Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Aritmija srca

Default avatar

Ugankar17

Pozdravljeni,
pisem vam drugic, saj ne vem, kaj se je prvic zgodilo z mojo objavo - preprosto je izginila.
Ze nekaj casa me muci aritmija srca. Vsakodnevno se mi pojavita ena do dve ekstrasistoli, kar je pokazal tudi holter. Samim ekstrasistolam ne namenjam posebne pozornosti, saj so ostale preiskave (ultrazvok, obremenitveno testiranje) pokazale zdravo srce. Obcasno (enkrat do dvakrat mesecno) pa mi ekstrasistola sprozi nekaksen napad srca. Aritmijo vedno cutim nad levo dojko, ki se nato 'kotali' do leve rame. Utripe cutim skorajda na povrsju, gre za totalno aritmijo- neenakomerno kot tudi neredno bitje srca. Obcutek najlazje opisem, kot da se hkrati dogaja vec ekstrasistol, ki se borijo ena z drugo. Osebni zdravnik in stevilni kardiologi mi svetujejo, da na aritmije pozabim, kot terapijo sem prejela concor, ki naj bi ga vzela po potrebi, kar je pa cisti nesmisel, saj aritija ponavadi traja okoli deset sekund in tudi v enem dnevu ne prihaja do ponovitev. Zanima me, koliksna je verjetnost, da je aritmija vendarle nevarna in povzroci morebiten zastoj srca. Aritmija namrec ni bila kljub stevilnim ekg posnetkom nikoli zabelezena in se o njeni nevarnosti ugiba samo na podlagi mojega opisa.
Naj povem se, da sem stara 25let, imam tudi hiatalno henijo in luskavico (ce je to pri teh tezavah sploh pomembno).

Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem.
Ugankar25
Default avatar

Boris Cibic

Imam živo v spominu, da sem vam odgovoril s širšo vsebino že isti dan, ko se je vaše vprašanje prikazalo na ekranu. Odgovor sem poslal z enakim postopkom kot ostale dopise.
Mislim, da imate zdravo srce, ki sedaj, neredno odgovarja s prezgodnjimi utripi (ekstrasistole) na različne dražljaje. Stresi (?), dražljaji iz hiatalne hernije, motnje v menstruacijskem ciklusu, vremenski vplivi, vplivi lege telesa, kajenje, itd. Strah pred odpovedjo srca je povsem odveč. Priporočam zdrav način življenja kamor sodijo tudi redni polurni sprehodi, delno s posešeno hojo 5 - 6 krat na teden in jemanje blagih pomirjeval, na pr. tablete Persen, ki so prosti prodaji.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si