Forum: Kardiologija

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

GVT

Odgovori Nova tema
Default avatar Ibor 30 Jul 2017 12:05

Pozdravljeni,

Lani novembra so mi potrdili Globoko Vensko Trombozo v levi goleni. Terapijo sem že zaključil, skoraj šest mesecev sem jemal Eliquis. Kontrolni UZ ven v goleni je potrdil, da je bila terapija uspešna. Iskali so tudi vzrok za GVT (tumorski markerji, UZ trebuha, urološki pregledi ..., testa na dedno trombofilijo mi v UKC niso hoteli narditi ker da sedaj ni potrebe za to), ampak niso nič našli in je ostalo pri neopredeljeni GVT. Ker se v nekaj procentih GVT lahko ponovi ali pa celo pride do pljučne embolije me zanima ali je smiselno delati kakšne obdobne kontrolne preglede krvi pri osebnem zdravniku (npr. P-Dimer ali kaj podobnega), da bi bil prepričan, da se kaj ne dogaja.
Glede na dejstvo, da se včasih GVT niti ne opazi ali pa pride že do embolije se je vame sedaj naselil rahel strah in negotovost, da bi se kaj neželenega zgodilo. Sicer živim precej zdravo, veliko se gibljem, tečem (po 20 -30 km na teden), kolesarim, jem zdravo, le stresa je včasih malo preveč. Sicer jemljem 5 mg za krvni tlak, ki je urejen. Star sem 43 let.

Lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ibor 6 Avg 2017 17:59

Pozdrav,
A je možen odgovor na vprašanje glede GVT iz 30. julija.
Hvala in lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 7 Avg 2017 11:57

Verjamem, da vas spremlja strah za ponovno akutno vensko trombozo vendar po sodobnih kriterjih pri bolnikih, po ozdravljeni GVT, ne izvajamo rednih kontrolnih pregledov.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
cron
Na vrh