Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Posturalna ortostatska tahikardija POTS

Default avatar

Gost

Spoštovani,

izredno obupana se spet obračam na vas, v upanju na odgovor in vašo pomoč. Kot že veste-tri mesece nazaj mi je bilo ugotovljen prolaps mitralne zaklopke. Težave imam s palpitacijami, napadi hitrega bitja srca in podobno, kot večina bolnikov s prolapsom. Vedno se mi je zdelo, da je moj utrip hiter, ampak ker sem si ga vedno merila v le ležečem/sedečem položaju, je bil utrip v večini primerov skoraj vedno v mejah normale (60-70). Zdaj sem začela malo brati po internetu in zasledila, da imam najverjetneje POTS-zato sem naredila test sama na sebi ( več testov v razmaku več dni) in ugotovila da mi pulz skokovito začne naraščati ko sem v stoječem položaju, povprečno cca 110 utripov. Stanje je veliko slabše zjutraj (naraste tudi do 130), malce pa se izboljša pozno popoldan ko sem aktivna, a je kljub temu nadpovprečno hiter utrip v stoječem položaju. Zaradi tega sem bila tudi pri zdravnici, čakam na test z nagibno mizo in posvet pri elektrofiziologu dr. Šinkovcu. Vem,da je o tej bolezni avtonomnega živčevja le malo znanega, sploh pa o zdravljenju tega sindroma in o izboljševanju simptomov. Izredno sem obupana, sem rekreativna športnica, redno hodim v fitnes, se gibam, ne kadim in ne pijem, živim zdravo..vedno sem opažala hitrejši utrip tudi v fitnesu pri stoječih vajah, vendar nisem nikoli pomislila na kaj takšnega, saj kljub utripu nisem bila pretirano zadihana-očitno se je moje srce že prilagodilo na višji utrip. Težave imam tudi s kroničnimi glavoboli, sem zelo ankisozno naravnana zaradi vseh zdravstvenih težav, ki so se pojavile v preteklih mesecih, predvsem zaradi zdravljenja tega sindroma, saj me skrbi kako ga bom uspela obvladati, ko pa je o njem pri nas tako malo znanja. Morda veste kako se to to čim bolj učinkovito odpraviti? Ali je to res neozdravljivo? Brala sem, da je lahko povezano tudi z številnimi drugimi boleznimi in v skrbeh sem, da bi šlo pri meni lahko celo za kakšno bolezen vezivnih tkiv, saj je prisoten tudi prolaps mitralke. Morda veste, če bi bilo potrebno opraviti kakšne genetske teste? Opravičujem se za toliko vprašanj, vendar sem resnično obupana, ker ne vem na koga se obrniti, moja zdravnica namreč pravi da POTS ni bolezen in da naj se le čim več gibam in odmislim to stvar, jaz pa vem da se s tem ne bo rešilo problema, ovira me pri vsakdanjem življenju, saj sem hitreje utrujena, ovira me pri športu in zaradi tega zelo trpim, ker se ne počutim enako drugim vrstnikom.

Seznanjena sem že o alternativnih ukrepih- pitje velikih količin vode, uživanje več soli, izogibanje se dolgim počitkom, rekreacija (+elastične nogavice)...Vse to upoštevam, razen elastičnih nogavic zaenkrat še ne nosim. Menim, da (še) nimam zelo hude oblike POTS-a, saj nekateri s tem sindromom ne zmorejo normalno funkcionirati, kar meni na srečo še vedno kolikor toliko uspeva, vendar sem zelo zaskrbljena, ker vem da bom s tem živela celo življenje, po možnosti se bo vse skupaj z leti še poslabšalo. Ali menite, da se lahko stvar uspešno odpravi s pomočjo zdravil, ali pa z ablacijo? Brala sem o učinkovitosti beta blokatorjev, florinefa, midodrin, NaCl tabletk ipd.

Iz srca vas prosim za čimbolj podrobno mnenje in nasvet, saj na slovenskih straneh najdem le malo, skoraj nič o tej stvari in se počutim kot da sem skoraj edina, ki jo je doletela takšna nesreča.

Hvala vam za vaš čas in lepo pozdravljeni, Sara
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da ste me nekoč že konzultirali. Morda je šlo za enake ali slične težave.
Verjetno ste že brali ali slišali, da je prolaps mitralne zaklopke prirojena srčna bolezen, ki je mnogo bolj pogosta pri ženskah kot pri moških, da mnoga leta ne povzroča bolniku ( bolnici), nobenih težav, da lahko tiho poteka vse življenje in, da so glavne težave motnje srčnega ritma (tahikardija, ekstrasistole), ki jih bolnik čuti kot "palpitacije". Navedene motnje navadno nastopajo ob stresnih situacijah (čezmerne telesne ali duševne obremenitve, neskladja na delovnih mestih ali v domačem okolju, virusne bolezni, pri ženskah menstruacijske motnje, itd.) Podobne motnje nastopajo tudi pri motenem delovanju vegetativnega živčevja. Pri bolnikih skušamo ugotoviti vzroke za nastanek motenj (virusne bolezni, bolezni ščitnice, telesne ali duševne preobremenitve, itd. in ustrezno zdraviti). Zelo priporočamo zdrav način življenja, kamor sodijo tudi redni polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo, 5 - 6 krat na teden, nekajenje, omejitev uživanje alkohola in kave, izogibanje stresnim situacijam. Od medikamentov priporočamo betablokatorje, antiaritmike, zdravila proti anksioznosti (Lexaurin, Helex, itd.).Več krat je indiciran tudi posvet pri psihiatru. Velik napredek v medicini nam danes omogočl ugotoviti mesto v srcu v katerem je središče nastanka motenj ritma in pristopiti njegovi "ablaciji" . Če se pokaže, da gre tudi za napredovanje mitralne zaklopke kardiologi konzultirajo kirurga. Če ne živite predaleč od Ljubljane vas vabim na razgovor na naš sedež (Društvo za zdravje srca in ožilja, Cigaletova 9 (v stavbi Sanolaborja), Ljubljana. Tel. 01. 23.47.555). Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Sara21

Spoštovani!


Trenutno čakam na posvet pri nevrologu in kardiologu z izvidi nagibne mize, ki je pokazala rahlo ortostatsko tahikardijo, sicer pa je bil test BP. Kot sem že omenila, sem seznanjena z vsemi "preventivnimi" ukrepi, kot so zdrav način življenja, pitje velikih količin vode, uživanje bolj slane hrane itd. Kljub temu mi največjo težavo povzroča prehiter utrip, ki se pojavlja ob vsakdanjih dejavnostih in tudi med športnimi aktivnostmi (tudi če niso pretirane). Moram pa poudariti, da je moje telo očitno že toliko "prilagojeno", da se moje telo začne utrujati in čutiti zadihanost šele pri pulzu 160-170. Pulz med 120 in 140 zame ni skoraj nič, saj že med hojo dosegam utrip 120-130, vendar nisem nikoli bo tem utrujena ali zasopla, prav tako med hojo ne čutim palpitacij ali razbijanja srca. Če si utripa ne bi merila z merilcem Polar, tega morda sploh ne bi vedela. Večkrat se v fitnesu zaradi povišanega utripa v stoječem položaju med serijami vadbe usedem, da se pulz hitreje umiri. Pri sedečeih vajah je pulz vedno manjši kot pri stoječih, zaradi ortostatske intolerance.

Naj še enkrat povem, da so pri meni izključene vse organske bolezni srca, razen blagega prolapsa mitralne zaklopke, prav tako je BP tudi ščitnica, torej je očitno moj največji problem ortostatska tahikardija. To me precej omejuje v športu in vsakdanjiku, saj je moj utrip ves čas nekoliko povišan razen če ležim in popolnoma mirujem. Vse to mi daje misliti tudi, da se moje srce preveč utruja in preveč utripa brez potrebe, saj jaz ob tem ponavadi nisem zadihana, razen pri res visokih pulzih kot že prej omenjeno. Med ležanjem zjutraj imam utrip okrog 60 utripov/min, kar je najbrž pozitivna posledica moje telesne aktivnosti, ki pa se zaradi ortostatske tahikardije ne more pokazati v stoječem položaju.

Upam, da moje srce zaradi nekoliko hitrejše frekvence tekom dneva in med športom "ne trpi" preveč in da si s športno aktivnostjo ne škodujem, saj v tem resnično uživam in mi pomeni ogromno, zdi se mi tudi da sem si s tem tudi toliko "natrenirala" srce, da z lahkoto prenese hitrejše utripe brez da bi ob tem težko dihala in se slabo počutila. Brez športanja bi bilo po mojem mnenju najbrž še veliko slabše in bi mi najbrž že vsakdanje aktivnosti in sprehodi predstavljali obremenitve.

Brala sem že precej vaših odgovorov ljudem s podobnimi težavami, in vas tudi jaz prosim za preventivni nasvet- prebrala sem namreč precej o novem zdravilu Procoralan in me zanima, če je morda pametneje za moje težave uporabiti to zdravilo, kot klasične beta blokatorje, ki so ponavadi prva stvar na katero pomisli zdravnik ob navedenih težavah (lastne izkušnje-do sedaj mi še nihče ni omenil Procoralana). Menite, da bi bilo pametno, če svojega kardiologa povprašam kaj meni o tem zdravilu, ali bi vi osebno za moje težave predlagali zdravila iz skupin beta blokatorjev ali raje Procoralan - glede na to da imam tudi nekoliko nižji tlak? Mislite da za mojo težavo obstaja rešitev, da se pulz malo upočasni? Sem zelo zaskrbljena saj že 4 mesece obhajam raznorazne preglede in obiske pri zdravnikih, pa še vedno nisem prejela nobene terapije in konkretnega odgovora, rada pa bi živela čim bolj polno, brezskrbno in športno aktivno življenje, kot naj bi bilo primerno za moja 20 leta, zadnji meseci pa kažejo vse drugo kot pa to.

Iskreno se Vam zahvaljujem za čas, ki ga vlagate, da meni in vsem ostalim pomagate s koristnimi informacijami.

Lepo pozdravljeni!
Default avatar

Sara21

Spoštovani, zanima me če se je mojo "novo" vprašanje morda kje izgubilo? Poslala sem ga več kot 2 tedna nazaj.

Lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. Zdravilo Procoralan je v prometu že nekaj let. Glede na rezultate številnih raziskav se je izkazalo, da zmanjšuje hitro bitje srca po svojevrstni poti in je indiciran, ko so druga zdravila neučinkovita. Ker ima zdravilo malo in nehudih stranskih učinkov ni zadržkov, da ga predišemo če so za hitro bitje srca izključene organske bolezni (bolezni ščitnice, slabokrvnost, bolezni s povišano telesno temperature, itd). Procoraln dajamo v dveh odmerkih na dan po 5 ali 7,5 mg. Srečno. Odgovor prihaja z veliko zamudo zaradi tehničnih ovir.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. Zdravilo Procoralan je v prometu že nekaj let. Glede na rezultate številnih raziskav se je izkazalo, da zmanjšuje hitro bitje srca po svojevrstni poti in je indiciran, ko so druga zdravila neučinkovita. Ker ima zdravilo malo in nehudih stranskih učinkov ni zadržkov, da ga predišemo če so za hitro bitje srca izključene organske bolezni (bolezni ščitnice, slabokrvnost, bolezni s povišano telesno temperature, itd). Procoraln dajamo v dveh odmerkih na dan po 5 ali 7,5 mg. Srečno. Odgovor prihaja z veliko zamudo zaradi tehničnih ovir.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Sasha

Pozdravljeni,
na vas se obračam z vprašanjem glede zdravila Propranolol. Pred letom so mi zaradi težav s srcem vsatavili loop recorder, da bi zabeležili kaj se v času napadov dogaja z mojim srcem. V letu 2015 sem imela 8 napadov, ko mi je srce nehalo biti za cca. 5 sekund. Loop recorder je bil vsatvljen kasneje, vendar se od takrat tako dolga pavza ni ponovila, tako da zdravnik ve zanje le po mojih pripovedih. Včeraj sem bila drugič na kontrolnem pregledu in zabeležene anomalije so le sinusne tahikardije. Ker se mi le te zadnje obdobje pojavljajo zelo pogosto in so zelo moteče, sem kot poskus, da se zadeva umiri, dobila predpisano zdravilo Propranolol. Sedaj pa me bega, ker vem, da je to zdravilo beta bloker in ti naj se ne bi jemali, če je bitje srca zelo upočasnjeno (kar je pri meni v napadih ki niso bili zabeleženi bilo). Kaj vi menite, ali naj zdravilo vseeno jemljem? Zahvaljujem se za odgovor in vas lepo pozdravlja, sasa
Default avatar

Boris Cibic

Zdravnik vam je zelo verjetno predpisal nizke odmerke zdravila (propranolol 40 mg) ker ni vedel za vašo sedanjo zadrego. Proti nastopom tahikardije so koristni tudi polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo, 5 - 6 krat na teden ob podpori blagih anksiolitikov (na pr. Lexaurin ali podobno) skozi nekaj tednov.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Sasha

Hvala za odgovor! Predpisana doza je 2 x 20 mg, za okoli 30 dni...naj potem zdravila ne jemljem in o tem obvestim zdravnika?
Default avatar

David 3

Pozdravljena Sara 21!
S podobnimi težavami sem se ubadal skorajda celo življenje (od osnovne šole).
Pred letom so mi postavili diagnozo POTS. Kakor vsak "bolnik", tudi jaz hočem čudežno tabletko, ki bo rešila vse probleme. Na žalost jo ne najdem, ne najdem pa tudi strokovnjaka, ki bi mi lahko povedal več o tem sindromu. Ali si morda ti dobila kakšno informacijo več o poteku zdravljenja?

Hvala!
Default avatar

Boris Cibic

Zanesljivo učinkovite terapije proti POTS še ni. V mnogih primerih koristijo nizki odmerki zdravila Concor.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si