Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Slabo počutje in test ekg

Default avatar

Valon11

Pozdravljeni g. Cibic!

Nekoč sva se že pogovarjala na tem forumu in vse do danes sem razen občasnih preskokov srca živel normalno življenje, do te zadnje nedelje. Danes sem star 25 let, uspešno vodim gostinski lokal in lahko takoj poudarim, da imam zelo stresno službo, saj sam delam vsaj 5x na teden v šanku, vsakodnevno vsaj 2 uri izgubim na telefonu za naročanje robe, klicanje serviserjev za vse aparate, ukvarjanje s težavami ostalih delavcev, tedensko pisanje razporeda, vodenje računov na socialnih onrežjih, itd. Plus privat življenje, seveda. Pa, naj vam opišem tole zadnjo nedeljo. Po zaključenem delu v soboto in odhodu na praznovanje rojstnega dne dobrega kolega in prihodu domov v "zgodnjih" jutranjih urah (cca 5ih), sem si v nedeljo posledično privoščil spanec do cca 12. ure. Normalno vstal in šel pod tuš, saj smo bili ob 1ih zmenjeni za družinsko kosilo. Ko sem prišel izpod tuša, sem se normalno oblekel in vsedel ter počakal, da počasi krenemo. Takrat pa se je začelo...
Čudno počutje z občutkom nemoči/slabosti, blaga vrtoglavica, težke roke in noge. Z dihanjem nisem imel težav, sem pa čutil konkretno pomanjkanje kisika v glavi, ker pravtako, nisem imel občutka, da sem v svoji glavi. Nisem zapaničaril ampak sem se vseeno odločil iti po stopnicah iz stanovanja na kar se je grozen občutek slabosti začel širiti naravnost iz srca, v vse dele telesa. Hvala Bogu, ne vem kako to izgleda, a prepričan sem bil, da imam srčni napad, ker sem v trenutku začutil takšno slabost. Prijel sem se za ograjo, saj sem imel občutek, da lahko izgubim zavest, a je nisem. Počasi so me pospremili nazaj v stanovanje, kjer sem se matral še kakih 10 min, nato pa vzel blago pomirjevalo in kasneje zaspal. Po tem, ko sem se zbudil, še vedno nisem bil pri močeh tako kot ponavadi in sem po manjšem obroki odšel nazaj na počitek do jutra.
V ponedeljek zjutraj sem se oglasil pri osebni zdravnici in ji takole razložil vso situacijo. Pregledala mi je nevrološke znake, telesno temperaturo, pritisk (125/89), poslušala pljuča-dihanje in utrip srca. Po njenih besedah, vse bp. Vorašala me je, če sem v kratkem bil kaj bolan (nisem) ali če sem pod velikim stresom (najvrjetneje sem). Je pa sama rekla, da me iz preventive pošilja na EKG in v laboratorij, da v SB preverijo, če imam kakšno infekcijo, težave s ščitnico, sladkor, sečnino in troponin. Naj bi pokazalo tudi, če imam po kakšnem čudnem naključju zamašene žile. Spet vse bp razen tega, da je rekla, da se v sečnini vidi, da premalo pijem (popolnoma drži) in sem malo dehidriran. Ekg naj bi tudi bil ok, dobil nisem nobene prave razlage, sem si ga pa v času ko sem čakal zunaj lahko sam dodobra pregledal. Številčnih vrednosti si nisem uspel zapomniti (škoda, da nisem slikal s telefonom), sem si pa zapisal vse izraze. Papir je bil iz dveh delov, na grafe se ne spoznam, so bili pa vsi med sabo vsaj v mojih očeh identični, kar se pa napisov na vrhu obeh strani tiče (nisem si zapomnil vrstnega reda):
SINUS RHYTHM
RIGHTWARD AXIS
OTHERWISE NORMAL EKG
RIGHTWARD AXIS
ATRIAL FIBRILLATION
Consider LEFT VENTRICULAR HYPERTROPHY
Pojma nimam kaj to pomeni, meni je ona rekla, da je ekg normalen, da mogoče srce malo bolj visi na desno stran, pa še to samo zato, ker sem suh (188cm, 71 kg). "Nič nevarnega, vse ok, sumim, da gre zgolj za vašo izgorelost." Nato sem dobil bolniški list in je rekla naj do konca tedna počivam. Pomirjeval od nedelje nisem vzel, me je pa danes nekaj do 4ih zbudila pekoča močna bolečina v središču prsnega koša, ki je po nekaj minutah in globokih vdihih (ne paničarim kot leta nazaj) popustila in sem zaspal nazaj. Še vedno pa nisem najbolj pri močeh in se trudim nerazburjati, ker mi takoj po celem telesu sproži čudne občutke.
Zdaj pa, če vam ta dolgi spis kaj pomaga, lepo prosim za Vaše cenjeno mnenje.
Najlepša hvala vnaprej!
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. Mislim, da gre za težave, ki se mnogo krat pojavijo pri duševnih in telesnih obremenitvah (stresna stanja). V takih primerih priporočamo zmanjšanje telesnih in duševnih obremenitev in po potrebi jemanje blagih pomirjeval (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Zelo priporočamo tudi zdrav način življenja (nekajenje, izogibanje stresnim situacijam, itd.) Prav tako so koristni tudi polurni sprehodi ( 5 - 6 krat na teden, delno s pospešeno hojo).
Nekoliko me je presenetila navedba EKG: najprej "sinus rhythm" (redno bitje srca) in na koncu "atrial fibrillation" (neredno bitje srca). Priporočam posvet pri izbranem zdravniku. Srečno
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si