Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Alergija na zdravila za tlak

Default avatar

dalida

Pozdravljeni,

Že več let jemljem Lodoz 2,5 in Amlesso 4,5, v zadnjih tednih pa se mi je razvila precej huda alergija nanje. Nevem sicer, kako je to možno po tolikem času, sem pa prepričana, da so vzrok zdravila, saj se mi v uri do dveh po tem ko jih vzamem pojavijo izpuščaji, zateka mi jezik. Danes sem se odpravila do dežurne ambulante, kjer sem dobila injekcijo, zdravila pa so mi zamenjali z Lacipilom, po katerem pa imam ravno tako žgoč jezik. Zraven sem dobila Aerius za alergijo. Zelo sem zaskrbljena, saj brez zdravil za povišan tlak verjetno ne morem živeti. Sicer sem stara 54 let. Lepo prosim za vaše mnenje.

Vnaprej hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da ste daljšo dobo jemali Lodoz (beta blokator in hidroklorotiazid) in Amlessa (Perindoril in amlodipin), to je 4 zdravila. Na katero zdravilo od navedenih ste postali alergični iz dopisa ni razvidno. Dobili ste novo zdravilo (Lacipil - zaviralec kalcijevih kanalčkov), ki vam ne povzroča alergičnih pojavov. V tej skupini je več zdravil različne jakosti. Upam, da vam bo izbrana zdravnica pomagala. Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

dalida

Da, že 9let jemljem Lodoz 2,5, zadnje leto tudi Prenesso 4mb, 1tbl/dan. Po preboleli virozi mi je letos januarja pritisk močno poskočil, zato sem dobila Amlesso 4/5. Po približno 10dneh me je začelo peči po ustih, otekala mi je koža na obrazu, ustnice, veke in po tudi telesu so se mi pojavili rdeči madeži, ki so pekli in srbeli. Ko ni bilo več vzdržno, sem šla v dežurno ambulanto, kjer sem dobila Medrol32 in Tavegyl injekcijo, za domov pa še Aerius 2xi in Lacipil 4mg, a me je po njem ravno tako peklo. Po 3obiskih v dež.amb. so me poslali na dermatološko v Celje, kjer so 4dni nadaljevali s terapijo v bolnici, mi zamenjali zdravilo za Micardis80 in Lodoz. Rdečina s telesa je izginila, me pa po Micardisu zelo pečejo usta, jezik in malo tudi srbi koža po telesu. Enako je po Lodozu oz Concorju1.25, ki ga vzamem zvečer (v tako nizki dozi ker mi že Micardis zniža puls na 50 ali manj). Na katero zdravilo sem odreagirala alergično, ne vem, saj še nisem bila testirana. Čakam na vrsto za Golnik.
Zelo bi bila vesela vašega mnenja, ki ga zelo cenim!
Vnaprej hvala in lepo va pozdravljam.
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. Na snovi vaših ugotovitev izgleda, da niste alergični na zdravilo Prenessa. Morda bo to zdravilo v večjih odmerkih zadovoljivo učinkovito. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si