Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

PROLAPS MITRALNE ZAKLOPKE

Default avatar

Nikoly

Pozdravljeni dr.Cibic!

Najprej, najlepša hvala za vaš čas, ki si ga vzamete za nas, preplašene in v nevednosti:)...
Vem, da je bilo na temo prolapsa mitralne zaklopke že kar nekaj povedanega, pa vendar me zanima še nekaj stvari in vas prosim za vaš pomiritveni odgovor....

Stara sem 36 let, vse življenje športnica, profesionalna plavalka. Danes mati dveh otrok, nekadilka, ne pijem alkoholnih pijač..v glavnem poskušam čim bolj zdravo živeti in veliko se ukvarjam s športom...

Od kar sem izvedela, da imam prolaps mitralne zaklopke(kontrolo imam čez 5 let) me zanima, ali lahko nadaljujem s športom kot je boks in aerobika? Ob izvajanju se počutim super in prav tako po športu...
Zanima me, kolikšna je stopnja operacij te zaklopke in kako hitro napredujejo spremembe(vem, da so pogojene s povišanim holesterolom,sladkorjem krvnim tlakom..). Nekako mi ne da miru sedaj ta diagnoza in me želi paralizirati v smislu prihodnosti in gibanja etc...Če bi mi dali kako spodbudno besedo in rekli recimo..no, no sej ni tako hudo in če boste nadaljevali zdrav življenski slog lahko živite s tem brez poslabšanja še vsaj 50 let:)...Ali sem prevelik optimist?

Zahvaljujem se vam za odgovor!!

Lep pozdrav,
Nikoly
Default avatar

Boris Cibic

Če ne boste pretiravali z obremenitvami lahko dočakate enako starost kot če bi bilo srce povsem zdravo. Pomembno je ugotoviti kje je za vas maksimalna dovoljena obremenitev. Lahko bi bilo že zadosti, če opravite pri svojem kardiologu obremenitveni preizkus. Najbolj natančen odgovor pa dobite v ambulanti za športnike, ki deluje na Kliniki za žilne bolezni v UKC, Zaloška c. 7, Ljubljana (tel. 01.522.8011). Ambulanta sprejema samoplačnike. Kolikor mi je znano bodo v kratkem sprejemali tudi "bolnike" z redno napotnico za kardiološki pregled. Lahko jih pokličete, da dobite natančne informacije.. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Damjan19

Pozdravljeni dr. Cibic,

Pred letom in pol so mi diagnosticirali prolaps mitralne zaklopke (blaga miksomatozna spremenjenost sprednjega lističa). Kardiolog mi je takrat omenil, da lahko vse počnem kot do sedaj (precej športam, tudi hodim na tekmovanja, tek in kolo). Rekel je edino to, da naj se ne ukvarjam z vadbo kjer se napenjaš in ne dihaš (dvigovanje uteži).
Nekaj časa po prvem pregledu nisem imel težav in sem se zato kar precej športal, izvajal sem tudi intervalne treninge za pripravo na gorski tek. Pri tem sploh nisem imel težav. Čez nekaj časa sem začel pogosto dobivat bolečine v predelu srca predvsem v mirovanju. Ekstrasistol praktično nisem čutil, čeprav je takrat kardiolog omenil, da to kar me boli v predelu srca, so verjetno ekstrasistole. Splošni zdravnik mi je omenil, da se to preskakovanje čuti in sploh ne bolijo.
Po drugem pregledu (eno leto po prvem pregledu) mi je kardiolog rekel, da je rezultat praktično enak, kot pri prvem. Kardiolog je sicer na izvid zapisal, da imam pljučne pritiske za zgornji meji normalnega (35mmHg). Prvič sem imel 30 mmHg. Prvič sem imel mere levih srčnih votlin v mejah normalnega. Na drugem pregledu pa sta se mi LA in LV povečala v vzdolžni smeri za več kot 10mm. Iztisni delež se mi je povečal iz 59% na 69 %.

Prvič sem dosegel obremenitev 250W pri 137 pulza. Drugič mi kardiolog ni delal obremenitvenega testa.

V začetku letošnjega leta se nekaj časa čutil težko sapo in je čez nekaj časa, cca 1 teden izginila. To se mi je občasno pojavilo.

Zadnje časa pa precej pogosto čutim bolečine v predelu srca, ki trajajo približno 3 s in so bolj ostrega tipa. Skoraj ne mine dan, da teh bolečin nebi čutil. Utripajočo bolečino čutim tudi v levem delu vratu.
Se mi zdi, da je ta bolečina odvisna tudi od položaja glave. Če glavo pomaknem nazaj me zaboli tudi v predelu srca.
Načeloma ne občutim manjše zmoglivosti kot včasih, vendar se mi zdi, da malo težje diham.
V zadnjih dveh mesecih sem začel tudi malo bolj pogosto kašljati, imam tudi občutek da se mi sluz nabira v sapniku, tako kot takrat kot sem bil bolan.

Imam tudi sicer simptome te bolezni: mrzle okončine, utrujenost, zaspanost in zehanje.
Pritisk imam več ali manj nizek: 110-115/manj od 70. Pulz v mirovanju imam vedno pod 50.

Pri športni aktivnosti bolečine večinoma ne čutim, če pa je aktivnost malo bolj intenzivna, po pogosto bolečine doživim po športni aktivnosti.

Splošni zdravnik mi je za težko dihanje pripisal psihične težave, vendar se nisem mogel s tem strinjati, ker me nobena zadeva v življenju ne obremenjuje. Za bolečine mi je predpisal Ketonal, vendar sem imel že drugič težave z želodcem in potem nisem tega več jemal.
Sem pa dobil tudi napotnico za pulmologa in še prej grem na krvne teste. Na zadnjem laboratorijskem testu sem imel rahlo povišan holesterol (5.8). Se trudim da ga malo znižam. Na prejšnjem izvidu (2 leti nazaj) sem imel točno ta holesterol v mejah normalnega.

Skrbi me, ker nevem zaradi česa se pojavljajo te pogoste bolečine.

Zelo bi bil vesel, če bi mi dali kakršen koli nasvet.
Lahko vam pošljem tudi podrobna oba kardiološka izvida.

Lep pozdrav,
Damjan
Default avatar

Boris Cibic

Znano je, da se pri bolnikih s prolapsom mitralne zaklopke lahko pogostoma ponavljajo ekstrasistole, napadi hitrega bitja srca, neprijetne senzacije v prsnem košu in druge motnje. Izvid iztisnega deleža (69) je zelo dober. Vtis sem dobil, da so sedanje težave predvsem posledica duševnih obremenitev (zaskrbljenost zaradi prizadetosti srca?). Mislim, da bi se vam stanje zboljšalo že z redno aerobno vadbo ob dodatku blagih pomirjeval (tablete Persen, ki so v prosti prodaji in jih, po potrebi, lahko vzamemo več krat na dan). Podpiram pregled pri pulmologu. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

damjan19

Pozdravljeni dr. Cibic,

Hvala za zelo hiter odgovor! Upam, da bo vse v redu pri pulmologu in da težko dihanje in kašelj res nista posledica srca.

Lep pozdrav,
Damjan
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

damjan19

Pozdravljeni,

pred časom sem vam že pisal zaradi ugotovljenega prolapsa mitralne zaklopke.
V začetku leta sem bil na pregledu, kjer mi je poleg ugotovljenih zadev, kardiolog napisal še, da imam začetke blage motnje "relaksacije". Iztistni deleš se je zmanjšal za 11% (v 1,5 letu).

V zadnjem času imam občutek, da tudi težje diham - vendar samo v mirovanju. Pri športnih aktivnosti sem bil tudi že pred časom zadihan, zato ne opazim razlike.
Za pljučni pritiske je napisano, da so še v mejah normale.

V tem času sem izjaval normalno in tudi intenzivno športno aktivnost (tudi intervali).
V zadnjem času opažam tudi večje število zbadanj in bolečin v predelu prsnega koša (predvsem na levi strani) in pa tudi večjo utrujenost in zaspanost.

Zanime me, kaj mi priporočate v tej situaciji? Zmanjšanje športnih aktivnosti na aerobno raven, mogoče pregled na polikliniki v ambulanti za športnike?

Hvala za odgovor!
Damjan
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da boste tam dobili najbolj natančen odgovor glede dopustnih obremenitev. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si