Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

GVT

Default avatar

Ibor

Pozdravljeni,

Lani novembra so mi potrdili Globoko Vensko Trombozo v levi goleni. Terapijo sem že zaključil, skoraj šest mesecev sem jemal Eliquis. Kontrolni UZ ven v goleni je potrdil, da je bila terapija uspešna. Iskali so tudi vzrok za GVT (tumorski markerji, UZ trebuha, urološki pregledi ..., testa na dedno trombofilijo mi v UKC niso hoteli narditi ker da sedaj ni potrebe za to), ampak niso nič našli in je ostalo pri neopredeljeni GVT. Ker se v nekaj procentih GVT lahko ponovi ali pa celo pride do pljučne embolije me zanima ali je smiselno delati kakšne obdobne kontrolne preglede krvi pri osebnem zdravniku (npr. P-Dimer ali kaj podobnega), da bi bil prepričan, da se kaj ne dogaja.
Glede na dejstvo, da se včasih GVT niti ne opazi ali pa pride že do embolije se je vame sedaj naselil rahel strah in negotovost, da bi se kaj neželenega zgodilo. Sicer živim precej zdravo, veliko se gibljem, tečem (po 20 -30 km na teden), kolesarim, jem zdravo, le stresa je včasih malo preveč. Sicer jemljem 5 mg za krvni tlak, ki je urejen. Star sem 43 let.

Lep pozdrav.
Default avatar

Ibor

Pozdrav,
A je možen odgovor na vprašanje glede GVT iz 30. julija.
Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Boris Cibic

Verjamem, da vas spremlja strah za ponovno akutno vensko trombozo vendar po sodobnih kriterjih pri bolnikih, po ozdravljeni GVT, ne izvajamo rednih kontrolnih pregledov.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si