Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

mitralna insuficienca

Default avatar

zaskrbljena1111

Spoštovani!
Pred enim letom sem bila operirana zaradi anevrizme pljučne arterije (lobektomija desni sp.reženj) in posebnih težav po operaciji nisem imela. Občasno sem zaznavala le občutek nekega nenadnega valovanja na sredini prsnega koša, ki je zadnja 2 meseca postajal vse pogostejši in kar neprijeten.To se vedno pojavlja v mirujočem položaju (sede ali leže), v večini primerov, ko imam zgornji del telesa obrnjen v levo stran. To traja kratek čas in običajno izzveni, ko globoko vdihnem in se zravnam. Ker sem pričela opažati tudi obdobja večje utrujenosti in hitre zadihanosti ob naporu, sem opravila še UZ srca in 24-urni Holter EKG. Holter naj bil brez posebnosti. Naredili so mi tudi CTA toraksa za izključitev embolije, ki ni pokazal posebnosti.
UZ izvid:
Srčne votline normalnih dimenzij. Sistolna funkcija levega prekata dobra. Zaklopke morfološko normalne. Interatrijski septum izgleda intakten, v srednjem delu je nekoliko anevrizmatski, z izmeničnim izbočenjem v levi in desni atrij, eventuelnega ASD-ja transtorakalno ne vidim. Dopplersko mitralna insuficienca 1. stopnje, jet nekoliko ekscentričen proti zadnji steni.

Bi mi lahko prosim v laičnem jeziku povedali kaj izvid pomeni? Skrbi me anevrizma, ki jo omenja in pa mitralna isuficienca. Je to začetek srčnega popuščanja? Stara sem 48 let in sem dedno precej obremenjena z boleznimi srca. Je zame priporočljiva normalna telesna aktivnost? Sicer ne kadim, ne uživam alkohola, imam rahlo povišan holesterol, nisem pa posebno fizično aktivna.

Lepa hvala za vaše mnenje.
Default avatar

Boris Cibic

Neprijeten občutek, ki se ponavlja v določenih položajih telesa, zelo verjetno nastane zaradi posameznih prezgodnjih utripov. Take motnje nastanejo tako pri zdravih kot pri bolnih srcih. Morda se bo stanje popravilo že ko se boste čimbolj izogibali takim položajem ali z nizkimi odmerki blagega pomirjevala, na pr. s tabletami Persen, ki so v prosti prodaji.
Pri UZ pregledu srca je zdravnik ugotovil blago obliko popuščanja srca, ki je lahko vzrok za vašo hitro utrujenost ob telesnih obremenitvah. Skušajte omejiti večje napore. Hkrati priporočam omejitev uživanja tekočin in slane hrane. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

zaskrbljena1111

Spoštovani dr. Cibic!
Če dovolite, bi vas prosila še za en komentar.
Kot sem uspela razbrati iz raznih člankov, je prognoza bolnikov s srčnim popuščanjem zelo slaba, zato sem seveda precej zaskrbljena, saj sem še relativno mlada in si želim še dolgo živeti. V UZ izvidu še piše, da so vse 4 zaklopke normalne,ejekcijska frakcija je 0,76. Premer levega ventrikla v diastoli 35, v sistoli 19. Levi atrij 26 mm, v apikalni 29x44 mm, desni ventrikel 21, desni atrij 26x35 mm. Ni perikardnega izliva, ni znakov konstrikcije, ni segmentnih motenj kontrakcije. Dopplerska hitrost preko mitralnega ustja: E val 1.09, A val 0.80, hitrost preko aorte 1.39 m/s. Tkivni doppler: Am 6.0, Em 11,6, E/Em 9.45, Sm 6.6.
EKG kaže denivelacijo do 1mm v II., III, AVF, V5 odvodu. Do pred 6 mesecev nazaj so bili vsi EKG posnetki bp.
Laboratorij: NT-proBNP 43.
Ali je iz teh meritev mogoče razbrati, če gre za prirojeno napako ali kot posledico bolezni zaklopk in kako hitro bo bolezen napredovala?

Najlepša hvala za vaše cenjeno mnenje, za vaš trud in nesebično pomoč. Želim vam še veliko dobrega zdravja!
Default avatar

Boris Cibic

Kar zadeva delovanje srca je sedanji izvid EF =O,76, izvid povsem normalnega srca. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si