Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

zdravilo Amlessa

Default avatar

pertina

Spoštovani,
prosila bi vas za nekaj pojasnil glede delovanja AMLODIPINA v zdravilu Amlessa.
Zaradi primarne hipertenzije (povprečje 151/101) jemljem zdravilo Prenessa 8 mg. Kot stranski učinek imam rahlo omotico. Tlak je sedaj znižan na 124/ 86. Zdravnica pravi, da bi bilo bolje, če bi spodnji tlak znižali na 80, zato mi je predpisala tablete Amlessa 4mg/5mg. Prebrala sem, da je pogost stranski učinek amlodipina v zdravilu omotičnost, zato me zanima ali je večja verjetnost, da bom po Amlessi še bolj omotična, ali pa je možno, da bo pri tem zdravilu omotičnost manjša.
Zanima me tudi na kaj točno deluje Amlodipin. Samo na stene žil ali tudi na delovanje srčne mišice? Ker so med pogostimi stranskimi učinki navedene tudi plapitacije me je kar malo strah vzeti to zdravilo.
Za vaš odgovor se vam v naprej lepo zahvaljujem
Default avatar

Boris Cibic

Visok krvni tlak začnemo v večini primerov zdraviti s tabletami v katerih je samo eno zdravilo v nizkem odmerku. Če ni zadovoljivega učinka preidemo na tablete v katerih je količina zdravila vedno več. Ker je pri vas premalo deloval Prenessa tudi v najvišjem odmerku in ni povzročal stranskih učinkov je zdravnica pravilno sklenila, da vam predpiše zdravilo Amlessa, ki imajo v vsaki tableti perindopril (Prenessa) in Amlodipin. Izgleda, da pri vas Amlodipin povzroča ekstrasistole in omotičnost. Navedeni stranski učinki niso nevarni. Če so preveč moteči je indicirano jih zamenjati z zdravilom, ki ne vsebuje Amlodipina, morda Micardis, Lorista: Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si