Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Concor in Pradaxa

Default avatar

eunhe

V lanskem letu sem doživela embolični incident s stanjem po TII (naenkrat sem padla skupaj, CT je pokazal lezijo v možganih). Pred tem sem imela zabeleženo atrijsko undulacjo z blokom II. na I. in frekvenco 157.Pri 24 urnem EKG je bilo zabeleženo gibanje fr. med 46 in 153 in ena asistolna pavza do 1.6 sek. kompleksnih tako bradikardnih kot tahikardnih motenj srčnega ritma ni.
Kardiolog mi je predpisal zdravilo Concor 2,5mg in antikoagulantno zaščito s Pradaxo 110 mg zjutraj in zvečer.
Concor jemljem že pol leta, nisem pa začela z jemanjem Pradaxe. Vsak mesec grem samoplačniško na test krvi v laboratorij in med ostalim mi naredijo tudi Koagulacijo.
Rezultat:
PČ 1,15 (0,7-1,3)
INR 0,92 (0,90-1,27)
P-aPTČ 28,1 (26,0-40,0).
Čisto sem zmedena, saj ne vem ali je res potrebno jemanje zdravil za redčenje krvi in imam pomisleke, Imam strica, ki je pred 2 leti začel s temi zdravili, zdaj pa ima enkrat pregosto, drugič preretko kri)..
Stara sem 65 let, do pojava letega sem bila zdrava, v obdobju, ko si mi je začelo to dogajati, pa sem preživela kar nekaj travmatičnih dogodkov, zdaj pa se je stanje umirilo.

Prosim, če mi lahko na kratko objasnite kaj se z mano dogaja oz. ali mi svetujete jemanje Predaxe.
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da ste doživeli blago možgansko kap. V takih primerih v zadnjih letih kardiologi proti ponovitvi zapletov predpišejo tablete, ki bolnika zavarujejo pred tvorbo strdkov. Vam je kardiolog priporočil jemanje zdravila Pradaxa, ki je med najboljšimi. Strinjam se z njim. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si