Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Luknja v srcu?

Default avatar

denis995

Spoštovani,

Pred nekaj časa sem vam pisal zaradi raznih težav z srcem, ki so bile najverjetneje psihične narave. No sedaj sem bil pri kardiologu kjer sem še 1x opravil ekg, ultrazvok srca ter test vzdržljivosti na kolesu.
Ekg je bil b.p., test vzdržljivosti na kolesu isto. Ok naj bi bil tudi ultrazvok, vendar me skrbi, ker je kardiolog opazil miniaturno luknjico. Potem mi je dal v žile neke vrste kontrast, da vidi če luknjica pušča. In ugotovil je da ne pušča, ter mi rekel da naj se ne sekiram, da je vse ok in da ne rabim nadaljnih ukrepov oz. pregledov. Zanima me še vaše mnenje o tej luknjici. ?

Hvala za odgovor in Lp
Default avatar

Boris Cibic

Živimo v dobi, ko imajo zdravniki na razpolago različne aparate, ki "pokažejo" tudi majhne anomaije (luknjice) v srcu. "Anomalije" , ki ostanejo brez posledic in niso potrebne pomoči kirurga skozi vse, tudi dolgo življenje. Izgleda, da je tako stanje pri vas. Res ni vam treba biti v skrbeh. Ni pa zadržkov, da prosite za kontrolni UZ pregled srca čez 1 - 2 leti. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

denis995

Hvala za odgovor.

Torej sem lahko normalno telesno aktiven kot sem bil do nedavnega ( tek 5km, hoja v gore, igranje nogometa ipd. ) ?

LP
Default avatar

Boris Cibic

Glede na dosedanje ugotovitve ni zadržkov za navedene, akutne obremenitve. Vsekakor je indiciran poizkus obremenitve po Holterju.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Glede na dosedanje ugotovitve ni zadržkov za navedene, akutne obremenitve. Vsekakor je indiciran poizkus obremenitve po Holterju.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

denis995

Spoštovani,

Ja dobil bo tudi holter enkrat novembra.
Danes sem domov prejel izvide. Labaratorijski izvidi ( hematološke in biokemijske preiskave so b.p. ), EKG in obremenitveni test b.p., pri ultrazvoku pa kot sem že navedel...citiram kardiologa: suspekten PFO, kajti ob salvi vidim manjše prhanje kontrasta.
Pri mnenju pa je dodano, da bi za natančno analizo bilo potrebno opraviti TE, vendar zaenkrat za to ni potrebe.

Kakšno je vaše mnenje na to da je srce v bistvu b.p., razen tega PFO-ja ob salvi, za katerega pa zaenkrat ni potrebe za podrobno analizo?
Ali obstaja nevarnost kakšnih zapletov ali dejansko nimam razloga za skrbi?

Hvala za odgovor,

LP
Default avatar

denis995

Prosil pa bi tudi za razlago analize luknje v srcu imenovae TE?

LP
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da se lahko brez skrbi posvetite rekreativnemu športu. Vsekakor podpiram še izvedbo programirane preiskave (TE) da boste bolj natančno vedeli mejo dopustnih obremenitev. Sledite priporočilom kardiologa. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

S kratico TE povemo "preko požiralnika". Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

denis995

Spoštovani,

V zgornjih dopisih sem vam pred nekaj časa opisal moje težave z majhno luknjo na srcu in vi ste me potolažili, da najbrš ni nič hudega. Pa sem zadnje čase vseeno malo iskal in našel, da zaradi luknje na srcu lahko nastane možganska kap. Zato je mene vseeno strah, čeprav je moj kardiolog ocenil, da gre za nenevarno in majhno napako, me vseeno zanima vaše mnenje o moćnosti nsatanka možganske kapi.
Zanima me tudi kako oz. zakaj nastane nenadni srčni zastoj in ali je to lahko povezano z luknjami na srcu in kako majhna je moja luknja glede na to da naj bi bila nenevarna v primerjavi z ostalimi večjimi, ki so nevarne.
Spodaj vam še enkrat prilagam izvid od kardiologa:

Danes sem domov prejel izvide. Labaratorijski izvidi ( hematološke in biokemijske preiskave so b.p. ), EKG in obremenitveni test b.p., pri ultrazvoku pa kot sem že navedel...citiram kardiologa: suspekten PFO, kajti ob salvi vidim manjše prhanje kontrasta.
Pri mnenju pa je dodano, da bi za natančno analizo bilo potrebno opraviti TE, vendar zaenkrat za to ni potrebe.

Hvala v naprej za vaš čas in odgovor.

Lp, Denis
Default avatar

Boris Cibic

Srčni zastoj lahko nastane pri vseh judeh, neodvisno od prisotnosti PFO. "Luknja v srcu" pri vas, če sploh je, je zelo majhna in je brez hemodinamskih vplivov. Zato konzultirani kardiolog je mnenja, da ni potrebna transezofagealna (TE) preiskava.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

denis995

Spoštovani,

27. Novembra sem opravil še 24-urni pregled EKG z holterjem. Vse b.p.
Zadnje 4 dni pa občasno v levi roki čutim topo bolečino, ki me sicer ne omejuje pri vsakdanjih opravilih vendar je na momente moteča. Gre za bolečino, ki se seli od rame pa do komolca, največkrat pa jo občutim ravno vmes...Gre za neko čudno notranjo bolečino in na momente občutek kot da bi bila roka težka. Pojavi se mi nekajkrat dnevno in traja kako uro ali 2. Mene spet skrbi, da bi lahko bil znak infarkta, vendar nočem zganjat panike, ker sem že velikokrat imel razne simptome in se je izkazalo do so vsi bili psihičnega izvora. Sedaj pa me zanima, ali je možno, da je bil EKG holter izvid b.p., tri tedne pozneje pa bi mi lahko grozil infarkt. Drugih težav zaenkrat nimam.

Hvala za vaš odgovor,

Lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

S sodobnimi aparati kardiologi uspejo¸odkriti tudi zelo majhne in ne nevarne luknjice v srcu pri normalno delujočem srcu. Verjetno je vaša zaskrbljenost odveč. Prav pa je, da to potrdi kardiolog. Kontrolni pregled se ne mudi. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

denis995

Spoštovani,

Pisal sem vam o luknjici na srcu. Sedaj pa me zanima druga stvar.
Ker imam anksiozno motjo, ki se najbolj odraža prav v strahu pred zastojem srca ali čim podobnim, se mi recimo 2x na mesec dogodijo palpitacije oz. preskok srca, ki ga čutim kot neprijeten občutek pri srcu. Do sedaj so se mi pojavljale majhne cca. 1 napačen utrip 1x na 2 tedna recimo. Danes pa mi je med sedenjem in mirovanjem, ko sem razmišljal spet o možnih težavah s srcem srce zašlo v palpitacije za dobrih 5 sekund. Bil je res neprijeten občutek, ki me je ekstremno prestrašil, saj še sedaj po 2 urah nisem popolnoma pri sebi, saj se bojim da lahko med palpitacijo pride do zastoja srca. Ali obstaja možnost za kaj takega ali je spet ves moj strah odveč?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
cron