Forum: Kardiologija

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

CTA aortnega loka in velikih vratnih arterij

Odgovori Nova tema
Default avatar dukic10 9 Nov 2017 17:58

Prosim za razlago izvida.
Manjše kalcinirane arterosklerotične lehe v steni aortnega loka in odcepov velikih vratnih arterij. Manjša kalcinirana in fibrozna arterosklerotična leha v steni razcepa skupne karotidne arterije. Kalcinirane in fibrozne arterosklerotične lehe v dolžini 7 mm v steni proksimalnega dela desne notranje karotidne arterije 5 mm nad njenim odcepom. Zožitve niso hemodinamsko pomembne.

Kalcinirane in fibrozne arterosklerotične lehe v steni razcepa leve skupne karotidne arterije in proksimalnega dela leve notranje karotidne arterije v dolžini 11 mmm brez hemodinamske pomembne zožitve.
Kalcinirane arterosklerotične lehe v steni kavernoznega segmenta obeh notranjih karotidnih arterij. Leva vertebralna arterija je nekoliko širša od desne .Vertebralni arteriji sta prehodni v celotnem poteku.
Hvala za odgovor- Dulence

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 13 Nov 2017 12:41

Glede na izvid (difuzne aterosklerotične spremembe v opazovanih arterijah) gre za prisotnost številnih aterosklerotičnih začetnih sprememb, ki zelo verjetno ne manjšajo rednega pretoka krvi. Upam, da gre za spremembe žil, ki ne povzročajo težav in, da se bolnik redno zdravi (zdrav način življenja z rednim gibanjem, normalna telesna teža, obilo zelenjave in sadja v prehrani, nekajenje, zmernost v pitju kave in alkohola, izogibanje stresnim situacijam, redno jemanje predpisanih zdravil, itd.). Srečno.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh