Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

pljuca

Default avatar

zanima me

Pozdravljeni.
Imam vprasanje glede pljucne embolije.
24aprila me je zacelo pecti v prsne kosu in tadaj med lopaticami, nato se je zacelo se v rokah. Trajalo dva dni, nato sem obcutila kot nekaksen obcutek dusenja oziroma stiskanje v prsnem kosu in tudi ob globokem vdihu me je bolelo. To je vse skupaj trajalo kak teden, pri pulmologu je bil rtg vredu, ekg tudi le sinusna tahikardija je bila prisotna. Skratka vse to se je dogajalo med 22.4.in 4.5. Omoticna nisem bila, imela pa sem vcasih obcutek mehkih nog. Vmes se je pridružil se kašelj suhi ki je trajal par dni. Vse to se je zgodilo po preiskavi, kjer ti vbrizgajo fiziolosko in en ml zraka, torej zracni mehurcki, ampak ni logicno, da bi ae tezave s pljucpljuci začele šele en tedeb po preiskavi, ki sem jo imela 15.4. Ali bi bilo vseno mozno za zracno embolijo, ki je pac ae potem sama od sebe resila? Namrec brala sem, da ce pride do zracnega mehurcka ujetega v zili, ki zacasno blokira krvni obtok, da se potem zacne okrog tega mehurcka tvoriti tudi krvni strdek, je to res? No torej po nekje desetih dnevih je to s pljuci minilo, le obcasno sem se cutila ob vdihu ali premiku bolecine. Nato cez 14 dni torej proti koncu maja pa sem ponovno začutila malo stiskanja v prsnem kosu trajalo par dni in nato pa se zraven bolecine pri vdihu in premiku pod levo dojko v rebrih. To je trajalo nekje do 10.junija, ko sem si samoplačniško dala pregledatd dimer. Vmes ko.sem bila na urgenci sem imela vecx ekg.in troponin, zagotovo 3x, vse bilo bp, le nizji kalij. No, nato sem sla 15junija spet na urgenco in glede ba opisane znake torej tiscanje in bolecina v rebrih, so pregledali troponin naredili ekg in tudi arterijsko plinsko analizo. Vse bp. Nato sem sla ponovno.preveriti dimer ki je bil 3500. V rebrih me je bolelo manj. Tesnoba je bila prisotna verjetno tudi psiha. Nato aem.bila 20jun spet na urgenci kjer so mi naredili ponovno dimer ki je bil 1600 in na podlagi padanja dimera zakljucili da ni pljucna embolija. Mene bilo se kar strah in aem.bila 23jun ponovno na urgenci, kjer so opravili ct angiografijo koncno. Pokazala ni ničesar. Uz srca.tudi ok. Torej ce je bila pljucna embolija ni pustila posledic. V primeru da je bila dvax pljucna embolija, menite da se lahko zagotovo ponovi? Zdaj sem noseca in vem da je v nosecnosti to se bolj glede strdkov. Imam pa tudi vrjetno pfo. Ali pfo povzroca tudi pljucno embolijo? Prosim za vase mnenje glede.morebitne.prebolele pljucne embolije in ali moram.jesti kako zaščito ceprav ni bila dokazana .na wikipediji sem brala da spregledana pljucna embolija je smrtna saj ae vedno ponavlja.
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. Zboleli ste proti koncu meseca aprila z občutkom dušenja in stiskanja v prsnem košu. Tedaj ste opravili več preiskav vendar hujše bolezni (pjučne embolije) zdravniki niso ugotovili. Stanje se je počasi popravil vendar samo začasno. V mesecu maju in juniju so se težave ponovile. Sledile so razne preiskave in pregledi v urgentni službi (več krat dimer, troponin, EKG, plinska analiza, CT angiografija, UZ srca in standardne preiskave krvi). Predstavljam si, da so vas pregledali razni zdravniki in, da so vsi napisali odpustna pisma s priporočili za zdravljenje in kontrolne preglede. Sami sumite, da igra, pri simptomatiki, neko vlogo prizadeta psiha. Ker ste noseči mislim, da je nujen posvet v ambulanti za nosečnice z zdravstvenimi problemi, ki deluje v okviru Ginekološke klinike v Ljubljani (tel. 01. 522.6115 ali 6241). Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

zanima me

Hvala za odgovor. Menite.da je mozno da so spregledalo pljucno embolijo zaradi spleta dogodkov? In ce so jo, se le ta vedno ponovi?
Je res da ce je zracni mehurček v zili da ae okrog tvorijo strdki.kar povzroci embolijo? Ce bi to bilo res in brez zdravil prebolis pljucno embolijo, se.v bistvu naj ne.bi ponovila tudi ce je mehurcel vzpodbudil tvorbo strdka ne?
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

lolyy

Jaz sem iz mb zakaj bi mogla v lj? Mi lahko poveste mnenje, ce je bila spregledana pljucna embolija ali se vedno ponovi?
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da vas želijo napotiti v Ljubljano (na pregled?) klub temu, da vam je bližja bonišnica v Mariboru. Na to vprašanje ne bi znal odgovoriti, saj imajo v vseh večjih bolnišnicah v Sloveniji enake možnosti zdravljenja.
Pljučna embolija je bolezen, kot številne druge, ki se lahko ponovi
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

pomocccc

Pozdravljeni!

Prosila bi vas za vaš nasvet oz. mnenje, saj se mi sledeče pojavlja prvič. Pred priblizno enim mesecem oz. mesecem in pol sem se rahlo prehladila, imela sem zamasen nos, bolece grlo in nasploh sem se slabo pocutila vendar je po nekaj dneh izzvenel. Po temu sem zacela rahlo pokasljevati brez katerihkoli drugih simptomov zato se k zdravniku nisem odpravila. Kaselj je postajal vedno bolj suh, prav tako se mi je pojavilo tezje dihanje. Odlocila sem se za pregled pri zdravniku, saj sem se odpravljala na dolgo pot z letalom in sem se zelela pomiriti, da ni kaj hujsega. Zdravnik mi je pljuca poslusal in ni ugotovil nic sumljivega zato me je pomirjeno poslal na pot. Letalsko pot sem prezivela dokaj mirno razen rahle bolecine in stiskanja v prsih, ki sem jo pripisala svoji psihi. Sedaj sem nekaj dni pred odhodom nazaj in me rahlo skrbi saj me pljuca se vedno bolijo (sredina prsnega kosa, v hrbtu, ob strani in obcasno zbadnje v in za rebri), prav tako se mi je pojavilo obcasno piskanje v pljucih vendar samo ob globokem izdihu, rahlo otezeno dihanje (ne vem ali je telesno ali je psiha), kaselj pa se je precej umiril. Ko sem bila mlajsa so sumili astmo zato imam pri sebi vedno ventolin vendar ga ne uporabljam saj nikoli ni bila potrjena. Do konca potovanja sem imela načrt, da bi se sla potapljat vendar me sedaj skrbi ali je to v moji situacijo nevarno? Prav tako me skrbi ali je nevarno potovanje z letalom nazaj, brala sem nekaj o pljucni emboliji in me zeli skrbi da bi bilo lahko kaj takega.

Hvala za vas odgovor in lep pozdrav:)
Default avatar

Boris Cibic

Bolj se mi zdi sumljiv dolg potek gripozne blezni kot embolija. Ker odgovarjam z zamudo je bržčas moj odgovor nekoristen.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog
Boris Cibic