Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Težave s srcem/ožiljem?

Default avatar

Peter92

Pozdravljeni,

Star sem 27 let, imam 180cm in 75kg. Po mojem mnenju živim dokaj zdravo edino veliko časa zaradi dela preživim pred računalnikom.

Že nekaj časa me mučijo resnejše težave z zdravjem. V zadnjih letih sem začel opažati predvsem, da skoraj ni dneva, ko ne bi imel glavobola oz. čutil pritisk v glavi. Včasih se že zbudim z glavobolom. Konstantno se počutim utrujenega, mi zvoni v ušesih in opažam, da se mi je poslabšal tudi spomin. Tako kratkotrajni, kar mi otežuje reševanje težjih problemov, pa tudi pozabljam stvari oz. na opravila, ki me čakajo. Prav tako imam grozno slabo koncentracijo. Dokaj pogosto občutim tudi bolečine v prsih, ki so bile tudi vzrok, da sem pred 2 letoma prosil za podrobnejše preiskave (24h merjenje tlaka in EKG, ultrazvok srca (le delno vidno med rebri), ORL, MR glave), ki pa niso pokazale posebnosti razen nekoliko povišan krvni tlak 140/90, ki pa je bil nižji, ko sem ga nadzoroval doma. Omenim lahko še, da sem se že kot otrok nekajkrat ponoči zbudil z neprijetnim občutkom v prsih in zato takrat tudi opravil EKG, ki pa prav tako ni pokazal težav.

Osebna zdravnica meni, da je vzrok v živcih, saj me muči tudi anksioznost in tresenje telesa, predvsem pa rok pri jedi. Počasi sem tudi sam postal istega mnenja, čeprav ne vem ali lahko to pojasni tudi pešanje spomina pri mojih letih, kar me precej skrbi. Stanje se je kar se tiče anksioznosti po mojem mnenju sicer do danes malekost izboljšalo, še vedno pa me pogosto obremenjuje nelagoden občutek v prsih oz. bolečine, zaradi katerih se velikokrat ponoči tudi zbudim.

Počasi sem se navadil živeti z opisanimi problemi, zaupam preiskavam da sem fizično zdrav in zato nisem več obiskoval zdravnika.

Še nikoli nisem pomoči iskal na spletu vendar pa po dogodkih v zadnjih dneh še vas prosim za pomoč in upam, da boste v opisanem prepoznali možen vzrok za moje težave.

Torej: V zadnjih dneh sem še slabše spal kot ponavadi. Tako ponoči kot večkrat čez dan, sem čutil bolečine v nogah, pa tudi v rokah (niti ne mravljinčasto, morda bolj kot revma?). Pogosto sem čutil tudi pritisk v ušesih, včeraj zvečer pa še grozen pritisk v nosu. Na pregradi med nosnicama sem mislim da lahko zatipal izbočeno žilo. Zato sem si po nekaj mesecih ponovno doma izmeril krvni tlak, ki je bil normalen (113/82, utrip 66), vendar pa mi je aparat pokazal znak za neenakomerno bitje srca. Takojšnja ponovitev meritve je pokazala 113/77, utrip 78, vendar brez nepravilnosti v bitju. Ko sem se čez 20 minut umiril pa 116/79, utrip 60. Še danes imam cel dan izjemno nelagoden občutek v prsih, rokah in nogah, ter pritisk v ušesih ter nosu.

Zavedam se, da ima marsikdo še hujše probleme kot jaz in kot rečeno poskušam živeti s tem. So boljši dnevi, ko se počutim normalno, in pa slabši dnevi, ki me prestrašijo in obremenjujejo. Zato bom zelo hvaležen, če boste v opisanem prepoznali kakšen vzorec ali simptome česarkoli, kar bi lahko bilo vzrok mojih težav.

Vnaprej iz srca hvala za čas in odgovore.
Peter
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. Sem natančno prebral vaš, razmeroma dolg zapis, pa nisem dobil podatka, ki bi kazal na organsko bolezen srca ali drugih organov. So pa prisotne številne težave, ki kažejo na motene funkcije zaradi živčnih vplivov ali blagih organskih bolezni.
Težko se preprpričam, da živite zdravo, kar tudi vi nekoliko dvomite. Mislim, da bi vam koristil razgovor s psihologom ali psihiatrom, ki imajo velike izkušnje kako pomagati bolniku s številnimi funkcijskimi težavami. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Priporočam polurne sprehode 5 - 6 krat na teden in posvet pri psihologu ali psihiatru.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Priporočam polurne sprehode 5 - 6 krat na teden in posvet pri psihologu ali psihiatru.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Matyu

Pozdravljeni

Prosil bi razlago izvida ultrazvoka srca.
Preglednost je dobra. Votlina levega prekata je normalno velika (EDD 4,5 cm, ESD 2,5 cm). Stene levega prekata niso zadebeljene. Masa levega prekata ni povečana. Globalna sistolična funkcija levega prekata je normalna (iztisni delež po 2D oceni je 76 %). Segmentnih motenj krčenja ni. Utripni volumen je normalen (VTI v iztočnem traktu levega prekata je 27,5cm). Diastolična funkcija levega prekata je za starost normalna. Desni prekat je normalno velik. Globalna sistolična funkcija je normalna. Oba predvora sta normalno velika. Aortna zaklopka je trilistna, se dobro odpira, blago pušča. Mitralna zaklopka ima manjši prolapse sprednjega lističa minorno pušča. Trikuspidalna zaklopka je morfološko in funkcijsko normalne. Ocena sistoličnega tlaka v desnem prekatu ni možna. Aorta je v začetnem delu normalno široka. Perikard je brez posebnosti.

Blaga aortna regurgitacija. Prolaps sprednjega lističa mitralne zaklopke z minorno regurgitacijo.

Imam bolečine v srcu, zraven srca in v prsnem košu (smicanje). Bolečina je večja ob obremenitvi levega dela telesa. Imam občasne vrtoglavice. Star sem 28 let nekadilec in ne uživam alkohola.

Hvala za odgovor
Default avatar

Boris Cibic

Glede na vsebino UZ pregleda srca ne bi pričakoval nobene težave pri srcu. Prisoten je blag prolaps mitralne zaklopke, ki ne povzroča nobene motnje. Prav tako ne povzroča bolečin blaga aortna regurgitacija. Verjetno gre le za bolečine zaradi živčnih vplivov, ki bi jih lahko obvladali že z blagimi pomirjevali (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Bolečine izražene pri telesnih obremenitvah na levi strani prsnega koša so verjetno posledica blage prizadetosti mišic .
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si