Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Aritmija

Default avatar

srček123

Pozdravljeni!

Stara sem 37 let. Že dlje časa (par let) imam težave s tiščanjem v prsnem košu za prsnico, bolečine se občasno selijo tudi v levo roko in v čeljust. Lani julija sem bila napotena na urgenco, kjer niso ugotovili nobenih posebnosti. V novembru sem opravila kardiološki pregled (EKG, UZ srca, obremenitveni test), spet brez posebnosti. Z gastroskopijo so mi ugotovili gastritis, vnetje dvanajstnika in hiatalno kilo. Jemljem Acipan, vendar nekega izboljšanja ni zaznati (prisotno je stalno spahovanje). Slabokrvna nisem, ravno tako nimam težav s ščitnico.

Zadnje tri dni so težave spet večje, od včeraj zvečer imam občutek vibriranja in tresenja v prsnem košu ter povišan srčni utrip (zvečer in ponoči je bil okoli 100 do 110, zdaj je padel na 85) in se nikakor ne morem pomiriti. Naprava za merjenje krvnega tlaka mi je dvakrat zaznala aritmijo, tlak pa je normalen do zmerno povišan (najvišji je bil 145/90).

Zanima me vaše mnenje, ali bi težave lahko bile povezane z želodcem ali bi morala biti napotena še na kakšne druge preiskave srca.

Hvala in lep dan!
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da jemljete Acipan, ki je premalo učinkovit proti vašim težavam. Zdaj imate še motnje srčnega ritma. Svetoval bi, da še nadaljujete z jemanjem Acipana (morda z nekoliko večjim odmerkom) in, da bi dodatno jemala blago pomirjevalo (na pr. Persen tablete, ki so prosti prodaji). Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

srček123

Pozdravljeni!

Ponovno se vam javljam. Moje težave s preskakovanjem srca in aritmijami še kar trajajo. Nekajkrat se mi je spet zgodilo, da so se po odhodu v posteljo začeli preskoki, ki so trajali tudi po nekaj ur skupaj. Pol ure nazaj sem v službi za računalnikom spet imela "napad" nekaj zaporednih nerednih utripov, pri tem mi je postalo vroče, začela sem se potiti, tresti, tiščalo me je v prsnem košu, dobila sem tudi rahlo vrtoglavico, ki še vedno traja. Seveda sem se spet zelo prestrašila, ker je občutek grozen, zapre mi sapo,...

Pred enim mesecem sem imela ponovni pregled pri kardiologu, EKG je bil normalen, tudi pri UZ srca ni bilo ugotovljenih nobenih posebnosti. Napotena sem bila na Holter, zaradi dolgih čakalnih dob sem preiskavo opravila samoplačniško v Cardialu. Izvid je normalen, zaznane so bile VES in nekaj SVES, večinoma v nočnem času, ter sinusne tahikardije pri obremenitvah. Motnje naj bi bile funkcionalne. Kardiologinja mi je predpisala Byol po potrebi.

Težave zelo težko prenašam, zaradi tega sem noro zaskrbljena, ker ne vem, ali so kakorkoli nevarne. Zagotovo so zelo neprijetne in moteče. Zanima me vaše mnenje, kaj narediti, ali se moram mogoče samo sprijazniti in se naučiti živeti s tem.

Hvala za odgovor in lep dan.
Default avatar

Boris Cibic

Ker bi verjetno težko naprej živela s sedanjimi motnjami bo potrebno nekaj storiti, da bodo nehale. Razveseljiva je ugotovitev, da niso potrebni operacijski posegi. Zelo priporočam zdrav način življenja (zdrava prehrana, skrb za pravilno telesno težo, zadostni nočni počitki, nekajenje, omejeno uživanje kave in alkohola, izogibanje stresnim situacijam, skrb za zadostno gibanje (na pr. 5 - 6 krat na teden polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo ), redno jemanje ustreznega zdravila (Byol ali podobno) in po potrebi jemanje blagih pomirjeval (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji ali zdravila na zdravniški recept) Srečno..
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si