilo.Veliko sem utrujena,se zadiham,v mirovanju imam pulz zmeraj nad 80/min in včasih mi ta podivja.Prosim vaše mnenje na vse to in mnenje na izvid UZ srca:
Levi atrij 3,4x3,3.volumen levega atrija 45ml,indeksirana vrednost 23ml/m2.LVDD 4,7, RVDD 2,8. Na mitralni zaklopki so sklerotične spremembe tudi na robu sprednjega lističa mitralne zaklopke.Transmitralni pretok primeren.Na zaklopki nakazane regurgitacije.Aortna zaklopka je sklerotično spremenjena,delno kalcinirana.Na bazah lističev sicer se lističi še primerno odpirajo, maksimalna hitrost v sistoli 2,1 ml/sek,gradient 174mmHg,prisotna je regurgitacija z izrazito ekcentičnim jetom.Potek ob sprednjem lističu motralne zaklopke, regurgitacija 1/3.Levi prekat normalnih dimenzij,EF 60%,brez regionalnih motenj krčenja,brez pomembne diastolne disfunkcije.Perikard bp.
Iskren hvala za odgovor!! Lepo vas pozdravljam!
Default avatar

Boris Cibic

Opravičujem se za zelo pozen odgovor. Navedli ste napad hude neznosne bolečine pri srcu in izvid Uz pregleda srca. V dopisu ni podatka če ste ga opravili po pregledu pri kardiologu, ki je potreben za pravilno oceno zdravstvenega stanja. Napisali ste, da ste stari 36 let, kar kaže na zgodnji nastop ateroskleotičnih sprememb. Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si