Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Visok krvni tlak

Default avatar

damrug

Pozdravljeni,

Star sem 46 let, visok 184cm in tehtam 84 kg, nekadilec. Že v srednji šoli sem imel ob sistematskem pregledu izmerjen visok krvni tlak, ob nadaljnih merjenjih v zdravstvenem domu se je redno gibal okrog 150/80 pa kolikor se spomnim tudi do 170/100. Zaradi tega sem bil pri 17 letih tudi na UZ srca. Izvida sicer nimam, spomnim pa se, da je kot diagnoza bilo zapisano »povečano srce levo?«. Zdravil nisem dobil, v naslednjih letih se tudi nisem posvečal mojemu pritisku. Naj omenim, da sta visok krvni tlak imela tudi starša.
Ko sem bil star 30 pa sem se začel aktivneje rekreirati oz. ukvarjati s športom, predvsem sem začel kolesariti in hoditi v hribe. Zaradi redne športne aktivnosti sem se leta 2012 pri 40 letih odločil, da naredim samoplačniško obremenitveni test, UZ srca in UZ vratnih žil, kljub temu, da nisem imel težav.
Na UZ srca pa je bilo ugotovljeno: atrija sta dilatirana, desni blago, levi zmerno, IVS blago zadebeljen, zaklopke in ostalo je bilo b.p. UZ vratnih žil je bil b.p., pri ergometriji pa je prišlo med obremenitvijo do prekomerne rasti tlaka, hipertenzivna reakcija pri srčni frekvenci 169/min, pri 9 MET ( 240/90mmHg), EKG pri tem brez posebnosti. Naredil sem še 24 urni RR, povprečni »aktivni« (dnevni) krvni tlak je bil 144/89 mmHg, povprečni »počitek« (nočni) pa 131/74mmHg. Opravil sem tudi pregled krvi, krvni sladkor in holesterol v mejah normale, prav tako tudi UZ ledvic oziroma trebuha, kjer je bilo vse normalno.
Zaradi začetnih hipertenzivnih sprememb srca in blage arterijske hipertenzije mi je kardiolog svetoval Lercapres 10mg zvečer, od takrat ga že skoraj 6 let redno jemljem. Stranskih učinkov ni bilo.
Doma sem začel tudi redno meriti krvni tlak.Ta je bil v naslednjih 4 letih povprečno 130-135/80, redke meritve so bile do največ 150/90. Nato sem meritve opustil.
Vseskozi sem tudi fizično aktiven, čez poletje naredim ca 4000km s kolesom, čez zimo ca 500 km v hribe peš, pri tem nekih težav ni bilo prisotnih.
Sedaj delam meritve krvnega tlaka doma zopet nekaj mesecev, pri čemer pa opažam, da se krvni tlak giblje med 140-150/80-85. Torej se je kljub jemanju Lercapressa 10mg zvišal.

Lepo prosim za Vaše mnenje, ali je možno, da učinek tablet popušča ( se telo navadi na njih?) oziroma ali svetujete povečanje odmerka Lercapress na 20mg zvečer namesto zdajšnjih 10mg? Da bi uvedel neke druge dodatne tablete me je strah zaradi eventualnih stranskih učinkov.

Za Vaš odgovor vnaprej hvala.
Lp
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje in iskrene čestitke za vašo skrb za zdravje. Verjetno vam je že znano, da visok krvni tlak polagoma raste skoraj pri vseh bolnikih in, da v takih primerih se pokaže potreba, da nekoliko povečamo odmerek zdravila. Ke je pri vas Lercapress brez stranskih učinkov in imate, v zadnjem času vtis, da je sedanji odmerek premalo učinkovit ni zadržkov, da preidete na višji odmerek (Lercapress 20 mg). Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
cron