Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Partnerjeva težava

Default avatar

spela90

Pozdravljeni,
pišem vam glede partnerja. Star je 29 let, načelom zdrav. Od otroštva ima občasne težave z aritmijami, ki se mu pojavijo po obilni jedi če leži, če je pod stresom... Je bil že pregledan z UZ, kjer so odkrili rahel prolaps mitralne zaklopke in dejali, da ni nič takega in, da se aritmije pojavljajo zaradi tega. Imel je tudi merjenje 24-urni holter EKG, ki tisti dan ni kazal nobenih sprememb, kakor pravim, pojavlja se mu občasno.
Ima pa tudi malenkosti višji pritisk. Ko si ga meriva, ga imam jaz ponavadi normalnega, on pa okrog 130/70, včasih več, včasih pa ima povsem normalnega. Enkrat mu je zdravnik na pregledu izmeril 145/80 in ga vprašal ali ima skozi tako, ker je partner rekel, da ne, ni dajal posebnega pomena na to. Danes pa so v službi testirali nov merilec tlaka in si je tudi on izmeril. Pokazalo mu je 150/80. Seveda se je potem zasekiral, zakaj je temu tako. Pravi, da ni bil nič pod stresom tisti čas... pač bil je visok. Naj omenim, da se mu vsake toliko zgodi, da se čez dan (dopoldan večinoma) počuti nekaj časa tako ''čudno'', s čudnim pritisok v glavi, kakor da plava... ponavadi se to zgodi, ko je že nekaj časa brez hrane in potem pomalica in se počuti boljše. Sedaj ga skrbi, da je to v kakšni povezavi - čudno počutje in krvni tlak... Kaj vi menite? Seveda bova sedaj spremljaja tlak večkrat na dan in po potrebi bo šel do zdravika.

Partner je bolj občutljive narave, skrbi ga zdravje predvsem zaradi teh aritmij... menim, da je rahlo anksiozen, kakor sem tudi sama, in da eden drugemu ta strah povzročava. Jaz imam recimo težave s hitrim bitjem srca, ko me prime panika..

Prosim za kakšen nasvet. Hvala in lp!
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da je panika odveč. Verjetno ste že brali ali slišali, da se pri vseh ljudeh višina krvnega tlaka preko dneva zelo spreminja odvisno od stopnje telesne obremenitve ali živčnosti. Priporočam, da si bolnik enkrat izmeri tlak v najbolj mirnem okolju, sede, z manšeto v višini srca in opravi tri meritve v intervalih 2 - 3 minut. Pomemben je izvid tretje meritve. Mislim, da bodo vrednosti tretje meritve normalne.
Če ima vaš partner majhen prolaps mitralne zakopke ima lahko več krat prezgodnje utripe (ekstrasistole), ki jih lahko zdravi z raznimi zdravili. Morda bi zadostovala že blaga pomirjevala. Na prim. tablete Persen, ki so v prosti prodaji.
Mnogi ljudje, ko imajo prazen želodec, se počutijo slabo. Stanje se jim kmalu popravi po hrani ali po kavi. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si