Forum: Kardiologija

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

tABLETE za pritisk

Odgovori Nova tema
Default avatar LIBRETO 10 Okt 2017 15:39

Jemljem zaradi pritiska,ki so mi ga ugotovili lani prenessa 4 mg zjutraj,po potrebi pa lahko zvečer še vzamem polovičko,ampak to se zgodi zelo redko.

Prejšnji teden sem bil pri zdravniku,in mi hoče spremeniti terapijo:namesto prenessa 4 mg zjutraj bi naj uporabljal prenewell 4mg/1,25mg eno tableto zjutraj.

Kakšna je razlika med tema dvema tabletama in ali obstaja kakšno tveganje,če spremenim terapijo??

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 11 Okt 2017 13:57

Pri zdravljenju visokega krvnega tlaka razpolagoma z velikim številom zdravil, ki so lahko enako močna, imajo pa različna imena. V vašem primeru pa gre za dvoje različno delujočih zdravil istega podjetja.
V tableti "Prenessa" je samo zdravilo "perindopril", ki je v prodaji v različnih jakostih (2, 4, 8 mg). Odvisno od podatkov, ki nam jih posreduje bolnik lahko izberemo različne jakosti tablete Prenessa ali rajši ostanemo pri najnižjem odmerku (2 mg) in v tableto dodamo zdravilo "indapamid", ki niža tlak tudi tako, da pospeši izločanje seča . To zdravilo je v prodaji z imenom "Prenewel".
Pred leti smo vse bolnike z visokim krvnim tlakom začeli zdraviti z zdravili, ki so vsebovala samo eno snov in je zato več krat bilo potrebno dajati 2 - 3 različne tablete. Sedaj pa razpolagamo z zdravili, ki imajo eno, dve in celo tri snovi in s tem poenostavimo zdravljenje in doslednost bolnikov pri jemanju zdravil. Srečno.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh