Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Srčne palpitacije

Default avatar

User_123

Pozdravljeni,

stara sem 23 let. Maja letos sem prvič začutila občutek, kot da bi mi srce preskočilo. Za normalnim utripom je sledila pavza in nato močnejši utrip, ki sem ga začutila v grlu. To se je dogajalo občasno tri zaporedne dni samo v mirovanju, ko pa sem se gibala so občutki preskoka izginili. Sedaj so minili trije meseci in preskoki niso več tako pogosti, večinoma pa se mi dogajajo le kadar sem anksiozna glede svojega zdravja (health anxiety).

Nekajkrat se mi je zgodilo, da sem začela razmišljati o palpitacijah, pri čemer me je bilo strah, nakar sem občutila en ali dva preskoka, ki sta bila šibkejša od tistih v mesecu maju. Včasih palpitacije ne občutim kot preskok srca, ampak kot močnejši udarec srca (en oz. dva močnejša udarca), pri čemer čutim da je ritem srca reden. To občutim približno 1-krat na 14 dni, pojavi pa se mi največkrat ko sem anksiozna ali ko globoko vdihnem oz. zazeham.

Drugih simptomov (npr. omotica, bolečina, tiščanje itd.) nimam, prav tako pa me palpitacije ne bolijo.
Zanima me, če je možno, da je vzrok mojih palpitacij anksioznost ali jemanje KT (Cerelle). Zaradi KT tudi nimam redne menstruacije, ki je lahko odsotna tudi nekaj mesecev, sprašujem pa se, če bi vzrok lahko bile tudi hormonske spremembe?

Doma si občasno merim krvni tlak, ki je sicer normalen, vendar pa se občasno na prikazovalniku pojavi znak za aritmijo. Po dodatnem merjenju pa tega več ne prikaže. Merilnik je sicer iz Hoferja, zato me zanima ali je tak merilnik dovolj dober za zaznavanje dejanske aritmije, saj ob prikazu tega nikoli ne čutim palpitacij oz. nerednega utripa.

Za odgovor, nasvete in pomoč se vam najlepše zahvaljujem. Zgoraj opisani občutki sicer niso boleči, vendar pa so moteči in mi povzročajo velike skrbi, cele dneve razmišljam o tem, zato je kvaliteta mojega življenja zadnje tri mesece zelo slaba. K zdravniku pa trenutno zaradi anksioznosti še ne upam.
Default avatar

Boris Cibic

Hvala z zaupanje. Iz vsebine vašega dopisa povzemam, da skrbite za svoje zdravje in, da ste, morda, zaskrbljena zaradi motenj srčnega delovanja. Prezgodnji utripi (ekstrasistole) nastanejo zaradi številnih vzrokov, pri zdravih in pri bolnih srcih, v mirovanju in pri telesnih ali živčnih obremenitvah. Sami ste ugotovili, da pri vas nastopajo ekstrasistole kadar ste anksiozni in v glavnem jih ni ob telesnih obremenitvah. Kaj jih sproži? Stresna stanja, motnje menstruacijskega ciklusa, vremenske spremembe? itd. Pri zdravljenju priporočamo izogibanje stresnim obremenitvam, redne polurne sprehode, delno s pospešeno hojo, 5 - 6 krat na teden in po potrebi še blaga pomirevala (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si