Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Srčne zaklopke

Default avatar

martinar

Spoštovani!

Sin je star leto in pol, pri rojstvu so mu odkrili prirojeno srčno napako in sicer bikuspidno aortno zaklopko z blago stenozo. Zanima me sledeče: je varno poslati otroka na igralno urico, kjer plešejo in se družijo otroci ali pa v vrtec?
Ima občasne kratkotrajne stike z vrstniki, v vrtec ni vpisan. Raste in razvija se tudi normalno.

S spoštovanjem, M
Default avatar

Boris Cibic

Sporočena prirojena srčna napaka (bikuspidna aortna zaklopka in blaga stenoza aorte) ni ovira za prostočasne telesne obremenitve otroka. Predstavljam si, da je otrok evidentiran pri pediatru kardiologu in, da imate odprto pot za pravočasne kontrole. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

martinar

Najlepša hvala za odgovor.
Redno kontrolo ima komaj junija, zanima pa me še, kako je z vpisom v vrtec. Je zaradi njegovega stanja priporočljiv vpis v vrtec oziroma ali je prevelika možnost za tvegan potek morebitne okužbe s kakšno od "vrtčevskih" bolezni. Cepljen je bil redno po programu, dodatno je bil še cepljen za pnevmokok okužbe.

Lp, M
Default avatar

Boris Cibic

Predstavljam si, da je otrok zadovoljivo zavarovan proti "otroškim" in drugim boleznim. Mislim, da ni zadržkov, da ga vpišete v vrtec.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Disa10

Pozdravljeni,

jaz sem dobila danes izvid na katerem piše:

Srce: ikus v 5.ICP v MCL, akcija srca je ritmična s frek. 60/min, povdarjen I. ton na vrhu srca in II.ton nad arterijo pulmonalis. V erbu slišen tih protomezosistolni šum.

EKG: normogram, sinusni ritem 85/min izraženi znaki motene repolarizacije miokarda.

Pljuča: poklep sonoren, dihanje vezikularno-kaj to pomeni?

Diagnoza: Prolapsus valv.mitralis

Na UZ še nisem bila.

Naj povem , da imam aritmiijo, včasih napade hitrega bitja srca v 10ih sekundah se umirijo)
Zanima pa me: ali sem lahko fizično aktivna, ali moram imeti zaščito -zobozdravnik.?

Hvala za pomoč in odgovore.
Default avatar

Disa10

POzdravljeni,

ste morebit moj post spregledali?

L.p.
Default avatar

Ivan 80

Spoštovani

Mene zanima kateri bolniki so upravičeni do menjave zaklopke skozi žilo,kakšna je razlika pri okrevanju klasične menjave zaklopke ali skozi žilo....
Hvala in lp
Default avatar

Boris Cibic

Če boste šli na oddelek, kjer delujejo z obema metodama naj odločijo zdravniki. Pri zamenjavi skozi žilo je hospitalizacija, če ni zapletov, krajša.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Pepca

Spoštovani g.profesor!
Rada bi vas nekaj vprašala. Moje diagnoze so: insuficienca mitralne in aortne zaklopke, stabilna angina pektoris in desnokračni blok. poleg tega imam tudi multinodozno evtirotično golšo.
Zdravila, ki jih jemljem so: Byol 2,5, Olicart 40, Prenevel 2x, controlok in še kaj manj pomembno.
Zdravnica pravi, da simptoni za obe bolezni so skoraj enaki, katere sama predobro poznam
(hitra utrudljivost, zadihanost, prsna bolečina idr.)
Zadnje čase pa se mi dogaja nekaj novega: kar na lepem za minuto ali dve nekako zgubim zavest,
mislim da bom kar umrla.To traja kratek čas, nato počasi počasi se vrne v normalo, večkrat čutim
ob tem tudi topo bolečino pri srcu. G.profesor čemu lahko pripisujem tak pojav, me mora skrbeti?
Pričakujem vaš odgovor in vas pozdravljam.
Default avatar

Boris Cibic

Naa vaše vprašanje težko odgovorim, zato ker je vzrokov za kratkotrajne nezavesti kar nekaj: padec krvnega tlaka, padec srčne frekvence, motnja prekrvitve v možganih. Potrebnih je več preiskav, ki jih lahko opravite pri izbranem zdravniku, pri kardiologu ali pri nevrologu. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Jsndbhs

Pozdravljeni!

Stara sem 23 let, lani sem bila poslana na EKG, ker velikokrat občutim ostro bolečino v predelu srca, ob tem lahko diham samo plitko, ker me ob prevelikem vdihu preveč zaboli - kot da bi imela krč, srce pa mi ob tem močno bije. Ker zdravnica z EKG-jem ni bila zadovoljna me je poslala na UZ, kjer piše, da je na aortni zaklopki vidna blaga robna fibroza. V mnenju je navedeno, da so vse srčne votline normalne in da so "minimalno prekomerno izražene degenerativne spremembe". Kardiolog mi je po tem povedal, da se ta sprememba na aortni zaklopki lahko šele čez deset let poveča mogoče za kakšen milimeter, da ni nič takega.
Pred tem pregledom sem iz istega razloga šla k istemu kardiologu že leta 2011, takrat je bilo vse bp., ob pregledu pa je omenil še, da se vidi, da bom v starejših letih imela težave s holesterolom...nič mi ni bilo jasno.
In še danes mi ni...zato me zanima - ali res ni ta robna fibroza nič za kar bi me moralo skrbeti? Naj grem po drugo mnenje k še kakšnemu kardiologu? Kako je lahko vedel, da bom imela težave s holesterolom v starosti (takrat sem bila stara le 17 let)?

Težave z bolečino se niso izboljšale, pogosto se pojavijo, če ležim v stranskem položaju in imam obe roki pod glavo, takrat imam občutek, kot da se pojavijo zato, ker je prsni koš preveč stisnjen.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

Zdravnik vam je pred nekaj leti rekel, da boste v starosti predvidoma imeli nekaj težav s holesterolom. Verjetno je, pri pregledu vaše krvi, ugotovil vrednost holesterola na zgornji meji normale. Upam, da vam je povedal katere so normalne vrednosti holesterola v krvi in kako moramo ukrepati zlasti če pri mladi bolnici ugotovimo vrednosti holesterola na zgornji meji oziroma če imajo visoke vrednosti holesterola starši ali drugi bližnji sorodniki. Danes zanesljivo vemo, da vrednosti holesterola v krvi nad 5 mmol/l pospešujejo nabiranje holesterola v stenah žil, kar imenujemo "arterioskleroza". "Slaba" stran povišanih vrednosti holesterola je, da tega ne čutimo, dokler niso žile toliko zožene, da ovirajo normalno prekrvitev tistih organov v katerih so zožene (srce, možgani, noge, ledvice itd. Zdaj ste še premladi, da bi pri vas posumili na zoženost žil in, da so vaše težave posledica "ateroskleroze" žil. Zelo vam priporočam zdrav način življenja (zdrava prehrana, normalna telesna teža, nekajenje, izdatno gibanje, izogibanje duševnim napetostim (stresom), itd. Vaše sedanje težave , ki jih ljudje doživljajo zaradi duševnih ali telesnih obremenitev so prehodne. Razen zdravega načina življenja bolnikom priporočamo, da po potrebi vzamejo pomirjevalo (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji), ali zdravilo na recept, ki ga predpiše zdravnik. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

martinar

Pozdravljeni, zanima me, ali lahko okužba z vodenimi kozami predstavlja kakšno resno nevarnost za otroka z bikuspidno aortno zaklopko in aortno stenozo.

Hvala, M
Default avatar

Boris Cibic

Priporočam posvet pri kardiologu pediatru. Mislim, da navedena infekcija ne vpliva na prisotne spremembe na srcu (aortna stenoza in bikuspidna aortna zaklopka).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Armani

Lep pozdrav.. imam par uprasanj glede srcne zaklopke.. star sm 28 let fizicno aktiven treniram vaje z lastno tezo skleci dvigovanje na drogu tek najvec šprinti tako treniram ze tri leta imam isklesano misicasto telo tudi na prehrano dam veliko.. v glavnem zaradi obcasnih pikanjih v prsnem kosu in obcutka hitrega bitja srca zlasti v vecernih urah sm v zadnjih 5 let sel 3krat na urgenco vedno so mi trdili gospod to ni nic ekg bp to so misice kosti zivci itd.. na zadnje so mi dali napotnico za kardiologa sel sem na pregled v petek tam so mi naredili ekg in ultrazvok srca imam sum na srcu in sicer ena zaklopka naj bi bila dvolistna in ne tesni dobro nevem katera zaklopka ker izvida se nisem dobil.. a mam jaz to od rojstva?? Zdravnica mi je rekla da lahko treniram vendar da bi mogoce bilo dobro zamenjat sport np tek kolesarstvo da ni ravno priporocljivo vaje za moc in skleci utezi.. zdaj me pa zanima vase mnenje?? Ta moj nacin treninga me izjemno veseli in me zanima a bi res moral kaj spremenit ker sem biu preprican da vse delam prav sport prehrana sprehodi.. vesel bom vasega mnenja hvala lp
Default avatar

Boris Cibic

Ugotavljam, da nestrpno čakate izvid kardiologa. Zelo verjetno je kardiolog ugotovil, da je aortna zaklopka dvolistna. Če vam ni odgovoril na vprašanje katera oblika športa je najbolj primerna se lahko posvetujete v kardiološki ambulanti za športnike, ki deluje na Polikliniki v Ljubljani, Njegoševa ul 4, tel. 01.522.8011. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

sanjasani

Anka Jan 10.6.1966 zanima me leta 1999 sem sla na prgled za srce in ugodovil da nedelajo vredu zaklopke in takoj operacijo...in nisem sla na poeracijo ampak k enemu bionergetiku in on mi je reku za 40 let bo vredu ...Ma zdaj pokaslujem brez vrocine al ki druzga da bi blo narobe..in to ze eno leto isto ,bojim se da so spet zaklopke ..hvala
Default avatar

Boris Cibic

Če se pravlno razumel vsebino vašega dopisa, vas sedaj skrbi predvsem kašelj , ki traja že leto dni. V dopisu je tudi podatek, da imate bolno srce. Priporočam posvet pri izbranem zdravniku in pravilno zdravljenje (zaradi bolezni pljuč? zaradi bolezni srca?).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
cron