Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Stiskanje, špikanje

Default avatar

sportnik123

Dober dan!

Star sem 14 let. Vem da bolezni srca pri tej starosti niso prav pogoste ampak me nekaj zanima. Sem aktiven športnik in imam kar nekaj kondicije. Zadnje čase pa opažam da ko preneham s kako telesno aktivnostjo oz. se ustavim, čutim močno bitje srca v grlu in v glavi. Včasih me špika v prsnem košu. Včasih pa čutim kot da bi se mi srce na kratko ustavilo. Sem že bil na EKGju kakšen mesec nazaj in je pokazalo da je vse bp. Ampak ko sem bil priklopjen me ni nikoli špiknilo oz nisem imel tega občutka. Skozi sem dal tudi ultrazvok in obremenitveni test. Pritisk imam okoli 118/68 utrip pa okoli 70-65 v mirovanju. Zanima me ce sem mogoce kaj bolan ker prej tezav nikoli nisem imel sedaj pa to špikanje in stiskanje v prsnem košu in takšen občutek utripa v grlu in glavi. Poleg tega imam občutek kot da mi udarja zelo močno. Prosim za čim hitrejši odgovor ker me res pošteno skrbi. Lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Bodite brez skrbi. Po vsebini vašega dopisa imate zdravo srce, ki odgovarja z nerednimi utripi ter živčevje srca in prsnega koša, ki "odgovarjajo" z zbodljaji na raznih mestih prsnega koša. Take "težave" kot so vaše, nastanejo kadar smo duševno preveč angažirani (vsakdanje prevelike delovne zahteve, neskladja v družbi ali v družini, brezposelnost, čezmerno kajenje ali pitje alkohola in kave, itd.). Skušajte se izogniti stresnim situacijam in nezadostnim nočnim počitkom. Morda bo zadostoval že zdrav način življenja, da bodo motnje nehale. Glede priporočil za gibanje svetujemo polurne sprehode, delno s pospešeno hojo 5 - 6 krat na teden. Ni zadržkov za jemanje blagih pomirjeval (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

sportnik123

Hvala! Drugace ne kadim in ne pijem saj sem star komaj 14. Vcasih spijem kakšen Red Bull to je vse. Zanima me še samo to... Ker ste pisali priporočila za gibanje... jaz tako ali tako treniram 2 športa in sem nasplosno zelo aktiven. Ali ste mislili, da poleg treningov naj vsak dan še hodim na sprehode? Lep pozrdav
Default avatar

Boris Cibic

Ni zadržkov, da daste prednost športni aktivnosti v kateri uživate, vendar jo za nekaj časa blago zmanjšajte.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si