Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

slabosti

Default avatar

pred upokojitvijo

Stara sem šestdeset let in sem še v delovnem razmerju. Delam v šoli. V letošnjem letu se mi je že nekajkrat zgodilo, da sem se onesvestila. Bila sem v trgovini, kjer je veliko ljudi in bolj izrazit vonj. Ko so me peljali ven, sem si opomogla. Poletje pa je postalo prav neznosno. ZGodilo se mi je, da sem začutila vrtoglavico, stemnilo se mi je pred očmi in komaj, komaj sem se spravila iz prostora. Potem sem nekaj časa posedela na zraku in je bilo boljše.
Šla sem k zdravniku, ki mi je ugotovil, da imam šibkejši utrip srca in nizek pritisk. Zaenkrat naj ne bi potrebovala nobenih zdravil. Toda stanje se mi slabša in postaja kar resno. Ne zmorem stati v zaprtem prostoru, niti v trgovini, niti v cerkvi, niti na avtobusu, s katerim se precej vozim in se bom sedaj, ko se začne šola, še več.
Ali mi lahko kaj svetujete? K zdravniku ne bi šla več, ker mi je naredil veliko preiskav in mi vedno poudarja, da imam šibkejše delovanje srca, kar se dogaja v mojih letih. Imam občutek, da bom nekje kar padla in da se ne bom več zbudila.
Default avatar

Boris Cibic

Vejetno ste imeli tudi v mladosti nizke vrednosti tlaka, ki so sedaj nekoliko bolj izražene, ne zaradi starosti pač pa zaradi duševnih in tudi telesnih (?) obremenitev. Kot prvi ukrep proti navedenim težavam priporočam zdrav način življenja (zdrava prehrana, nekoliko bolj slane juhe, izdatno gibanje (na pr. 5 -6 krat na teden polurni sprehodi, delno z blago pospešeno hojo), nekajenje, omejeno uživanje alkohola in kave, izogibanje stresnim situacijam, zadostni nočni počitki) in po potrebi še blaga pomirjevala (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si