Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

ultrazvok vratnih žil

Default avatar

felicitia

Spoštovni gospod doktor,

stara sem 62 let in imam previsok holesterol. Skupna vrednost je bila 9,2, zato me je zudravnica napotila na ultrazvok vratnih arterij Izvid je sledeč:

"Svetlina desne ACC meri 7,2mm, leve 6,6mm. IMT desno 0,5mm, levo 0,6mm. Vzdolž obeh ACC ni sprememb, tudi v desnem bulbusu ne. Preko sprednje stene levega bulbusa je cca 1mm debela obloga tipa IV, preko zadnje stene pa 1,5mm debela, ploščata obloga tipa IV. Izstopišči nista utesnjeni.
Desna VA je široka 4,1 mm, leva 4,0mm. Na vseh pregledanih mestih je tok krvi ortograden in laminaren.
Mnenje: aterosklerotične spremembe v levem bulbusu, hemodinamskih motenj ni videti."
Kontrola čez eno leto in naj uredim dejavnike tveganja.

Moji dejavniki tveganja pa so: bolezen ščitnice- kronični vnetni tioriditis(hashimoto); prevelika tel. teža za cca 10kg; visok holesterol(ne pa tudi trigliceridi), mogoče še premalo gibanja in jasno: stres! vse ostalo je OK(ne kadim, ne pijem nimam sladkorne in ne visokega pritiska); naj omenim še da je mama umrla pri 73 letih (kap), oče pa je imel srčno popuščanje, vendar je dočakal 86 let.
Zanima me, kako nevarne so te sprememb v levi žili in ali je nujno jemati statine.... ne bi jih rada začela jemati, ker razen Eutyroxa ne jemljem nobenih drugih zdravil .
Lepo prosim za vaš nasvet in mnenje.
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. Nekoliko me je presenetila visoka vrednost holesterola, ki jo ste odkrili šele sedaj in je zelo verjetno prispevala k nabiranju holesterola v vratnih žilah. Priporočam zdrav način življenja (hrano bogato z zelenjavo in sadjem, kalorično nezadostno za dosego zmanjšanja telesne teže, več gibanja (na primer polurne sprehode, delno s pospešeno hojo 5 - 6 krat na teden), izogibanje stresnim situacijam, itd.) in redno jemanje zdravila iz skupine "statinov". Kontrola holesterola čez 2 - 3 mesece in po potrebi pregled v ambulanti za lipide na Polikliniki v Ljubljani.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

felicitia

Hvala za odgovor. Ali mi lahko prosim obrazložite izvid Oz. poveste ali je to nevarno.
Zdravil za znižanje holesterola pa ne želim jemat, ker imajo preveč stranskih učinkov, poleg tega pa jih je treba jesti do življenjsko, drži.?
Kakšno prognozo potem imam?
Default avatar

Boris Cibic

Upam, da že poznate izraz "arterioskleroza", ki pomeni nabiranje holesterola in maščobe v žilah. To je bolezen, ki začne v srednjih letih in počasi napreduje. Posledice so dvojne: lahko se iz njih odcepijo majhni strdki, ki zamašijo žile v možganih ali zamašijo žilo na mestu njihovega nastanka. Proti navedenim, lahko usodnim, posledicam, se bolniki zavarujejo z zdravim načinom življenja in z uživanjem zdravil, med katerimi so najbolj učinkoviti "statini". Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

uz doppler

Spoštovani

ali je izvid UZ žil nevaren:

plak v področju desnegaa bulbusa je velikost 1. 08 x 0,16 cm, tipa II do III
vrednost Holesterola je 3,4

hvala