Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Gre za težave s srcem?

Default avatar

janez4

Že od otroških let sem bil vedno bolj utrujene in zaspane sorte. Sedaj pri 33ih letih sem od jutra do večera večinoma časa neobičajno zaspan in utrujen. V zadnjem času so se na stopalu pojavile tudi krčne žilice, eno tako imenovano "spider vein" imam na nogi že od malega.

Imam obdobja, ko se mi dogaja, da me med jedjo sili na zehanje, vendar ne morem zazehat. Včasih moram prekinit obrok za 10 sekund, da se lahko skoncentriram in zazeham. Nenormalno zehanje se je dogajalo tudi ko sem hodil v fitnes. Pred izvedbo vaj me je vedno sililo na zehanje, vendar nisem mogel zazehat. Moral sem se skoncentirat, da sem lahko zazehal, nato sem lahko pričel z izvedbo vaje.

Krvni tlak je v povprečju 110/58. Nenavadno pa se mi zdi, da naprava velikokrat ne more izmerit in prikaže error. Pri ostalih družinskih članih vedno izmeri. Nenavadno se mi zdi tudi to, da naprava ob malenkost večje vdihu ne zabeleži utripa. Naprava ob vsakem utripu zapiska, če le malenkost bolj vdihnem utrip ne zazna, moram dihati precej plitkvo in skoraj "nenaravno", da lahko izmeri. Prvo sem mislil da je kriva naprava. Danes sem z roko meril utrip na vratu in roki. Ob vsakem globokem vdihu nazorno čutim, da je utrip bolj plitev, čutim da je pritisk vene na prste, s katerimi tipljem utrip, bolj mil.

Enkrat sem te težave (z izjemo zadnje) sicer že omenil osebni zdravnici, pa je rekla da je vse vredu. Pri osebni zdravnici je bil enkrat opravljen ekg, preverila je tudi utrip s slušalko ali kako se že temu reče.

Zanima me ali bi bilo smiselno samoplačniško preverit podrobno raziskavo.
Default avatar

Boris Cibic

Nimam nič proti posvetu v privatni ordinaciji, vendar poizkusite doseči pregled pri kardiologu po redni poti. Priporočam, da poizkusite doseči zboljšanje že z zdravim načinom življenja (nekajenje, redni polurni sprehodi deloma s pospešeno hojo več krat na teden, zadostni nočni počitki, itd.) in z blagim pomirjevalom (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Za čimbolj točno diagnozo piporočam 24-urno kontrolo srčne frekvence, več krat meritev krvnega tlaka (morda pri ambulantni med. sestri) in pregled krvi.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Jazsemjaz99

Pozdravljeni.
Stara sem 22 let in sem aktivna sportnica od svojega 8 leta starosti. Trenirala sem nogomet prav tako nastopala za reprezentanco. Sedaj sem nogometna sodnica in hkrati se igram mali nogomet.
Zadnje case se hitro utrudim. Pocutje je slabo in sem utrujena cez dan. Pred kratkim sem dobila polar uro s katero si merim srcni utrip. Ta je v mirovanju nekje 85 ampak ko samo vstanem in hodim poskoci do 120( sploh ce kaj malega se delam zraven). Pri ogrevanju( rahel tek) mi je pulz narasel tudi do 160. Pred enim tednom sem na sprehodu se pravi hoja s psom imela utrip kar 208( je bilo zelo vroce). Pred kratkim se mi je med intenzivnejso vadbo stemnilo pred ocmi, tresle so se mi noge in desna roka. Glava je bila prav tako boleca in pa otezeno dihanje.Po cca. Pol ure od vadbe v cistem mirovanju je bil utrip se na 155. Takrat so me odpeljali v zdravstveni dom kjer je EKG bil ok, utrip po nekaj casa lezanja 101, sem pa imela vrocino.
Naslednji dan po kaki aktivnosti ali treningu me bolijo rebra in sicer pod prsmi in zadaj na hrbtu ob strani. Na dotik izredno boleca, bolijo tudi od premikanju in dihanju. Ali je glede na to da sem aktivna sportnica moj utrip dober? Ali bi bilo potrebno kaj ukrepati?
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da imate zdravo srce, ki se pretirano odzove na stresne obremenitve. Predstavljam si, a bi zadostovali majhni odmerki blagega pomirjevala (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Priporočamo 2 - 3 tablete na dan. Hkrati priporočamo zdrav način življenja (nekajenje, izdatni nočni počitki, polurni sprehodi, deloma s pospešeno hojo, 5 - 6 krat na teden). Po potrebi so na razpolago zdravila "na recept"( Procoralan, Helex, Concor), ki jih predpisujejo izbrani zdravniki.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si