Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Vrtoglavica

Default avatar

vrtnica53

Spoštovani dr. Cibic!
Prosila bi vas za nasvet in vaše mnenje. Letos julija sem nenadoma dobila hudo vrtoglavico z bruhanjem in bila nato 1 teden hospitalizirana. Naredili so mi več preiskav med drugim tudi CT, ki ni pokazalo posebnost, čepav piše, zvijugana bazilarna arterija, začetna ateroskleroza velikih cereralnih arterij na bazi. Bila sem tudi pregledana v Avdiovestibuloškem centru. ADG: obojestranska zaznavna izguba sluha v govornem območju desno od 25 do 35 db, levo od 25 preko 15 do 30 db. Lokalizacija šuma pri 8000 Hz 45 db desno in 50 db levo šum. VTG: pri draženju levega ušesa z mrzlo vodo se spontani nistagmus ustavi. Pri draženju desnega ušesa s toplo vodo se spontani nistagmus ne obrne. Z opravljenimi preiskavami so ugotovili slabše delovanje desnega vestibularnega aparata, vendar zaradi nistagmusa III. stopnje pareze niso mogli oceniti.
Bila sem tudi na ultrazvoku vratnih žil, kjer so ugotovili na zadni steni desnega bulbusa lipidno leho tipa 2, velikosti 1,2 cm x 2,1 mm z dvema manjšima kalcinacijama, gladke površin, hemodinamsko nepomembna. Na zadnji strani levega bulbusa je drobna kalcinacija tipa 5.
V januarju pa sem naročena tudi na magnetno resonanco glave.
Imam tudi povišan holesterol in pred časom sem imela tudi panične napade, ki jih zdaj že nekaj časa nimam.
Prosila bi vas za vaše mnenje, ker imam še sedaj po 5 mesecih še vedno vrtoglavico in šumenje v ušesih (ki pa sem ga imela že pred napadom), sicer ne tako mnočno kot na začetku, vendar je zelo moteča za opravljanje vsakodnevnih obveznosti. Na kontroli v avdiovestibuloški ambulanti so mi dejali, da najbolj pomagajo vaje, drugega nič. Jemljem pa sedaj tablete Betaserc 2x1 na dan. Vse to me zelo skrbi in obremenjuje, posebno pa me je strah, ker je mojo mamo pri 53 letih možganska kap, ki pa je imela zelo visok krvni tlak. Moj tlak je zaenkrat kar v redu. Ali je mogoče začetek ateroskleroze kako zaustaviti? Skrbijo me tudi lipidne lehe na vratnih žilah.
Hvala vam za vse nasvete in lepo pozdravljeni!
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. Medicina je v zadnjih desetletjih zelo napredovala, vendar v mnogih področjih premalo, da bi bili bolniki povsem rešeni svojih težav. Že več mesecev obiskujete otologe in opravili ste več preiskav. Verjetno ste po družinski obremenitvi nagnjeni k aterosklerozi, proti kateri je medicina še vedno šibka. Bolnikom priporočamo zdrav način življenja, obilo gibanja in po potrebi jim predpišemo zdravila proti povišanemu holesterolu. Zelo "šibka" je tudi medicina proti vrtoglavici kadar je njen vzrok v področju slušnega in ravnotežnega organa. Iz srca vam želim, da ne klonite pred boleznijo! Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

vrtnica53

Spoštovani!
Zahvaljujem se vam za odgovor. Upam, da se bo stanje kdaj izboljšalo. Močno upam.
Bi pa imela za vas še eno vprašanje. Zadnje čase se mi večkrat dogaja, skoraj vsak dan,
da kar naenkrat čutim močno bitje srca v prsih. Kot, da mi bo skočilo iz prsi in malo se
mi vrti. Takrat moram začeti globoko dihati in potem mi to hitro izzveni, v minuti ali še prej.
Danes sem tudi imela tako izkušnjo, (ne vem kako bi temu rekla) mi je pa po tem dogodku malo slabo in to že kar nekaj časa. To me zelo skrbi, ne vem kaj bi to pomenilo.
Prosila bi vas za nasvet, oz. vaše mnenje, kaj bi lahko to pomenilo.
Ko se imela panični napad
in sem bila v bolnišnici, so mi naredili tudi UZ srca. Piše: Levi prekat je primerne velikosti, interventrikularni septum je bazalno blago zadebeljen. Ostale stene so normalnih dimenzij. Globalna sistolna funkcija levega prekata je primerna. Prisotna je blaga hipokinezija srednjega dela interventrikularnega septuma, apeksa in apikalne tretjine sprednje stene. Blaga do zmerna aortna regurgitacija, minimalna mitralna in trikuspidalna regurgitacija. Čez en teden sem imela MRI srca.
Srce je strukturno in morfološko normalno. Ni motenj krčljivosti. V zgodnji fazi ni videti jasnih izpadov perfuzij, prav tako v kasni fazi po i.v. aplikaciji KS ni patološkega kopičenja v miokardu, kar bi potrjevalo napotno diagnozo miokarditisa. Menili so da sem imela stresno kardiomiopatijo.
Prosim za vaše mnenje glede ponavljajočega se nenadnega bitja srca.
Najlepše se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Default avatar

Boris Cibic

Izgleda, da vas v zadnjem času nekoliko begajo prezgodnji srčni utripi, ki nastopajo pri zdravih in bolnih srcih. Opravili ste UZ preiskavo srca in MRI. Ugotovili so blage spremembe v srčni mišici, ki pa še ne motijo normalne funkcije srca. Predstavljam si, da so vam zdravniki za nekaj časa odsvetovali opravljanje večjih telesnih in duševnih obremenitev in priporočili polurne sprehode, delno s pospešeno hojo, 5 - 6 krat na teden ter jemanje blagih pomirjeval, na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji. Pričakujem, da se vam bo splošno počutje kmalu popravilo.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

vrtnica53

Spoštovani dr. Cibic!
Zahvaljujem se vam za odgovor. Bi vas rada prosila še za vaše mnenje izvida MR glave, ki sem jo imela zaradi moje vrtoglavice (o kateri sem vam pisala 15.12.2016).
Izvid:
V desni pontocerebelarni cesterni in v notranjem sluhovodu ni patoloških formacij.
Kohleja ter vestibulum s kanalčki so morfološko normalni z normalnimi signali na narejenih sekvencah. Sredje uho in mastoid sta prezračena.
Leva temporalka je mri v mejah normalnega.
Razmerje med belo in sivo možganovino je normalno.
V obeh frontalnih in parietalnih režnjih so številne drobne ishemične spremembe, pretežno v subkortikalni beli možganovini.
Največja je premer 5 mm.
Ventrikli in ostali intrakranijalni likvorski prostori so normalno oblikovani, starosti primerno široki. Dislokacij ni.
Orbiti bp.
Obnosne votline - manjša polipoidna sprememba na dnu levega maxilarnega sinusa - dentogena?
Mnenje:
Desna temporalka je mri v mejah normalnega.
Pretočne motnje v možganovini.
Spremembe v OV, dsn, cb.

Hvala vam in vse dobro vam želim!
Default avatar

Boris Cibic

Sem pregledal vaše dosedanje dopise in moje odgovore. Dobil sem vtis, da so vaše težave posledica nezadostne prekrvitve možganov zaradi začetne ateroskleroze možganskih žil. Proti vrtoglavici zdravniki predpisujejo razna zdravila. Poleg Betaserca še Urutal in Stugeron forte. Zelo riporočamo zdrav način življenja: izogibanje stresnim situacijam, nekajenje, omejeno uživanje alkohola, zdravo uravnoteženo prehrano, izdatne nočne počitke, redne polurne sprehode 5 - 6 krat na teden, znižanje vrednosti holesterola v krvi (če je zvišan), itd.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

vrtnica53

Spoštovani dr. Cibic!

Prosila bi vas še za obrazložitev izvidov MR glave oz. za vaše mnenje. V desni pontocerebelarni cisterni in v notranjem sluhovodu ni patoloških formacij. Kohleja ter vestibulum s kanalčki so morfološko normalni z normalnimi signali na narejenih sekvencah. Srednje uho in mastoid sta prezračena. Leva temporalka je mri v mejah normalnega. Razmerje med belo in sivo možganovino je normalno. V obeh frontalnih in parietalnih režnjih so številne drobne ishemične spremembe, pretežno v subkortikalni beli možganovini. Največja ima premer 5 mm. Ventrikli in ostali intrakranijalni likvorski prostori so normalno oblikovani, starosti primerno široki. Dislokacij ni. Orbiti bp. Obnosne votline - manjša polipoidna sprememba na dnu levega maxilarnega sinusa - dentogena? Manjše difuzne zadebelitve sluznice v etmoidnem sinusu, dsn, cb. Mnenje: Desna temporalka je mri v mejah normalnega. Pretočne motnje v možganovini. (kaj bi to pomenilo?) Spremembe v OV, dsn, cb.
Zelo me vse skrbi, ker mi vrtoglavica oz. omotičnost sploh ne pojenja, predvsem je zelo neprijetno pri hoji.

Najlepše se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Default avatar

Boris Cibic

Ali so vaše vrtoglavice posledica prekrvitvenih motenj v obeh frontalnih in parjetalnih režnjih vam bo povedal nevrolog (?), ki vas je napotil na MR glave.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Ali so vaše vrtoglavice posledica prekrvitvenih motenj v obeh frontalnih in parjetalnih režnjih vam bo povedal nevrolog (?), ki vas je napotil na MR glave.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

vrtnica53

Spoštovani dr. Cibic!
Na MR glave so me poslali iz avdiovestibuloške ambulante. In na kontroli mi niso
povedali nič točno določenega, tako, da pravzaprav sploh ne vem, kaj je pri meni
povzročilo napad vrtoglavice in bruhanje. Pri nevrologu še nisem bila.

Hvala vam za vse odgovore in nasvete in vse dobro vam želim!
Default avatar

težkaglava1

Pozdravljeni!

Zadnji mesec sem se srečeval s prebavnimi težavami, slabim počutjem, rahlo slabostjo, zato sem se odločil, da grem do osebne zdravnice. Naredila mi je preiskave blata, krvi za jetra in ščitnico, ampak so bili vsi rezultati negativni. Čez 2 dni se mi je začela še vrtoglavica. In sicer se mi pojavlja skozi cel dan, ni mi slabo, ne vrti se mi tudi tako močno, da bi padel, imam občutek rahle pijanosti, če sedim se mi ne vrti tako močno. Mogoče kdo ve, kaj bi to lahko bilo? Na začetku sem tudi zdravnici omenil, da bi šlo lahko morda le za "psihične težave" (stres, za mano je bilo težko leto,...), vendar se ni kaj dosti ozirala na to. Nočem misliti na najhujši scenarij, kot je tumor, ali kakšne druge ovire, ampak ali je možno? Ali pa, da imam samo slabo prekrvavitev do možganov (kakšne vaje za vrat ali masaža?)? Kaj mislite, naj grem še na magnetno resonanco in h otorinolaringologu? Ubistvu mi je že nerodno reči, da mi da napotnico za otorinolaringologa, ker sem bil ta teden že 2x tam... Čutim, da nisem to pravi jaz.
PS res pa je, da nisem fizično aktiven in pijem veliko premalo, skratka nezdrav način življenja.
Hvala za odgovor in LP.
Default avatar

Boris Cibic

Vaše težave so lahko posledica številnih vzrokov (nizke vrednosti tlaka ali prenizke srčne frekvence, nezadostna prekrvitev vratnih žil, itd.) Preden pomislim na slabo, bi rad dobil odgovor na vprašanje kakšne so vrednosti tlaka v pokončnem, sedečem in ležečem položaju in kakšna je srčna frekvenca. Če so te vrednosti povsem normalne in težave trajajo bi svetoval pregled vratnih žil, pregled pri otologu in končno še pri nevrologu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Vaše težave so lahko posledica številnih vzrokov (nizke vrednosti tlaka ali prenizke srčne frekvence, nezadostna prekrvitev vratnih žil, itd.) Preden pomislim na slabo, bi rad dobil odgovor na vprašanje kakšne so vrednosti tlaka v pokončnem, sedečem in ležečem položaju in kakšna je srčna frekvenca. Če so te vrednosti povsem normalne in težave trajajo bi svetoval pregled vratnih žil, pregled pri otologu in končno še pri nevrologu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si