Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Prekomerno bitje srca že tri mesece

Default avatar

Zmago1

Že pribl. tri mesece me muči prekomerno bitje srca in tresavica, tudi mraz-vroče.
Če pogledam sem vedno živel zelo stresno, nisem spal po več kot 5-6 ur na noč. Pred tremi meseci pa sem doživel še izjemen stresni dogodek. Od takrat ne spim več kot kake 2-4 ure na noč. Zdravnica mi je izmerila ekg, ščitnico in ker je bilo ok mi je dala najprej Sanval brezuspešno. Potem me je napotila k psihiatru ki mi je predpisal AD zyprexa in kventiax ki jih tudi jemljem brezuspešno. Spat grem redno ob 22 zbujam se okoli 12- enih prešvican in neprespan. Potem zaradi razbijanja srca ne morem več spati, mogoče še kake pol urice zjutraj. to me vedno bolj utruja podnevi- počasen sem, utrujen, podočnjaki, brezvoljen. Smatram da nespečnost ni vzrok ampak posledica. Se da to kako ozdraviti, kam naj se obrnem, saj čutim da me počasi zapuščajo življenjske moči, ponoči ker gledam v strop ure in ure dobivam tudi čudne misli.
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. V dopisu ste navedli težave, ki kažejo na verjetne posledice stresnih vplivov (prekomeno bitje srca, razbijanje srca, tresavica, nespečnost, itd.) . Od izbrane zdravnice ste dobili tablete Sanval in od psihiatra tablete Zyprexa in Kventiax, do sedaj vse brezuspešno. Upam, da še niso izčrpane vse možnosti zboljšanja. Tudi jaz podpiram zdravljenje nespečnosti s tabletami Sanval, ki jih lahko damo za boljše spanje v odmerku do 15 mg (3 tablete po 5 mg). Ste morda do sedaj pred spanjem jemali samo eno tableto Sanvala po 5 mg?
Napisali ste, da nista bili uspešni niti antipsihotični zdravili. Namesto teh zdravil bi priporočil zdravilo iz skupine anksiollitikov (na. pr. Helex ali Lexaurin), ki delujejo pomirjevalno in ugodno vplivajo tudi proti nerednemu bitju srca. Lahko mi še pišete. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

hvala za odgovor

Pozdravljeni
Zdaj sem vzel več kventiaxa in zyprexe kot ponavadi (ponavadi 1 tableta kventiaxa 25mg in 3/4 tablete zyprexe 5mg) in spim dalj, smatram da mi kventiax pomaga. Vzel sem (torej 1,5 x25mg kventiaxa in 5mg zyprexa) in spal en dan 5 ur in drugi dan 6 ur kar je bistveno izboljšanje. Vendar ko se zbudim okoli 3h ali 4h zjutraj mi srce dela na polno, izmeril sem pritisk 155/90 in pulz 127 in potem seveda ne morem zaspati nazaj,...po kake pol ure ali 1 uro ko se umirim mi pade pulz na okoli 90. Vendar imam tudi v mirovanju potem pulz čez dan okoli 75-80 in sem nemiren. Čez dan tudi ni variante da zaspim. Moje vprašanje bi bilo, ali je lahko tak pulz pri prebujanju povezan še s kako srčno nepravilnostjo ali gre izključno za psihične težave? Ali menite da tak pulz in pritisk potemtakem imam tudi med samim spanjem ali ne?
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da imate zdravo srce na katerega vplivajo različni stresi. Zdravnik psihiater vam je predpisal dva antipsihotika. Morda bi bilo boljše če bi jemali samo enega in en anksiolitik, ki ugodno vpiva na srce.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

tuareg33

Spoštovani!
Star sem 33 let in imam težave z močnim bitjem srca. Pulz imam povsem normaln v mirovanju oziroma pri neobremenjenosti od 60 do 80 udarcev na minuto. Bitje srca je pa prav vidno v prstnem košu včasih na vratu in pa v rokah. Ko držim neko stvar v roki ta prav trza po ritmu srca.
Punca pravi da večkrat sploh nemore ponoči lezat tik ob meni ker se celi tresem po ritmu srca.
Zdravnik mi je pred pol leta nekje opravil ekg in poslušal srce in rekel da je vse v mejah normale in da je verjetno to posledica stresa, čeprav sem mu povedal da imam zelo dobro službo,srednje naporno katero zelo rad opravljam in zelo dobre družinske in prijateljske odnose. Tako da stresa ne občutim. Bil sem tudi na pregledu ščitnice, katera deluje povsem normalno.
Prosim če mi lahko svetujete kateri pregled bi bil za opravit oziroma kaj bi to lahko bilo narobe,saj že traja kr nekaj časa.
Najlepša hvala za vaš in odgovor!
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan. Težave navedene v dopisu ne kažejo na organsko bolezen srca. Pričakujem postopno zboljšanje z zdravim načinom življenja, z rednimi polurnimi sprehodi 5 - 6 krat na teden in z jemanjem blagih pomirjeval (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si