Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Razlaga izvida- holter monitoring EKG

Default avatar

lara33

Pozdravljeni,
v začetku septembra se mi zčeli pojavljati preskoki srca. Zdravnica mi je izdala napotnico za holter srca. Res sem ga uspela dobiti v začetku oktobra, vendar se mi je zdelo, da preskokov ne čutim več. Stara sem 43 let, ne kadim, zdrava. 2x tedensko hodim na aebobiko, vsaj še 3x na teden prehodim 4,5 km. V vsem tem času sem imela zelo viskok utrip 90-116, pred tem vedno 70-80. Danes imam prvi dan zopet utrip 74.

Prosila bi vas za razlago izvida.
V osnovi gre za sinusni ritem s srednjo frekvenco 100/min in razponom med 68/min ponoči in 168/min sredi dneva med telesno aktivnostjo. Nadprekatna ektopična aktivnost je bila blago povečana. Prekatna ektopična aktivnost ni bila povečana. Pavz >2,0 sek., AV prevodnih motenj, pomembnejših bradikardij ali dinamike veznice ST nismo zabeležili.
Mnenje: Pri gospe gre večino časa za sinusno tahikardijo (tudi v nočnem času) od 4ure 22min zjutraj dalje. Priporočam kontrolo TSH in hemograma.

Naj še povem, da mi je zdravnica dala pregledati kri in kri za ščitnico tisti dan, ko mi je izdala napotnico. Vse je bilo b.p.

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da imate povsem zdravo srce. Edina nepričakovna motnja je blago pospešena srčna frekvenca. Zdravnik, ki je ocenil izvid je posumil, da je hitrost bitja srca nekoliko nad pričakovanim zaradi povečenega delovanja ščitnice, kar pa naknadni pregled ni potrdil.
Upam, da imate ponovno normalno hitrost srčnega bitja, sicer lahko po potrebi vzamete blago pomirjevalo (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Reporter

Lep pozdrav!
Prosil bi vas, če mi lahko razložite izvide, ki sem jih prejel pred kratkim. Kolikor sem gledal so kar posebni.
Sem moški, star 26 let, 180 cm in 100 kg.
HR 47/min
RR 1268 ms
P 122 ms
PR 198 ms
QRS 80 ms
QT 452ms
QTC 404 ms

Axis:
P 49
QRS 24
T 9

P(II) 0,17mV
S(V1) -1,08 mV
R(V5) 1,24
Sokol 2,32

SINUS BRADYCARDIA
QRS(T) CONTOUR ABNORMALITY
CONSISTENT WITH SEPTAL MYOCARDIAL DAMAGE

Hvala za odgovor!