Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Čudna bolečina

Default avatar

v skrbeh

Spoštovani,
na nas se obračam z vprašanjem in sicer sem včeraj zvečer v prsnem košu (najprej v predelu žličke), potem pa širše na levi strani prsnega koša začutila bolečino, ki je trajala nekaj časa. Ker me včasih v predelu žličke boli, se s tem nisem preveč ukvarjala, saj naj bi bila v tem predelu bolečina zaradi prebave (po besedah mojega zdravnika izpred nekaj let nazaj...), ki čez čas izgine.
Ker me je tokrat bolelo drugače, nekako širše in ne samo pri žlički, hkrati pa me je začela boleti še cela leva roka, sem se ustrašila, kaj bi to lahko bilo. V tem času nisem počela nič posebnega, bolečina je prišla kar naenkrat. Nato je bolečina v prsnem košu popustila, zato k zdravniku nisem šla, roka pa me je še bolela tudi, ko sem šla spat, roko sem sicer lahko dvignila... Zjutraj je bilo vse spet v redu. Ali menite, da me mora situacija kaj skrbeti? Kaj lahko storim s tem v zvezi, saj sem se zelo prestrašila, da ni bila kap ali kaj podobnega?
Vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam.
Default avatar

Boris Cibic

Škoda, da niste sporočili tudi vaše starosti. Upam, da ni bilo nič hudega. Vsekakor vam želim povedati, da taka bolečina, kakršno ste opisali je lahko živčnega izvora, ali posledica krčenja srčne žile, ki je pri mladih izredno redka in običajna pri starejših ljudeh. Imate visok krvni tlak? povišane vrednosti holesterola? kadite? Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

V skrbeh-vprasanje

Spoštovani,
hvala za odgovor, ste me kar malo pomirili.Sicer sem takrat govorila tudi z zdravnico, ki je rekla, da je glede na starost (41) in glede na opisano mišično skeletna bolečina. Nimam teżav s holesterolom niti tlakom.Zmotilo me je to, da me je poleg bolečine v prsih začela boleti še roka.
Prosila bi vas za nasvet, kako ravnati v takem primeru ali svetujete, da se gre takoj k zdravniku ali se čaka? Ali se s pregledom lahko potrdi, ali je šlo za kako resnejšo zadevo in v kakšnem času?
Še enkrat se vam zahvaljujem za vaše mnenje in vas lepo pozdravljam.
Default avatar

Boris Cibic

Vaše vprašanje je zelo zanimivo, lahko zelo pomembno. Kdaj naj se bolnik odloči, da prosi za pregled pri svojem zdravniku ob nastopu nove bolečine. Odgovor je težak. Pri bolečini v predelu srca, ki jo spremlja nenadno poslabšanje počutja je zanesljivo indiciran čimprejšnji posvet pri zdravniku, da se izključi srčni infarkt. Manj nujen je posvet pri zdravniku če nastopi v predelu srca zbodljaj. Zelo hitro je potreben posvet pri zdravniku tudi pri sumu na nastop možganske kapi.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si