Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

TOLMAČENJE IZVIDA SCINTIGRAFIJA

Default avatar

VIDA048

Pozdravljen,

Prosila bi za tolmačenje izvida:

Srce je normalne velikosti, votlina levega ventrikla ni povečana, EDV v mirovanju je 77ml. Na scintigramu levega ventrikla med obremenitvijo je videti cca 25% znižano nabiranje izotopa v srednjem in peribazalnem delu septuma, blago znižanje je v večjem delu prednje stene, delno anterolateralno (v periapikalnem delu anteroseptalno je perfuzija primena, zelo blago znižano nabiranje izotopa je videti tudi v predelu spodnje stene.
V mirovanju se perfuzija blago izboljša anterolateralno in v srednjem delu septuma, spremembe v peribazalnih dveh tretjinah prednje stene so fiksne, po inteziteti večje kot med obremenitvijo ( vpliv atenuacije s strani leve dojke?). zelo blago se izboljša perfuzija v manjšem obsegu v področju spodnje stene,

Mnenje; z opravljeno preiskavo, ob stopnji obremenitve 130 W (102%) ter ob doseženi maksimalni frekvenci 179/min (104%), pomembne obremenitve ishemije nismo dokazali. Ugotavljamo blago obremenitveno ishemijo anterolateralno in septalno. Ishemija predstavlja cca 3% miokarda levega ventrikla. Ugotavljamo fiksno nekoliko znižano perfuzijo v predelu prednje stene, ni mogoče povsem izključiti tudi druge vzroke (tahikardija, atenuacija s strani leve dojke), zato svetujemo dodatno diagnostično obdelavo (angino CT koronark?, MR srca?)
Izstisna rekvencija levega ventrikla v mirovanju 78%, po obremenitvi 79%. EDV v mirovanju je 77 ml, po obremenitvi 73 ml. Miokard je v celoti miabilen. Pomembnih segmentnih motenj krčljivosti ne ugotavljamo.

Naj povem, da imam tudi CIS MS(G.35) z lezijami na C2 (9 mm) ter ima tudi trakasto lezijo na C5, ki pa naj bi bila visoka okvara cervikalne hrbtenjače in ne MS lezija (V kar seveda nisem popolnoma prepričana).

Zanima me tudi kaj pomeni atenuacija s strani leve dojke.

Hvala lepa in lep pozdrav!
Vida
Default avatar

Boris Cibic

Velik napredek tehnike v zadnjih desetletjih je omogočil tudi natančnejše ugotovitve o stanju prekrvitve srca. V dopisu je naveden izvid scintigrafskega pregleda srca. Ugotovljena je blaga nezadostna prekrvitev srca v predelu prednje stene levega prekata in v predelu septuma (pregrade) med levim in desnim prekatom, vendar je funkcija srca še normalna (78%).
Na enem mestu je prisotna "manj jasna slika (atenuacija) kontrasta, ki je morda posledica sence dojke. Zato je preiskovalec priporočil še eno preiskavo : koronarografijo ali MR (magnetno resonanco) srca.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

VIDA048

Hvala lepa in lp!
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si