Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

IZVID KARDIOLOGA

Default avatar

1990

Spoštovani,

sin star 27 let je bi pri kardiologu ker naj bi mu popiščala aortna zaklopka . V lanskem letu je bil na uz srca , katerega izvid se glasi:
Votline predvorov in prekatov so normalno velike( LA 3,6 cm, RVDD 2,4 cm; LVDD 4,9 cm, EDV po Simsonu C 108 ml-normalen). Bulbus aorte je normalno širok ( 3,6 cm). Ni prekatne hipertrofije. Ni perikardnega izliva. Ni regionalnih motenj kontraktilnosti.

Globalna sistolna funkcija levega prekata dobra ( EF M Mode 67%, VTI iztočnega traka 20,5). Distolna funkcija normalna glede na transmitralni pretok in glede na tkivni dopler ( TDI E medialno 10,8 cm).
Mitralna zaklopka: morfološko in funkcionalno normalna.
Aortna zaklopka: dvolistna, stičišče na 10 in 4 uri. V obeh stičiščih blaga do zmerno hemodinamsko nepomembna aortna regurgitacija( levo in desno), ki ni hemodinamsko pomembna( votina levega prekata je normalno velika). Max. gradient nad aortno zaklopko je 12 mmHg, srednji 8 mmHG. DVI 0,52. AVA glede na VTI 3,1 in glede na V max. 2,8 cm. Lističi aortne zaklopke sta zaenkrat nežna.

DG: Dvolistna aortna zaklopka z blago do zmerno hemodinamsko nepomembno aortno regurgitacijo ( 1-2/4)
Nezadeblejeni levi prekat z normalno sistolno funkcijo in normalno diastolno funkcijo
Prejšnji teden je bil ponovno na kontroli in dobil naslednji izvid kardiologa.

Izvid se glasi:

Prsni koš: bp, Pljuča: poklep sonorem, dihanje poostreno vezikularno.
Srce: iktus v 5.ICP v MCL, akcija srca je ritmična s fr. 65/min, povdarjen I. ton na vrhu srca in II.ton nad arterijo pulmonalis. V Erbu slišen tih protomezosistolni šum. Nad aortnim ostijem slišen tih protomezodiastolni šum. RR 126/77

EKG: normogram, sinusni ritem 60/min, izraženi znaki hipertrofije levega prekata

Diagnoza: Valvula aortae bicuspidalis
Insuff. valvulae aorte ( 2+)
Insuficientio valvulae mitralis ( 1-2+)

Mnenje: Ponovili bi UZ pregled srca, doppler vratnih arterij in UZ trebušnih organov. Po opravljenih preiskavah bi se odločili za nadaljno strategijo diagnostike. Morda bi opravil obremenitveno testiranje v kolikor bi bilo to potrebno. Odločili bi se na osnovi UZ pregledov.


Ker ne razumem ali se je stanje poslabšalo vas prosim za vašo razlago.
Zanima me , čemu je potreben pregled UZ trebušnih organov in doppler vratnih arterij. Skratka skrbi me , da se je zdravstveno stanje poslabšalo, saj v izvidu piše ,da je EKG pokazal znake hipertrofije levega prekata, kar v lanskem UZ izvidu ni bilo kaj omenjenega.


LP
Default avatar

Boris Cibic

Izgleda, da je v zadnjem letu nastalo blago napredovanje sprememb na aortni in na mitralni zaklopki, ki pa ne povzročajo zaznavnih težav. Ne preseneča če kardiolog, ki je pri bolniku opravil UZ pregled srca, želi dobiti podatke o morebitnih spremembah tudi na abdominalni aorti in v vratnih žilah.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si