Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Ali gre za blago možgansko kap?

Default avatar

Bona fide

Pozdravljeni,

Star sem 34 let.. Pred približno 10 dnevi sem se zbudil okoli 11 ure dopoldan s hudo vrtoglavico oz. občutkom pijanosti, poleg tega pa sem bil nekoliko zmeden. Zaradi tega sem tisti dan skoraj ves dan prespal, zvečer pa večkrat pomeril pritisk. (najvišja zabeležena vrednost pritiska je bila 145/94 in srčnega utripa 111). Stanje glede vrtoglavice in zmedenosti sta se v večernih urah umirila, pritisk/pulz pa sta se postopoma normalizirala.

Ker se je moje zdravstveno stanje tisti večer nekoliko uredilo, sem odšel spat, naslednji dan pa se zbudil, kot da nič ni bilo (brez vrtoglavice, zmedenosti, in z normalnim pritiskom/pulzom), vse skupaj pa sem prepisal stresu. V obdobju pred tem stanjem sem bil nekaj tednov pod hudim pritiskom in stresom (nenadna bolezen in smrt ožjega družinskega člana, družinske zadeve, služba..).

Pred dnevi sem nekje ujel, da je vrtoglavica lahko simptom možganske kapi. Zanima me kakšno je vaše videnje glede na opisano stanje? Je možnost, da v mojem primeru šlo za blago možgansko kap? Naj se zglasim pri zdravniku?

Hvala za odgovor!

Bona fide
Default avatar

Boris Cibic

Napisali se, da ste stari 34 let in, da ste se pred približno desetimi dnevi zbudili okrog 11 ure z vrtoglavico in blago zmeden. Domnevam, da se je to zgodilo, ko vam ni bilo treba zgodaj na delo. Ne bo odveč, če se boste odločili za pregled pri osebnem zdravniku. Izgleda, da nimate tako visokega krvnega tlaka, da bi bil vzrok za navedeno težavo. Prav tako dvomim, da je šlo za motnjo delovanja srca. Vaš sum je upravičen, težko bo pa natančno odgovoriti. Priporočam posvet pri zdravniku, pregled krvnih maščob in po možnosti kontrolo pri nevrologu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si