Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Cholestifin

Default avatar

Ccc

Pozdravljeni!
Na internetu (spodnja povezava) sem zasledil članek, kateri pravi, da naj bi zgornje zdravilo učinkovito odpravljalo holesterol.

http://www.mycholesterol-level.com/

Po internetu sem iskal dodatne informacije, vendar v slovenskem jeziku nisem našel prav ničesar.
Zanima me, ali je zdravilo v Sloveniji poznano, ter ali trditve navedene v članku držijo?

Lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

O Chlestifinu nisem informiran in tudi v lekarnah podatkov o njem ne najdem, tako, da težko komentiram.
Opozarjam pa vas, da je vedno potrebna velika previdnost pri nakupu izdelkov in odločitvi za uživanje izdelkov, o katerih ne najdemo ustreznih informacij in jih ponuja internet. Bodite pozorni na to in nekoliko bolj previdni.
Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Novazaskrbljena

Spoštovani dr. Cibic,

obračam se na vas s prošnjo glede diagnoze v mojem primeru. Že pred 6 meseci sem imela napad močnega in hitrega bitja srca in brnenja v ušesu(pol ure močno, kasneje izzvenelo, urgenca, pregled krvi, EKG). Od takrat imam pospešen utrip srca - čez dan ob aktivnosti od 100 naprej (do 140, kasneje počivam - merim z malim oksimetrom), ponoči čez 100 - me zbudi iz spanja, dam blazino pokonci in se umiri - večkrat na noč. To traja že skoraj 6 mesecev.
Bila sem pri aritmologu, ORL, UZ srca, MR in MRA glave - vse bp, endokrinolog je opozoril na možnost nevroendokrine bolezni, kasneje okultna kri v blatu, koloskopija bp, gastro - odstranjen polip in gastritis, čakam na gastroenterologa pod hitro.

Kasneje: obremenitev po CEM - le 40% zmožnosti, CTA koronarnih arterij: "...D1, ki izgleda ostialnozožena za 60%... zavije LAD v miokard, kjer poteka 20 mm- bridging...v pljučnem parenhimu obojestransko fibrozne spremembe, v šestem segment levih pljučsubplevralen kalciniran nodul cca 6 mm, droben nodul tudi v srednjem režnju levo.
Lepo vas prosim za pojasnilo izvida, ali je mogoče, da je bil pred pol leta UZ bp - ali na UZ ni videti zoženja žile ali se je morda stanje v pol leta zelo poslabšalo.

Res že skoraj obupujem nad čakanjem zdaj, zdaj tam, medtem pa čas teče. Razumem, da mi ne morete napisati, kaj je vzrok mojemu stanju(poleg bitja še šumenje v ušesih, nihajoč tudi krvni tlak, slabo počutje, občasno tiščanje v prsih, poleti zelo nizka tt), morda pa - glede na vase dolgoletne izkušnje - vsaj namig, ali je to lahko iz srca, ali ste imeli podoben primer, kaj še lahko naredim zase? Jutri grem do svoje zdravnice, vendar mi ona ne zna pomagati, morda mi bo dala napotnico za internista. Sicer nimam predpisanih zdravil, imam zelo povišan holesterol, jemala sem statine, trenutno sem brez.

Že naprej hvala za odgovor in podporo, ki nam jo tako dobrodušno delite.
Vse dobro vam želim, lep pozdrav,
Zaskrbljena bralka
Default avatar

Boris Cibic

Ni redek primer, da bolnik išče pomoč pri svojem zdravniku in pri specialistih zaradi številnih težav in, da zdravniki ne ugotovijo hujše bolezni. Verjetno je tako stanje pri vas.
Pri pregledu srčnih žil niso ugotovili aterosklerotičnih zožitev arterij, ki bi bile potrebne invazivnih posegov. Zaradi "zelo" zvišanih vrednosti holesterola v krvi priporočam zdrav način življenja in redno jemanje statinov. Navedli ste, da vrednosti krvnega tlaka zelo nihajo. Če so vrednosti v večini primerov nad 140/90 mm Hg je indicirano redno jemanje ustreznih zdravil. Morda se bo tudi zmanjšalo brnenje v ušesih. Proti pospešenemu bitju srca imamo razna zdravila, med njimi so več krat uspešne tablete Procoralan. Svetoval bi tudi po potrebi jemanje blagih pomirjeval (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si