Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Otrok / 8 let / sinkopa

Default avatar

lunca darka

Pozdravljeni,

zaradi sinkope ( 2x ) smo napoteni na UZ pregled srca pri naši 8 letnici, do sedaj EEG, EKG; ščitnica, krvna slika vse bp. Deklica je drobna in res premalo pije, je pa v obdobju pol leta zrastla cca 5,6 cm.. Zanima me kakšne so vaše izkušnje pri otrocih v takih primerih, saj me je izredno strah trenutnega stanja.
Prosila bi vas za kontakt samoplačniškega UZ za otroke, če obstaja, saj so čakalne dobe tudi pod hitro, na pediatrični kar dolge.
Hvala
Default avatar

Boris Cibic

Škoda, da niste kaj več napisali o bolnici. Izgleda, da gre za hitro rastočo deklico, ki uživa premalo tekočin in soli. Predstavjam si, da je bolnica pod kontrolo pediatra, ki bi zanesljivo ukrepal če bi bil predviden nujen UZ pregled srca.
Če sem prav razumel vsebino vašega dopisa, vaša deklica je v glavnem brez težav pri dnevnih telesnih obremenitvah. Zato nimam vtisa, da je potrebna čimprejšnja UZ preiskava srca. Lahko mi še pišete. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

lunca darka

Pozdravljeni,

najlepša hvala za vse informacije. Do sedaj pri naporih ni bilo posebnosti, ji je pa zadnjič pri telovadbi postalo zelo vroče, postala je bleda in pravi da je bila zadihana, potem se je usedla za minutko popila in lahko lepo vse normalno delala naprej. Do sedaj drugih posebnosti ni bilo, je pa res da zelo, zelo malo pije in je res drobna 125cm/23kg.
Default avatar

lunca darka

Se opravičujem, prehitro sem kliknila enter :) dodajam še tole : pri telovadbi so malo tekli, delali poskoke, ter tudi zajčje poskoke ( se pravi dol, gor ). Pri tem ji je postalo slabo in bila je zelo bleda. Potem je normalno po počitku in vodi nadaljevala z vajami. Tudi popoldne pri tekanju zunaj ni bilo posebnosti, kakšne dodatne utrujenosti nismo opazili. Dosedaj je izgubila zavest 2x, 1x po padcu skirojem in 1x po udarcu v mezinec na nogi. Če potrebujete dodatne podatke, mi prosim sporočite.
Hvala za vaš čas in trud. Lep dan
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za dodatne podatke, ki ne kažejo na prisotnost bolezni srca. Ne vem če imajo tudi pediatri nevrološko službo, ki opravlja poizkuse na nagibni mizi pri otrocih. Menim sicer, da gre pri bolnici za prehodne motnje pri rastočem organizmu, proti katerim se najbolj zanesljivo zavaruje z rednim gibanjem brez ekstremnih obremenitev. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
cron