Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Prosim za vaše dodatno mnenje

Default avatar

Saška_1

Pozdravljen dr. Cibic,
najprej se vam opravičujem, ker mogoče moje vprašanje ni postavljeno v pravo rubriko, vendar bi si želela slišati še vaše mnenje.
S pomanjkanjem železa, feritin-a se borim že skoraj 5 leto, pa do danes nimam postavljene diagnoze oz. niso našli vzroka, zakaj se vedno vrtim v začaranem krogu. Domnevno zaradi pogostih menstrualnih ciklusov (ciklus na 18 dni, trajajoči po 7 dni) in obilnejših krvavitev.
Osebni zdravnik mi ni želel predpisati nobenega močnejšega zdravila (kot sirup z železovim pripravkom) iz razloga, ker imam hemoglobin vedno v mejah normale, po njegovih izjavah "anemična pač nisem". Naj omenim, da sirup ni prinesel želenih rezultatov. Po 2 letih nenehnega nihanja (padca) sem si "izborila" intravensko železo, kasneje še recept za zdravilo, s katerimi sem si začasno dvignila feritin in železo. Osebni zdravnik mi predpiše zdravljenje s tableti za max 3 mesece, nato je terapija začasno prekinjena za pol leta. Njegovo mnenje je, da želi spremljati kako se bo telo odzivalo, ko ne prejema več železovih tablet. Po polovici leta sem zopet na istem, vrednosti feritina in železa mi zelo upadeta, počutim se utrujeno, brez energije, apatična, zaradi železovega pripravka imam tudi bolj občutljiv želodec. Mojo utrujenost pripisuje enkrat spomladanski utrujenosti, spet drugič stresu, tretjič še sam ne ve kaj bi rekel, sama pa se vrtim v začaranem krogu in ne vem več na koga (in če) naj se še obrnem, da bi mi poizkušal pomagati.
Pred enim letom sem imela 4 mesečno hormonsko zdravljenje s KT-ji, s katerim so mi popolnoma ukinili menstruacijo. V tem času se je spremljala tudi vrednost feritina/železa (pričakovala se je vsaj stignacija obojih vrednosti). Naj omenim, da so vrednosti padala, kljub temu, da menstruacije sploh ni bilo.
Dodatnih preiskav nisem imela. Tudi mnenje endokrinologa (obravnana sem bila ginekološko) je bilo, da so vrednosti feritina, železa občutno prenizke in da bi bilo potrebno poiskati vzrok.

Stara sem 33 let, hujših težav z zdravjem nimam, razen zelo pogostih virusnih obolenj (brez visoke vročine), trajajočih tudi po 2 tedna in nenehno nihanje vrednosti levkocitov (št. levkocitov mi niha iz meseca v mesec, od 10.3, do 12.5, 13.00, tudi 15.00 in nazaj, vedno čez vrednost 10 (pri zadnjem krvnem pregledu je znašala vrednost levkocitov 8.12/L.)
Naj še omenim, da me nenehno zebe, predvsem v predelu rok in nog in občasno občutim močnejšo zadihanost (ko se odpravljam v strmejše predele) ter utrujenost v večernih urah in pogoste bolečine v spodnjem predelu (domnevno zaradi ginekoloških težav)

Prilagam še zadnje laboratorijske vrednosti:
- feritin;14,32 (13-150 ug/L)
- železo (osebni zdravnik mi ga ni pregledal),
- B12;271 (138-652 pmol/L) samoplačniški pregled
- vitamin D; 35.5. (>30.00) samoplačniški pregled

Mi lahko prosim svetujete, bi bilo v mojem primeru potrebno opraviti še kakšne dodatne preiskave? Kaj pa pregled TIBC/transferin?
Osebni zdravnik mi pregleduje kri klasično oziroma opravi biokemijske in hematološke preiskave (kjer nobena vrednost ne odstopa)

Za vaš morebitni odgovor se vam najlepše zahvaljujem.