Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Pozdravljeni spet!

Default avatar

tralalala

Spoštovani,

Evo mene nazaj.

Od mojega zadnjega pisanja se mi je tu in tam zgodilo (mogoče enkrat na mesec), da sem imel občutek da mi "zmanjka" en utrip. Trenutno je stanje tako: dobil sem otroka, obnavljam stanovanje (konstantno sem tam in nekaj delamo) v službi sem nezadovoljen, ker ne morem izkoristiti vseh svojih potencialov in imam občutek, da stagniram (tudi drugači je komunikacija zelo stresna).
Športam koliko lahko (včeraj pred službo 3 km tek) drugači prejšni teden 2 krat tek in 1 krat rekreacija. V glavnem koliko mi dopušča čas. Če sem omenil šport, kaj menite o teku pred službo ob približno 5:00 zjutraj po 5 urnem spanju? No ti občutki se mi včasih zgodijo takoj po teku (ko se umirjam), sem pa meril tudi ženi pulz ona ima tudi po teku tak čuden utrip pa ne čuti ničesar?

No v glavnem že predvčerajšnjim po tem ko smo doma delali, se mi je začelo, da sem doživel nekje tri/štiri take "prazne" utripe.

Včeraj ko sem se peljal iz službe tudi tri prazne utripe, ter danes zjutraj v službi tudi že štiri prazne utripe.

Čuden občutek je zato, ker se dogaja na desni strani pod pazduho ter včasih v vratu. Ko se to zgodi moram občasno samo zajeti zrak občasno pa samo čutim na desni strani, da se mi je ta prazen utrip zgodil.

Kaj v takem primeru, kaj je kako naravno zdravilo (razen izogibanje stresnih situacij)? Ali kako lahko rešim to vse skupaj? Ali je kaj hujšega?

LP
Sorodne vsebine:
Default avatar

Boris Cibic

Glede ur spanja zdravniki še vedno nismo enakega stališča. Na splošno priporočamo 7 ur spanja, ki so lahko deljena, 5 - 6 ur ponoči in ostalo popoldne.
Težava, ki vas vznemirja so prezgodnji utripi (ekstrasistole), ki, kot že veste, nastopajo tudi pri zdravih ljudeh predvsem ob duševnih naporih, čezmernem kajenju ali pitju alkohola, neskladju v družini ali v okolju (predvsem na delovnih mestih). Ker imate različne senzacije ob udarcih to kaže na verjetnost, da se prezgodnji utripi sprožijo na različnih mestih v srcu. Na splošno v takih primerih priporočamo polurne sprehode, delno s pospešeno hojo 5 - 6 krat na teden in za nekaj časa zmanjšanje obremenitev. Dodatno svetujemo uživanje blagih pomirjeval. V vsaki lekarni prodajajo blaga pomirjevala, ki jih lahko bolniki kupijo (napr. tablete Persen).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si