Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Atrijska fibrilacija

Default avatar

Srce123

Spoštovani,

mami so v sredini novembra ugotovili atrijsko fibrilacijo. Dvakrat je bila na uregenci, kjer so ji naročili obisk antikoagulantne ambulante. Osebna zdravnica ji je rekla, da bi z obiskom v tej ambulanti počakali do obiska pri kardiologu. Mama je bila v začetku meseca na tem pregledu, vendar se zdravnik v izvidu sploh ni opredelil kako naj poteka zdravljenje. Ko ga je mama klicala, ji je rekel, da naj to ambulanto seveda obiskuje. Šla je po napotnico k svoji osebni zdravnici, kjer pa jo je mama tudi spomnila, da je leta 2015 imela možgansko krvavitev in da ji je nevrologinja ukinila aspirin 100, ki ga je imela za redčenje krvi, da bi zmanjšali nevarnost za krvavitev. Včeraj je bila v antikoagulantni ambulanti in je to omenila tudi zdravnici v tej ambulanti. Zdravnica se ni mogla odločiti, kaj naj naredi in je mami rekla, da naj počaka še izvid 24 urnega merjenja EKG, vendar pa mama sploh še nima datuma. Sprašujem vas za nasvet, kaj naj v tem primeru naredimo, saj je znano, kako nevarna je atrijska fibrilacija zaradi strdkov, to pa se kar vleče in vleče.
Sicer je bila mama letos pri navrologinji, ki je napisala naslednje mnenje: gospe razložim, da so težave z ravnotežjem posledica okvar oz. staranja več sistemov-možganov, ravnotežnega aparata v notranjem ušesu, mišično-skeletnega sistema, vida. Čudežnega zdravila ni na voljo, nakoristnejše so še redne vaje za ravnotežje ter v primeru hude nestabilnosto uporaba palic.
MR tomografija je razkrila številne hiperintenzivne spremembe bele možganovine ter ostanke stare krvavitve, kar zanesljivi kaže na bolezen malih arterij. Glede na klinični potek, pa bi tokrat ko glavni etiološki dejavnik izpostavili arterijsko hipertenzijo in ne amiloidne angiopatije, o kateri smo razmišljali pred 2 letoma.
Vprašala bi vas tudi, če je glede situacije dobro o tem vprašati tudi nevrologinjo, samo problem je, ker so čakalne vrste tako dolge, privatne ordinacije pa ta zdravnica nima.

Hvala za odgovor.

Simona
Default avatar

Boris Cibic

Glede na podatek, da je mama prebolela možgansko kap zaradi krvavitve in, da ima atrijsko fibrilacijo je prav, da jo pregleda kardiolog. Mislim, da je čakalna doba za pregled pri kardiologu v takih primerih razmeroma kratka. Posvetujte se z izbranim zdravnikom. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si