Forum: Družinska medicina

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

bezgavke

Odgovori Nova tema
Default avatar Tina 17 Okt 2001 08:51

Dober dan !
Že dalj časa imam zatečene bezgavke na vratu, bezgavke so tudi boleče. Prejšnji teden (11.10.) sem bila pri svoji zdravnici. Vzela mi je kri in vodo. Kri ; hemoglobin 110, in še nekaj 52 . Voda pa zelo bakterična. Zdravnica meni na vnetje mehurja (na pritisk boleča trebušna votlina-spodaj), zato mi je dala antibiotik (Oracef -500 mg). Do danes ( 7 dni antibiotika ) ni nič boljše . Bezgavke so še vedno zelo zatečene in boleče. Danes sem ponovno poklicala in sem naročena komaj v ponedeljek. Mislim, da zatečene bezgavke nimajo nič z vnetim mehurjem . Že večkrat sem imela vnetje mehurja , pa so bile bezgavke normalne. Ali mislite, da je možna kakšna bolezen bezgavk ? In kaj mi vi svetujete !
Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem .
Lep pozdrav .
TINA

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Marija Rejec 18 Okt 2001 09:07

Če je tisto "nekaj", kar je 52, sedimentacija, potem imate neko vnetje. Hemoglobin imate malo prenizek in ste slabokrvni, za kaj gre pri vas je takole na daljavo nemogoče reči, važna je tudi krvna slika. Zdravnica vas bo zanesljivo poslala na dodatne preiskave. Za povečane bezgavke na vratu je možno veliko razlogov, od rasti modrostnega zoba, drugih obolenj zob do vnetih tonzil ali abscesa, vnetih žlez slinavk ipd. Ker so bezgavke boleče, je zelo verjetno, da gre za eno od vnetnih obolenj na vratu ali v ustni votlini.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tina 18 Okt 2001 13:08

Zahvaljujem se vam za odgovor.
Bezgavke nimam zatečene la na vratu, ampak tudi v dimjah in pod pazduho.
Na splošno se zelo slabo počutim. Sem zelo zaspana, pa čeprav spim dovolj, okoli oči imam podočnjake skoraj do ust (črne),...Pritisk imam zelo nizek in me zelo zebe.
Komaj čakam ponedeljek, da grem ponovno k zdravniku. V spodnjem delu trebušne votline me na pritisk še boli. Ali mislite, da je mehur še vedno vnet ? Ali niso antibiotiki pomagali ?
Kaj mislite, da je vzrok naštetim težavam?
Ponovno se vam zahvaljujem za vaš odgovor in prijaznost.
Hvala !
TINA

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Marija Rejec 18 Okt 2001 19:00

Vnetje mehurja ne bi šlo mimo tako tiho, pri uriniranju bi vas močno peklo in bolelo, na vodo bi morali pogosto po nekaj kapljic, verjetno bolečina v dimljah izvira iz povečanih bezgavk.
Če so vse bezgavke v telesu povečane gre po navadi za infekcijsko mononukleozo, to je infekcija z Epstein-Barrovim virusom, ki je popolnoma ozdravljiva. Značilno za bolezen je tipična krvna slika, utrujenost, povišana temperatura in pogosto jo spremlja še angina. Vročina bo minila sama od sebe, morda vam bo zdravnik predpisal kakšen antirevmatik, utrujenost pa lahko traja dalj časa, vendar po nekaj tednih tudi izgine, potem pa se pomanjšajo še bezgavke. Ne čakajte do ponedeljka, če se slabo počutite, pojdite k zdravniku, poskušajte mi prepisati cel krvni izvid, predvsem DKS (diferencialna krvna slika), če je bila narejena.
Obstajajo še druge bolezni s podobno začetno simptomatiko, na vsak način je treba raziskati vzrok.
Oglasite se še kaj, da bomo na tekočem tudi ostali na forumu.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tina 19 Okt 2001 07:57

Zahvaljujem se vam za odgovor. Vsekakor bom ostala v stiku z vami in vam sporočila vse novosti. Pred ponedeljkom pa obisk pri zdravnici ni možen, ker je ni. Edino, če grem k dežurnemu,ki jo nadomešča, kar pa ne bi rada, saj ga ne poznam.
Še enkrat hvala in se slišiva .
Lep pozdrav in lep vikend.
Tina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tina 24 Okt 2001 08:14

Pozdravljeni ga.Marija !
Včeraj sem bila pri zdravnici. Kri še vedno ni vredu. Nisem utegnila prepisati rezultatov. Vendar mi je zdravnica povedala kaj je narobe in sicer hemoglobin je dosti boljši kot zadnjič iz 105 je šel na 115, sedimentacija pa se je precej poslabšala iz 52 na 61. Tako, da antibiotik ni pomagal. Bezgavke imam zatečene po celem telesu (vrat, glava-zadaj, podpazduha,dimj.,..) Zdravnica mi je dala dve napotnici in sicer k internistu v bolnico in UZ trebušne votline. Najprej je rekla naj opravim UZ nato z izvidi k internistu. Na UZ sem naročena komaj 13.11.2001 (čeprav sem rekla, da je nujno). Vse skupaj se že vleče preveč časa ( več kot mesec) , zato me že skrbi. Povsod moraš čakati. Očitno se pri meni neklje nekaj kuha (infekcija ali vnetje). Kaj lahko še storim, kot samo čakam ? Kaj mislite vi ?
Hvala za vaše nasvete.
Lep pozdrav.
TINA

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Marija Rejec 24 Okt 2001 13:16

Imate prav, nekaj se kuha, vendar se praviloma nobena juha ne poje tako vroča kot se skuha. Stvari je na vsak način treba priti do dna. Na srečo se večina obolenj bezgavk dobro odziva na zdravljenje. Če niste preveč na tesnem z denarjem pojdite na UZ trebuha kot samoplačnik. Stane cca 5000 SIT, verjetno je tam vrsta krajša. Zdravnica vas je poslala na UZ, da bi se prepričala, ali so vranica, jetra in bezgavke v trebušni votlini normalnih dimenzij. Če niso, gre za sistemsko obolenje vsega limfatičnega sistema.
Morda pa pojdite najprej k internistu in vam bo ta "utrl" pot na UZ, probat ni greh!
Želim vam, da dobro opravite, javite se še kaj!
Niste napisali, koliko ste stari?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tina 24 Okt 2001 14:12

Zahvaljujem se vam za odgovor.
Stara sem 26 let.
Tudi k internistu sem se naročila , bolje da vam ne povem kdaj so me naročili. Naročena sem 15.03.02.( bolnica Izola). Mislim, da do takrat lahko človel le,..
Jurti zjutraj pokličem svojo zdravnico, da zadevo pospeši, če seveda bo lahko. Po pravici povedano se zelo bojim, kajti počutim se zelo slabo in nimam nobene moči.
V primeru, da je vranica in osatli organi povečani, za kakšno sistemsko obolenje lahko gre in kakšno je zdravljenje takega obolenja ?
Hvala še enkrat in lep pozdrav.
Vse novosti vam sporočim.
Lep pozdrav - TINA

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Marija Rejec 25 Okt 2001 08:08

Ali na Primorskem obstajajo triažne ambulante pri specialistih? V Ljubljani vas na napotnico posamezni specialist pogleda takoj in se na osnovi rezultata odloči za takojšnjo obravnavo oz. vas naroči z odlogom, če stvar ni nujna. Ta način je uzakonjen, zato mora biti tudi pri vas tako.
Malo bom šla v akcijo sama, pokličite me okrog 11 dopoldne na tel. 01 4218170.

V primeru, da sta povečani tudi vranica in jetra gre za obolenje vsega limfatičnega sistema. Vzroki so najpogosteje virusne infekcije (npr.Epstein Barr virus), zato tudi ni efekta po antibiotikih, potem pa je cela serija od nedolžnih do manj nedolžnih bolezni.
Ker ne poznam izvidov in ker diagnostika ni končana vas ne morem niti v celoti potolažiti niti strašiti, vse je le ugibanje. Na vsak način je treba odkriti vzrok.
Ni hudič, s skupnimi močmi bomo rešili vse! o:))

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tina 25 Okt 2001 14:50

Ga.Marija !
Javljam vam, da sem si odprla pot do internista. Jutri zjutraj ob 8h grem k internistu v bolnico Izolo z napotnico pod nujno (zrihtala soseda).
Zahvaljujem se vam za vse in vam jutri javim kako je šlo in kaj je rekel, mogoče me bo tudi on poslal na UZ.
Lep pozdrav.
Se slišiva.
TINA

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh