Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Visok krvni tlak, disbetes tipa 2 in ustreznost zdravil

Default avatar

MKajci

Spoštovani!

Stara sem 43 let. Posledica zelo stresnega življenja v zadnjih sedmih letih sta diabetes tipa 2 in visok krvni tlak (odkrita konec leta 2015). Zavedam se, da sem pretežka (170 cm 105 kg - v zadnjem letu sem izgubila 4 kg).

Za uravnavanje sladkorja imam Aglurab 850 zjutraj 1 tbl. Pritisk mi skače od 130/80 do 170/115. Za uravnavanje sem jemala Prestance 5/5 zjutraj 1 tbl. Diabetologinja se ne strinja z zdravilom Prestance - naj bi bilo zastarelo. Dve ali tri leta imam težave z otekanjem nog, predvsem gležnjev, nenehno me tudi tišči na vodo in boli me hrbet. Otekanja nog med vikendi skoraj ni, saj se lahko gibljem, sicer imam sedeče delo. Otekanje lajšam s kostanjevo kremo. Laboratorijski izvidi vode so v redu, ledvica naj bi bila v redu, a če vzamem Canephron se stanje izboljša (!?).

Pred dvema mesecema sem prenehala z jemanjem Prestanca in začela zjutraj na tešče piti mešanico 2 žlici kisa + 2 dcl vode + žlica limoninega soka + mala žlička medu. Pritisk se je lepo nižal in bil okrog 140/90 - to je bolje kot s Prestance tableti. Ob stresu oz. napetosti se je tlak občasno še dvignil na 150-160/90-100 in nato padel na 130-140/80-90. Prepričana sem bila, da bo zdravnik dovolil, da opustim tablete za pritisk, a je rekel, da bi rad podaljšal "poskus" in me naročil na ponovno kontrolo. To me je zelo vznemirilo in od takrat se mi pritisk giblje od 150-170/100-115, v prsih me tišči (ne boli) in občutek imam, da ne morem dovolj vdihniti, imam rahlo vrtoglavico (prej se mi niti pri 180/115 ni nikoli vrtelo!), stalno sem napeta, ne morem se umiriti oz. sprostiti, saj me nenehno "mori" pritisk. Zadnjih 14 dni sem sicer spet pod hudim pritiskom v službi in doma, zdi se mi, da vsega dela ne zmorem več.

Ker je bil pritisk vsak dan in ob kontrolnem pregledu povišan, mi je osebni zdravnik predpisal Tritace 2,5 mg za 1 tbl zjutraj in še zdravilo D...(žal se ne spomnim imena) pol tbl zvečer ter Helex za umiritev. Že takoj sem mu povedala, da Helexa ne bom jemala, saj mislim, da to ni prava rešitev. Po nasvetu farmacevtke sem najprej začela jemati Tritace. Jemljem ga 5 dni (brez učinka) in zdaj naj bi začela še z drugim zdravilom. Pred enim tednom sem za začela jemati še tinkturo oljčnih listov, ki naj bi pomagala pri uravnavanju sladkorja v krvi in uravnavanju pritiska, a vidnega učinka (še) ni. Namesto Helexa jemljem Baldrimed (malo me umiri), in občasno izvajam dihalne vaje za umiritev.

Verjetno ste razbrali, da nisem pristaš "kemije" in težim k bolj naravnim zdravilom. Vseeno vas prosim, da mi svetujete katere tablete oz. kakšna terapija za uravnavanje visokega krvnega tlaka bi bila zame najbolj ustrezna? Katera zdravila za hipertenzijo imajo najmanj stranskih učinkov?

Zelo bom vesela, če mi odgovorite danes, saj imam jutri zjutraj spet kontrolo pri osebnem zdravniku.

Lep pozdrav!

M