Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

preskoki srca

Default avatar

pero2222

Najprej bi vam zaželel lep pozdrav.Enkrat sem vam že pisal,milim da je natanko eno leto.Takrat ste me zelo pomirili.Sedaj pa je stvar sledeča.Pred nekaj leti sem se boril z kar hudo obliko depresije in jo nekako rešil.Toda zdaj imam pa en drugačen problem.zdaj je zelo mrzlo zunaj in ko se odpravim na kak sprehod zvečer,čutim kako mi srce na nekakšen način "poskoči".In ta poskok je tudi boleč in zame predvsem moteč. Torej na kratko povedano,ko hodi,ko naredim kakšen hiter predklon(pa tudi če samo normalono hodim) čutim ta boleč utrip.Omenit moram tudi da treniram nogomet 3krat tedensko.Pred mesecom sem opustil kajenje cigaret,toda spremembe da bi mi šlo na boljše ne vidim,mogoče se tudi malo stopnjuje.Zanimivo pa je da med treningom ne čutim toliko nerednih utripov kot med hojo(učasih jih čutim tudi med treningom).Omenim tudi da sem pred 3 meseci opravil (EKG holter,UZ srca in v teh letih že nešteto ekg-jeu)kar je bilo po mnenju kardiologinje iz sežane vse BP.Antidepresivou ne jemljem več približno pol leta,ampak čutim da jih bom moral nazaj,ker sem spet dobil vsaj po mojem mnenju 2 panična napada.BISTVO USEGA TEGA PA JE: Bojim se hodit,it trenirat zaradi teh motečih in tudi malo bolečih poskok srca,saj ko jih dobim ratam paničen in tudi kot da malo izgubim ravnotežje od tega straha.dobesedno se bojim da ne padem skupaj in umrem.V mirovanju jih nimam toliko kot med hojo,pomaga pa mi v boju proti tem helex 0,25(in imam občutek kot da mi škodi to mrzlo vreme;saj je to bolj pogosto zunaj) Prosil bi vas za vaše strokovno mnenje,saj nebi rad živel v strahu pred temi ekstrasistolami al karkoli že je.Rad bi normalno trenirau in živel.In hodijo mi nahujše bolezni po glavi.Prosim vas za čimprejšnji odgovor.Lep pozdrav g.dr.Cibic
Default avatar

Boris Cibic

Če le morem, vsem, ki se obračajo na "medover net", odgovorim čim prej. Hvala za zaupanje. Kako naj vas prepričam, da ni pri vas nobenega zadržka za normalno življenje in za rekreativne športne aktivnosti? Napisali ste, da je nerednih prezgodnjih utripov in drugih motenj včasih celo manj ob obremenitvah kot v mirovanju! Verjetno že imate izkušnje, da lahko "umirite" srce z običajnimi zdravili proti anksioznosti, ki jih zelo priporočam (Helex, Lexaurin, itd.). Če imate izkušnje, da vam bolj pomagajo antidepresivi kot zdravila proti anksioznosti ni zadržka, da jim date prednost. Lahko mi še pišete. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

pero2222

najlepša hvala za vaš čas in hiter odgovor.Mogoče pa je moj strah večji na podlagi tega da mi je oče pred 8mi leti umrl zaradi popuščanja srca(največji dejavnik prekomerno vživanje alkohola in kajenja) ter stric umrl čakajoč na presaditev srca.Tako da mene že najmanjši pogovor z nekom,ki mi reče da je umrl spravi na tla in takoj pričnem razmišljat da se bo tudi to meni zgodilo.In seveda me je strah hodit in trenirat odkar čutim te nepravilno bitje.(mislim da so to posamezni utripi,vsaj po mojem občutku).Vam dam učirajšnji primer.Šel sem na sprehod ...v vasi imamo nekje 300 metrov dolg klanec....odločil sem se da naredim par šprintou po tem klancu....ko sem tekel oz se vzpenjal v klanec nisem čutil nekih nepravilnosti....ko pa sem se spuščal z klanca v rahlem teku,sem se nato ustavil in parkrat začutil te močne boleče udarce in se seveda ustrašil.Mislite da je potrebno ponovno opraviti preiskave,glede na to da je bilo use vredu na dosedanjih? naj še nadaljujem s športom ali se mi lahko kaj zgodi? najlepša hvala za odgovor in upam da sem vam razumljivo napisal.
Default avatar

Boris Cibic

Dobil sem nov dopis, ki je zelo podobnem včerajšnjemu. Pri srčnih težavah malokateri bolnik uspe ločiti funkcionalne motnje srca (neredni srčni utripi, zbadanje pri srcu, itd.) od bolečin pri srcu zaradi bolezni srčne mišice ali srčnih žil. Zato ne preseneča, da se obrne ob vsakem takem dogodku na izbranega zdravnika ali na specialista kardiologa. Bolniku je na razpolago tudi možnost, da se obrne na službo "Med.over net" v kateri sodelujem , žal, samo z nasveti. Na željo bolnikov opravljam delo po telefonu ali, po dogovoru, v neposrednem pogovoru na sedežu Društva za zdravje srca (tel. 01.2347555, Cigaletova 9, Ljubljana v stavbi podjetja "Sanolabor"). Zaradi bojazni, da so vaše težave posledica organske bolezni srca ste v zadnjem času opravili več preiskav srca, v katerih ni, do sedaj, noben zdravnik ugotovil nevarne srčne bolezni. Lahko povem, da ni, tudi v današnjem dopisu, nobene vsebine, ki bi kazala na nevarno bolezen srca. Res pa je, da imate srce izredno občutljivo na različne dejavnike, ki sprožijo neredne utripe (ekstrasistole), ali napade hitrega bitja srca (tahikardije). V izogib navedenim motnjam bolnikom svetujemo zdrav način življenja ( izogibanje stresom, nekajenje, omejeno uživanje alkohola, zadostni nočni počitki, itd.), redne polurne sprehode, delno s pospešeno hojo (po možnosti 5 - 6 krat na teden) in, po potrebi jemanje blagih pomirjeval (Helex, Lexaurin in podobno). Ni zadržkov za rekreativno športno dejavnost. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

loja

Pozdravljeni,

jaz bi pa nekaj vprašala glede palpitacij, hitro razbijanje srca, čudni poskoki, trajanje par sekund ... trenutno sem prehlajena in kašjam. Ko sem zelo močno zakašljala, sem začutila v prsnem košu na levi strani te palpitacije za par sekund. A li je to lahko od naglega kašlja*? Sem tudi noseča in imam pfo, ampak ne potrebujem terapije. Prosim za odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Niste napisali kdaj ste prvič začutili palpitacije (morda že pred dolgim časom ker imate pfo, morda ob začetku nosečnosti zaradi presenečenja(?) ali zaradi veselja (?), morda od kadar kašljate zaradi viroze (?). Mislim, da je zaskrbljenost odveč. Neprijetne senzacije pri srcu (palpitacije) so znak nerednih prezgodnjih utripov ali kratkotrajnih napadov hitrega bitja srca, ki se lahko ponavljajo pri zdravih in bolnih srcih zaradi duševnih ali telesnih obremenitev, stresnih obremenitev, vremenskih sprememb, hormonskih vplivov, itd. Priporočam zdrav način življenja. Ne zanemarite velik ugodni vpliv dnevnih polurnih sprehodov 5 - 6 krat na teden delno s popešeno hojo. Ni zadržkov za jemanje nizkih odmerkov blagih pomirjeval (tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Laurita

Pozdravljeni,

Ja, občasno sem imela palpitacije na začetku nosečnosti, prej tudi včasih, ampak ne pa pogosto. Če ne bi jaz zaradi migren z avro šla samoplačniško pregledati ali imam pfo, sploh nikoli ne bi opravila testa za srce, ker s srcem nisem imela nikoli težav. Nato mi je tudi prof. Koželj povedala, da ni nujno, da so migrene povezane s pfo. Ker se približuje porod, čez tri mesece, vedno bolj razmišljam o tem .. ali ima pfo kako vlogo pri težavah pri vaginalnem porodu? Prosim malo mi povejte.
Default avatar

pero2222

Pozdravljeni.Sedaj se obracam na vas ker sem res zaskrbljen.zadnjic ste me pomirili toda zdaj je nastal nov problem.Z temi ekstrasistolami sem se ze nekako navadil na njih ampak to kar se mi je zdaj zgodilo me pa zelo skrbi.Namrec danes zjutraj sem ustal in seveda kot vsakic cutil ekstrasisole in pospesen utrip, v roku 10 min sem jih nastel nekje 10.no in ko sem pojedel zajtrk sm se nazaj ulegel in se je zgodilo sledece....srce mi je prau zatrepetalo kot da je bilo 4 ali 5 zaporednih ekstrasistol.ali je to znak nevarnosti? Lahko pride do hude aritmije.so mogoce lahko tudi starnski ucinki atidepresivou dulsevia? Prosim za cimprejsnji odgovor,ker sem zdaj ze zelo zaskrbljen.lp
Default avatar

Boris Cibic

Opravičujem se za pozen odgovor. Mislim, da imate napade hitrega bitja srca. Lahko je bi samo enl napad ob rednem bitju srca, oziroma ob nerednem bitju srca. Napadi niso nevarni, povzročajo pa skrbi. V večini primerov nastopajo ob stresnih situacijah, ob spremembah vremena, pri kadilcih, pri duševnih ali telesnih obremenitvah. Stanje zboljšamo z zdravim načinom življenja, rednimi polurnimi sprehodi več krat na teden in po potrebi še s pomirjevali. Srečno.,
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Laurita

Hvala za odgovor. Ali je to težava za vaginalni porod? Ali pfo vodi do popuščanja srca?
Default avatar

Laurita

Še nekaj me zanima, namreč en dan je pokazalo d dimer 5000 in nato čez 7 dni narejen ct angiografija ni pokazala strrdkov, takrat je tudi bil d dimer že 1700... ali lahko izkjučiš pljučno embolijo ali je lahko v takem kratkem času se strdek že raztopil?
Default avatar

Boris Cibic

Ne pričakujem zapletov ob porodu. Vsekakor priporočam, da se posvetujete na Ginekološki Kliniki v Ljubljani v ambulanti za nosečnice s prirojeno srčno napako.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Majhen embolus se lahko kmalu resorbira
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Laurita

Hvala za odgovor. Ali lahko pokličem tja in se informiram? Namre Koželjeva je rekla, da sploh ni problema, da ne najde ničesar, kar bi nakazovalo na srčno napako, da mogoče gre za pfo ampak ni omembe vredno, če mi ni povzročalo težav. Bi pa vprašala, zakaj včasih, ko sem fizično aktivna v mrazu in pridem na topl, čutim rahlo omotico, ki hitro mine? Omotica je res rahla ... ali pa kakšna ekstrasistola v mrazu, da se pojavi? zakaj to?
Default avatar

Boris Cibic

Izgleda, da je vaše srce (živci, ki obdajajo srce) zelo občutljivo na akutne (nenadne) dražljaje hladnega zraka. Za kratko trajajoče omotičnost so lahko krive res kratkotrajne motnje krvotoka (krvnega tlaka ali srčne frekvence).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Laurita

In mislite, da lahko to vpliva na potek poroda? Da mi srce odpove med porodom? Hvla za odgovor.
Default avatar

Laurita

Pa če je to kaj narobe ...nevarno, to kar ste napisali glede hladnega vremena
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da ne. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si