Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

dokaj nenavaden EKG

Default avatar

Paničar

Pozdravljeni, mogoče se me spomnite, da sem večkrat pisal na forum zaradi panike in domnevnih srčnih problemov itd.
Pred dvema tedna sem hudo zbolel za gnojno angino (4 dni neješč itd.), po 11 dneh kilimicina 300mg sem popolnoma ozdravel. ko pa sem prenehal z anitbiotiki, se je pojavila tahikardija (70 pulzov v počitku, ponavadi sem bil med 55-60) , blaga zadihanost in boleče stiskanje v prsih. Po 4 dneh teh problemov sem šel k os. zdravniku, ki me je po EKG (left-hearth overload) poslal na urgenco. Vam prepišem kaj je rekel EKG na urgenci:

sinusni ritem s fr.91, desna srčna os, negativen T-val v odvodu 1, 2 in aVL, brez jasne dinamike ST spojnice. V zadnjem EKG-ju iz 2016 (panični napad, bil na taisti urgenci) niso opisovane.
rtg p.c: f.c. sinusa prosta, srčna senca normale velikosti, brez jasnega zasoja ali infiltratov.
Poslušanje: (cit.) srce akcija ritmična, mejno tahikardna, jasnih šumov ne slišim, tona se zdita nekoliko tišja. (vzrok za mojo hudo zakrbljenost, skupaj z EKG-jem)
VSI INFARKTNI MARKERJI NEGATIVNI.

Ker so se zdravniki prestrašili, da gre za pljučno embolijo (krvni izvid, plinski test? = (aK)HB.HbO2 0,94 (min bi moralo biti 0,95) so me poslali na CT pljučnega ožilja (s kontrastnim sredstvom). Izvid (prepišem): ni pljučne embolije, ni perikardialnega ilziva, srce normalne velikosti, torakalna aorta normalne širine, brez znakov za disekcijo).

Mnenje zdravnice, ki me je obravnavala: (prepišem samo tisto kar me skrbi):
blaga respiracijska insuficienca, sinusna tahikardija, izključena pljučna embolija. (...) Respiracijska insuficienca in levkocitoza sta lahko posledici pravkar prebolelega bakterijskega vnetja. (pred dvema tednoma v polni bolezni CRP 172!, zdaj 18) (...) Zaradi dinamike v EKG mu izdam UZ srca pod hitro, priporočamo obravnavo v kardiološki in pulmološki amb.

DIAGNOZA: bolečina v prsih neopredeljena

STrašansko sem zakrbljen, zapsihiran in zaparanojen. Še pred dvema tednoma sem (3x tedensko) na treningih mimogrede tekel 20 min od tega vsako drugo minuto šprint na 185/pulzov brez najmanšega problema - zdaj pa - sramota. Zaradi paničnih napadov in generalizirane anksioznosti jemljem 10 mg paroxata/die. 6 mesecev sem imel popoln mir pred paniko in anksioznostjo, zdaj pa mi še dajo tale slab EKG... za povrh da mi je zdravnica prepovadala treninge (uteži in tek) še za 14 dni... tako da res nimam kje vreč ven energijo...

Ker sem spisal dolgo klobaso, vas prosim, da mi v glavnem pojasnite EKG in te "nižje tone" srca.
Najlepša hvala
Lp Paničar
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. Pogrešam sliko EKG pred sedanjimi zapleti. Obstaja možnost, da je sedanja slika EKG sveža in, da je znak vnetja srčne mišice. Priporočam mirovanje in kontrolni pregled pri kardiologu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Paničar

Pozdravljeni, bil sem pri kardiologu. (še prej pri pulmologu, ki je izključil pulmološko obolenje, vsi izvidi bp).
Napišem vam glavne stvari izvida pri kardiologu:
Glava na zunaj bp, šumov ni, dihanje normalno, srčna konica poudarjena, srčna akcija ritmična fr. 68, šumov ni, trebuh bp, šumov nad femoralnima arterijama ni. Grobi nevrološki status bp. RR 118/83mmHg.
EKG: sin. ritem s fr.65/min, intermediarna el. os.
GLEŽENJSKI INDEKS: levo 0,97, desno 1,04. Izvid kaže na začetno bolezen levo.
CIKLOERGOMETRIJA: gospod zmogel stopenjsko obr. 8,6MET (212W, 166/min, 192/72mmHg), test prekinjen zaradi mišične odpovedi (test po mojem ni fer, ker sem ga izvedel ob 7 zjutraj in se zbudil ob 6.30 torej sem še na pol spal, brez kave in zajtrka). Stenokardij ni navajal, ishemičnih sprememb ali motenj srčnega ritma ni bilo.

DIAGNOZE
Torakalna bolečina (saj me ni nič bolelo???)
PAOB
TERAPIJA Paroxat 30mg/die

Mi prosim lahko razložite tale PAOB? Sem malce pogledal na internet in mi ni niti malo všeč....?
ps. kljub vsemu športanju (uteži in tek) sem težak kadilec, kadim 30 cigaret dnevno
Lp Paničar