Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Bolečina pri srcu.

Default avatar

sara_l

Spoštovani!

Stara sem 22 let, pol leta nekadilka, prej kadila 4-5 let. V petek sem na sredini prsnega koša začutila topo bolečino (kot, da bi mi nekdo sedel na prsih) ob enem pa me je tudi zabolelo v hrbtenici, pod levo lopatico. Ko sem vdihnila je bilo dihanje oteženo.
Naslednji dan se mi je to zopet ponovilo, ob enem me je tudi špikalo v levo roko katero je potem začelo mravljinčiti. Špikalo me je tudi okoli srca. Zdaj občutka, kot da bi mi nekdo sedel na prsih ni več, ostaja pa špikanje in na vsake toliko topa bolečina (v področju leve roke in srca oz. sredine prsnega koša, včasih se špikanje širi v čeljust).
Področje si masiram, za preventivo pa sem vzela tudi Aspirin 100s Protect. Zanima me na kaj Vas to najbolj asociira, moja prva misel je bila seveda povezana s tem, da je s srcem kaj hudo narobe. Je mogoče, da je vsega kriv stres (zadnje čase me mučijo izpiti) ali mislite, da je smiselno opraviti kakšen pregled? Naj omenim še, da je bolečina neredna, včasih se pojavi in traja pol ure, potem je mir, drugič imam mir 3 ure. Opazila pa sem tudi, da se mi je prvi in drugi dan predvsem ob kakšnih opravilih bolečina povečala, sedaj pa je dokaj neodvisna od trenutnega početja.

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav.
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zupanje. Na vaš dopis sem že odgovoril pred nekaj dnevi. Zdaj sem skušal najti moj odgovor, pa ga nisem uspel. Morda bo vam uspelo. Ste premladi, da bi posumil na organsko bolezen srca. Zbodljaji pri srcu kažejo na težave zaradi stresnih vplivov, topa bolečina pri srcu pa dopušča sum, da se ponavljajo krči v srčnih žilah, ki so prav tako lahko posledica stresnih obremenitev . Čestitam vam, da ste opustili kajenje. Za odpravo sedanjih težav bi vam priporočil čim bolj zdrav način življenja (zdrava uravnotežena prehrana, skrb za normalno telesno težo, zadostni nočni počitki, izogibanje stresnim situacijam, redni polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo, 5 - 6 krat na teden in po potrebi blaga pomirjevala, na primer tablete Persen, ki so v prosti prodaji ali tablete proti anksioznosti na zdravniški recept). Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

krenSREDA

Pozdravljeni,

od petka ponoči imam na levi strani prsi občutek lahkega tesnenja oziroma kot da me malo peče. Od tistega dneva tudi ko se uležem na levi bok slišim potem srce kako mi bije v uhlju, nogi itd... Prav tako me je isti večer bolela desna noga ter leva roka. Od tistega dneva imam na trenutke zelo zelo rahle bolečine oziroma tesnenje v glavi na trenutke. Star sem 28 let, drug dan sem šel recimo tudi na daljši pohod (4 ure) in tudi do danes praivl 5km tek (večkrat na teden se ukvarjam s športom ker imam drugače sedeče delo) vendar kakšno stanje upehanosti ni. Mislim, do moje zdravnice vendar je sedaj čas dopustov zato bom počakal na osebno zdravnico.

Hvala za vaš nasvet.