Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Izvidi krvnih preiskav - povečane vrednosti

Default avatar

denis995

Spoštovani,

Danes sem bil na odvzemu krvi, bil sem po domače povedano zmačkan od prejšnjega večera.
V izvidu so bile povišane naslednje vrednosti:
Eritrociti: 5,76
Hemoglobin: 181
Hematokriti: 0,511
K-MCHC: 354

Vem, da to vse le rahlo povečano, pa me vseeno skrbi. Ali mislite, bi tukaj lahko dehidracija odigrala vlogo pri teh povečanih številkah? Drugače sem tudi kadilec, zadnje čase pa kar pogosto pijem alkohol, zaradi drugih osebnih težav. Pred enim letom sem imel vse stvari v mejah normale ( npr. hemoglobin 162 ).
Kaj priporočate za v naprej?

Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem.

LP, Denis
Default avatar

Boris Cibic

Opravičujem se za pozen odgovor. Za pravilen odgovor bi bil koristen podatek o velikosti eritrovcitov (MCV). Vsekakor bi svetoval še posvet pri hematologu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

denis995

Spoštovani,

Sem pa tudi preveril te reference na internetu. Sedaj pa mi ni jasno zakaj je na spričevalu od zdravstvenega doma napisano recimo Eritrociti od 4 - 5,5 in hematokriti od 0,400 - 0,500, če pa povsod na interenetu najdem, da so eritrociti normalne vrednosti do 6,3 in hematokriti do 0,550 in potem takem sem pri tem dvojem še dokaj gladko v mejah normale. Pa tudi za hemoglobin naj bi bilo do 180.

Hvala tudi za tale odgovor in lepo pozdrav.
Default avatar

denis995

Naj pa omenim še, da imam anksiozno motnjo in sem pod nenehnim stresom, zaradi res nepotrebnih stvari in se nikakor nemorem popolnoma umiriti. Imam tudi občasne palpitacije, tu in tam kak napad panike, se pa večinoma časa počutim tesnobno ( rahla slabost, omotičnost, občutek težke sape ipd. ). Jemljem persen, ki recimo da minimalno pomaga, kaj več pa tudi ne. Sem pa opravil tudi kardiološke preiskave, ekg, test obremenitve b.p. razen visok pulz na ekgju, kar je stalnica in je posledica psihe, tudi uz. srca ok, razen ene zares miniaturne luknjice.
Kaken je vpliv stresa na kri?

Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem. Lp, Denis