Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Prolaps mitralne zaklopke

Default avatar

Srčika

Spoštovani,

moj mož ima diagnozo prolaps mitralne zaklopke in gre za prirojeno napako na srcu. Večkrat na dan čuti aritmije, omenjena je tudi regurgitacija (mitralna, trikuspidalna, pulmonalna), ne potrebuje pa nobenih zdravil. Na izvidu piše, da ni nobenih ovir za rekreativno dejavnost (mož se ukvarja s tekom in polmaraton preteče brez težav). Ta izvid je dobil pred dvema letoma v Sloveniji.

Zdaj pa sem se pogovarjala s sorodnico iz Srbije, ki je v Srbiji ravno tako dobila diagnozo prolaps mitralne zaklopke, ki je prirojena napaka. Ona pa ne čuti nobenih aritmij, vendar ji je tamkajšnji kardiolog rekel, da se lahko pojavijo. Ravno tako ni dobila nobenih zdravil, vendar pa je vse ostalo zame precej nepričakovano. Ker se je pred leti 10 let ukvarjala s profesionalnim športom, ji je kardiolog rekel, da je imela srečo, da se ni zrušila zaradi odpovedi srca. Seveda jo je ta izjava zelo prestrašila. Zdaj ima odsvetovano ukvarjanje s športom, poleg tega pa naj bi pred vsakim operativnim posegom jemala antibiotike, da ne bi prišlo do vnetja in posledično do zastrupitve krvi, ki bi zastajala v srcu.

Torej - ob isti diagnozi moj mož poleg tega tudi čuti aritmije, ona pa ne. Po pogovoru vsak s svojim kardiologom pa se on počuti zdrav, ona pa se boji za svoje življenje. Mene pa zanima slednje - ali bi moral pred operativnimi posegi antibiotike jemati tudi moj mož? Kaj pa ukvarjanje s športom, bi moral bolj paziti?

Za odgovor se že vnaprej najlepše zahvaljujem!
Default avatar

Boris Cibic

Vaš mož ima manjšo prirojeno napako na mitralni zaklopki, ki ne vpliva na rekreativne telesne obremenitve, ki jih sedaj bolnik zmore. Predstavljam si, da pri rekreativnih obremenitvah upošteva dopustne meje (zadihanost, ekstrasistole). Napisali ste, da ne jemlje nobenih zdravil proti napredovanju bolezni. Baje je bil zadnjič pri kardiologu pred dvema letoma. Mislim, da je indiciran kontrolni pregled, ki ga lahko opravi v teku nekaj mesecev. Upam, da skrbi za zdravje zob in, da ob vsaki bolezni z vročino jemlje antibiotike. Srečno.
Mislim, da se vaša sorodnica lahko še naprej posveča rekreativnemu športu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si