Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Občasni močnejši/hitrejši udarci srca

Default avatar

Utrujena2017

Pozdravljeni,

Stara sem 39 let. Večkrat na dan (ponavadi zvečer oz. ko se umirim) čutim posamezen močnejši utrip, kot bi srce močneje udarilo. Zvečer včasih čutim tudi več zelo hitrih zaporednih močnih utripov.

Danes sem slučajno opazovala utrip na merilcu Polar H7, ker sem si hotela izmeriti HRV. Pri testni meritvi sem stala, utrip je variral med 80 in 100. V 3 minutah meritve so bili trije utripi, ki jih je Polar izmeril kot cca 135 (se pravi so zelo hitro sledili prejšnjemu utripu). Ob istem času sem čutila močnejši udarec srca kot sem ga opisala v prvem odstavku.

EKG je bil narejen par mesecev nazaj pri osebni zdravnici, ker mi je takrat srce razbijalo že če sem pobrala kaj s tal (kar je kasneje izginilo samo od sebe s počitkom). Ko je dobila EKG, je malo čudno pogledala, potem pa zamrmrala, da včasih njihov EKG nagaja in to je bilo to.

Moj krvni pritisk ob obisku zdravnice je običajno 90/60.

Pogosto se mi zvrti, ko vstanem iz ležečega položaja, ampak vem da to dogaja mnogim. Nenavadno pa se mi zdi, da včasih še par minut po tem, ko sem že vstala in lahko hodim okoli, ne morem vzeti česa iz visoke omare (ko pogledam gor in dvignem roke, se mi stemni in ne vidim nič).

Zadnjih 5 let mi je vsako leto poleti slabo in izgubim apetit, tako da nenamerno hujšam. Težave so bolj pogoste ob vročini in izginejo ob hladnem vremenu.

Sicer je moja glavna težava prekomerna utrujenost, ki traja že 8 let in močno vpliva na moje življenje. Trenutno delam 6 urni delovnik (sedeče), ki ga komaj zmorem. Zato, da lahko še naprej delam, sem morala drastično omejiti hišna opravila, druženje s prijatelji, o športnih aktivnostih lahko samo sanjam. Čez vikend moram večinoma ležati, da si do ponedeljka toliko opomorem, da začnem nov delovni teden.

Moje življenje sicer ni stresno, niti fizično niti psihično.

Ali mislite, da so moje težave povezane s srcem?

Naročena sem na ergospirometrijo, bo to pokazalo morebitne težave s srcem, ki se pri meni pojavljajo v mirujočem stanju?

Najlepša hvala za odgovor!
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da ste "bolnica" z nizkim krvnim tlakom, ki ima sedaj tudi prezgodnje srčne utripe (ekstrasistole). Verjetno vam ne povem nič novega, ko vam povem, da imajo ljudje z nizkim tlakom obdobja ko je tlak nižji kot sicer, v večini v poletnih mesecih. V takem času slabše zmorejo dnevna opravila, več krat so vrtoglavi, težko vstanejo, itd. Takim "bolnikom" svetujemo nekoliko bolj slano hrano, izogibanje stresnim situacijam, izdatne nočne počitke, itd. Zelo podpiramo redne polurne sprehode, 5 - 6 krat na teden, po potrebi uživanje kave. Tako priporočilo koristi tudi proti nastopu ekstrasistol . Zelo odsvetujemo kajenje. Če bolnika ekstrasistole hudo motijo priporočamo še uživanje blagih pomirjeval (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji, ali da prisvojem zdravniku dobijo še tablete na recept (na pr. Helex, Lexaurin).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si