Forum: Obporodno obdobje

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

epiduralna - nekaj informacij

Odgovori Nova tema
Avatar Zalka 16 Feb 2007 12:47

Epiduralna analgezija/anestezija– kontroverzno zdravilo za porodno bolečino

Drage obiskovalke, porodno bolečino se bomo na tem forumu še veliko ukvarjali. Za začetni teden sem vam obljubila nekaj informacij o epiduralni.
To, kar sem pripravila, je morda vsaj nekaj za začetek, počasi pa bomo lahko pripravile celovite sodobne informacije.
Pa začnimo.
Morda samo pojasnim, kako uporabljam izraza anestezija – popolna odsotnost bolečin in anestezija – ne čutite bolečin ali jih čutite blago, gibanje in občutek za dotik neokrnjena ali malo okrnjena.

Vsaka ženska naj se odloči zase – po svojem znanju, po prepričanjih, po zmožnostih soočanja z bolečino. Gre za zelo osebno odločitev.
Nihče ne želi trpeti, in tudi zdravstveno osebje ne želi, da bi ženske med porodom trpele. Med porodom se vaše telo odpira, otrok se spušča skozi porodni kanal in to je povezano z močnimi občutki, tudi bolečino. Z dobro strokovno pomočjo in podporo so ti občutki začasni. Kot vsaka druga uporaba tehnologije in zdravil pri porodu lahko epiduralna različno vpliva na proces poroda – včasih dobro, lahko pa tudi slabo.
Nekateri so prepričani, da se zaradi potencialnih zapletov pri epiduralni njena rutinska uporaba ne bi smela uveljavljati.

Do danes je epiduralna najuspešnejši način lajšanja bolečin. Sodi med področne anesteziološke tehnike.

Pogoji
- vaginalni pregled, da bi bili prepričani, da je porod dobro napredoval, ker bi EPI drugače lahko porod upočasnila ali celo ustavila. To ni zaželeno, kajti vi in otrok sta v določenem procesu. Poroda nima smisla po nepotrebnem upočasnjevati.
- epiduralna zahteva ustrezno usposobljenost osebe, ki jo aplicira – običajno je to anestezist/ka
- kadar je porod že tik pred zaključkom, epiduralna nima smisla
-
Kdaj je s strani tistih, ki skrbijo za vas pri porodu, utemeljeno, da vam predlagajo epiduralno:
o pri sproženem porodu, pri pospeševanju poroda z zdravili
o pri carskem rezu (ali morda katera druga področna anestezija)
o izjemnih bolečinah (ne prenašamo vsi bolečin enako – bolečina je odvisno od telesa posameznice, velikosti otroka, njegovega položaja … )

Nekateri jo priporočajo pri visoki dioptriji, pri toksemiji, pri srčnih obolenjih.

Kdaj epiduralne odsvetujejo: med drugim pri motnjah pri strjevanju krvi, pri ženskah, ki krvavijo.

Kako poteka postopek:
o ženska mora biti v določenem položaju
o sterilizirajo, dajo lokalni anestetik
o iglo vodijo v subduralni prostor ob hrbtenjači; v ledveni del, vstavitev katetra
o preizkusijo
o aplicirajo (lahko v trajni infuziji, lahko pa v določenih časovnih presledkih, lahko dodajajo po potrebi )
o delovati začne v 10 do 20 minutah
o popusti običajno 2-3 ure po porodu, ženske vstanejo takoj, ko to zmorejo, v nekaterih porodnišnicah po dvanajstih urah

Učinkovanje: porod poteka (skoraj) brez bolečin, ženska ohrani gibalno sposobnost, tudi sposobnost pritiskanja


Porod je treba skrbno nadzorovati. Zato boste stalno priključeni na CTG in imeli vstavljeno IV, kar pomeni, da se ne boste mogli kaj dosti gibati. Pogosto se uporablja skupaj z umetnimi popadki. Najverjetneje boste v postelji cel čas poroda, kar pomeni od kake ure do morda več ur skupaj. Hoja oz. premikanje med epiduralno analgezijo je ponavadi zelo omejeno, če že, je nujno spremstvo.To je zelo medikaliziran porod.

Kako varen je postopek:
Ena od štirih žensk doživi zaplet. Statistika kaže, da so tveganja vse od zelo resnih do blagih. - Maternalna umrljivost pri ženskah, ki dobijo epiduralno za normalni porod je trikrat večja kot pri ženskah z normalnim porodom, ki epiduralne ne dobijo. Tveganje je majhno. Zapleti vključujejo rane na mestu vboda, nizek krvni pritisk, slabost in bruhanje, bolečine v hrbtu, glavobol, tresavica, podaljševanje poroda. Redkejši, a resnejši zapleti so težave z dihanjem, krvavitev v epiduralni prostro, poškodbe možganov in smrt. Zapleti pri otroku vključujejo nizek krvni pritisk in neustrezno lego otroka. Ocenjujejo, da je delež anestetika, ki doseže otroka, manjši, kot če ženska anestetik vdihava ali ga dobiva v žilo.

Porodnica

o začasna paraliza. Na vsakih 500 epiduralnih je zabeležen en primer začasne paralize po porodu. Paraliza je pri eni ženski od pol milijona, ki so prejele epiduralno, stalna.
o Upočasnjevanje poroda – precej podatkov kaže na to, da je pri ženskah z epiduralno druga porodna doba bistveno daljša. To tudi poveča tveganje za porod z vakuumom in carskim rezom. Taki porodi so povezani s sebi lastnimi tveganji. Pri porodu z vakumom je več možnosti, da bodo naredili prerez presredka. Zaradi delovanja anestestetika je več možnosti, da pride med porodom do poškodb porodnih poti.
o Infekcija in povišana telesna temperatura – po epiduralni se poveča možnost, da se pri ženski pojavi povišana telesna temperatura. To zahteva preverjanje, ali ne gre za infekcijo, kar je lahko povezano z nadaljnjimi pregledi, tudi invazivnimi.
o Zadrževanje urina – po porodu z epiduralno imajo nekatere ženske lahko težavo z odvajanjem urina. Običajno se v nekaj urah problem uredi.
o Hude bolečine v hrbtu – po porodu nekatere ženske tožijo o hudih bolečinah v hrbtu. Nekatere čutijo bolečine še nekaj dni ali tednov; tudi leto kasneje.


Otrok:
- pomanjkanje kisika

Zaplet pri epiduralni je lahko nenaden padec materinega krvnega pritiska, kar je povezano z nizkim pretokom krvi do fetusa. Posledica je lahko blago ali resno pomanjkanje kisika pri otroku. Padec krvnega pritiska se preprečuje z dodajanjem infuzijske tekočine, kar pa ne deluje vedno. Nekatere študije povezujejo uporabo epiduralne s slabšimi nevrološkimi funkcijami pri otroku pri starosti mesec dni. Tu bodo potrebne nadaljevalne raziskave.

- pri epiduralni je več možnosti, da otrok ne bo v ustreznem položaju. Mehanizem poroda, ki pomaga otroku pri obračanju, ne deluje tako, kot bi pri porodu brez epiduralne.

Kako jo ženske doživljajo
- nekatere kot zunaj-telesno izkušnjo (kar je lahko tudi neprijetno)
- ne čutijo bolečin ali pa so bolečine zmerne?, ne čutijo nekaterih drugih občutkov, običajnih za porod, pri določenem odstotku žensk ne učinkuje, ocene o tem so v literaturi različne od 3 -10%.
- Nekatere ženske so izjemno zadovoljne z njo, ne pa vse. Pomembno je, da veste, kakšen porod si želite (to zanesljivo ni »naravni porod«) in kateri vidiki porodnega doživetja so za vas pomembni.

Če se nam boste pridružili, vas vabim, da poveste, kakšni so vaši pogledi in vaše izkušnje.

dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

[email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Urša 18 Feb 2007 13:52

Spoštovana gospa Zalka,

z zanimanjem sem prebrala vaše sporočilo.

Kot mama, ki je rodila s pomočjo epiduralne anestezije in zagovornica le te, menim, da manjka še ena bistvena informacija in sicer, da lahko tudi pri naravnem porodu pride do 1001 komplikacije. Nenazadnje tudi do pomanjkanja kisika pri otroku, smrti matere in/ali otroka... Vašo informacijo pa lahko razumemo tudi tako, kot da pri naravnem porodu sploh ne pride do težav.
Osebno menim, da je takšna (anti)propaganda prisotna predvsem v ustanovah, kjer epiduralna ni dosegljiva 24 ur na dan ozr. proti plačilu. Prav je, da ženska dobi vse informacije o razlčnih možnih načinih poroda (doma, v porodnišnici na klasičen način, epiduralna...), odločitev pa je stvar vsakega posameznika. In prav možnost izbire je zame največja prednost posamezne porodnišnice.


Lep pozdrav,

Urša

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tinči30 19 Feb 2007 08:41

Pozdravljeni,


strinjam se z ga. Uršo. Informacije, ki smo jih prejeli v Postojni, se nekoliko razlikujejo od vaših. Očitno vsak spelje vodo na svoj mlin.

In še eno vprašanje za vas: če je EA res tako nevarna ali vsak riskantna, zakaj je potem EA vsakdanja praksa v zahodnih državah, kjer je samoumevno, da je bo ženska dobila? Mar tvegajo tolik nesrečnih primerov in s tem tudi tožb? Mar lahko potemtakem to razumemo kot da je zahodno zdravstvo "nazadnjaško", naše pa "napredno" ali pa vsaj bolj prijazno do otroka in mam? HM, ........... meni se odgovor poraja kar sam od sebe ..........


Lep dan,

Tina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Zalka 20 Feb 2007 10:01

Draga Tina, draga Urša,

Ja, epiduralna je zanesljivo tema, o kateri se moramo še pogovarjati. Zato sem jo tudi poimenovala kontroverzno zdravilo.

Podatki, ki sem jih navedla o epiduralni, so pridobljeni na podlagi znanstvenih raziskav (medicinskih), ki upoštevajo stroga merila. Napisani so tisti, ki jih povezujejo z uporabo epiduralne. Ti podatki so zelo strogo preverjeni, običajno se primerjajo porodi z epiduralno s tistimi, kjer epiduralne niso uporabljali. Tako kot pri drugih zdravilih je pošteno, da lahko vsakdo, ki bo zdravilo dobil, podatke o učinkih, stranskih učinkih in tveganjih pozna. To je pogoj, da lahko govorimo o informirani izbiri, za kar si v zdravstvu že dolgo prizadevamo. In še o raziskovanju ter podatkih. Kot znanstvenica sem zavezana, da posamezne podatke uporabljam z zavestjo, da resnica ni nikoli čisto dokončna. Da bomo morda z novimi raziskavami in razmišljanji prišli do drugačnih zaključkov. Hkrati pa zaradi moje zavezanosti ženskam v obporodnem obdobju želim podati čim bolj celovito informacijo, ki jo imamo ta trenutek in jim bo morda olajšala odločitev.

Kako se navedeni podatki razlikujejo od tistih, ki ste jih dobili v Postojni?

Različne nosečnice imajo različne pristope do poroda, kar je čisto razumljivo, ker način, kako vidimo svoj porod, odraža naš način razumevanja in doživljanja telesa, naš odnos do bolečine .... Zato bodo nekatere želele vedeti zelo podrobne informacije, druge manj, nekatere bodo dvomile o načinu, kako danes ženske rojevajo v porodnišnicah, druge ne, nekatere bodo iskale alternativne načine, druge nikakor. Pri našem Združenju si prizadevamo, da bi ženske bile resnično v središču porodnega dogodka, kar pomeni, da bodo nekatere imele veliko možnosti in podpore za aktivni porod z malo zdravil in običajnih rutinskih postopkov; tiste pa, ki želijo porod z epiduralno analgezijo, pa bi morale za to imeti boljše možnosti, kot so v slovenskih porodnišnicah danes.

Zato se mi zdi zelo neprimerno, da v slovenskih porodnišnicah obstajajo tako različne možnosti za ženske, ki bi želele epiduralno. Ko slišim za ceno, se mi od jeze kadi iz ušes. Resnična izbira glede lajšanja bolečin bo mogoča, ko bodo vse slovenske porodnišnice imele na voljo osebje itd., da ženska dobi epiduralno brez vsakršnega doplačila, če se tako odloči. To se mora urediti na sistemski ravni in ne sme biti odvisno od dobre volje posameznega vodstva porodnišnice ali prizadevanj posameznikov in posameznic. Gre za pravico do lajšanja bolečine. Idealno bi bilo, če bi lahko ženska zase ocenila, kaj podatki o tveganjih pri uporabi različnih pristopov, zdravil, metod itd. pomenijo zanjo in kako se različni načini lajšanja bolečin ujemajo z njenim pogledom na porod. Zato je za neko žensko najpomembneje, da čuti čimmanj bolečin, za drugo pa to ni na prvem mestu. No, potem bi lahko izbrala tisto, kar ji ustreza.


Vesela bom, če se oglasite,

dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

[email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mobilček 20 Feb 2007 11:51

Pozdravleni,

mene pa zananima če EA opravljajo samo v Postojni ali tudi v LJ.?

Hvala za odgovor

Lep dan

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mobilček 20 Feb 2007 11:54

Pozdravljeni,

mene pa zanima če je v LJ. porodnišnici možna epiduralna anes., ali je potrebno plačati ali ne?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Zalka 20 Feb 2007 12:17

Draga Mobilček,

EA opravljajo v nekaterih porodnišnicah v Sloveniji, v Postojni plačate določen prispevek, a vam jo zagotavljajo (seveda pod določenimi pogoji, s katerimi vas seznanijo prej, na informativnem srečanju, ki se ga udeležite v nosečnosti). V nekaterih redkih primerih zdravstveno stanje ne dopušča uporabe epiduralne, za nekatere primere pa je iz zdravstvenih razlogov priporočljiva.

V Ljubljani EA ne morejo vedno zagotoviti, kolikor sem obveščena, ni doplačila, je pa dobro, da se oglasite na pogovor z anesteziologom že v nosečnosti.

Torej, epiduralna pri porodu v Sloveniji ni povsod dosegljiva, ponekod je ne morejo zagotoviti vseh 24 ur, ponekod jo je treba do-plačati, ponekod ne. Dobro je, da se v porodnišnici, kjer želite roditi, prej oglasite, da boste izvedeli, kako je urejeno pri njih.

Lep dan vam želim,

dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

[email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar majček81 1 Mar 2007 08:34

Mene pa zanima, če EA izvajajo tudi v ljubljanski porodnišnici, koliko je potrebno plačati? Ter koliko tednov prej moraš povedati, da bi rada rodila z EA?

hvala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Zalka 2 Mar 2007 10:14

Draga Majček81,

epiduralno izvajajo tudi v ljubljanski porodnišnici, doplačila ni, vendar ne zagotavljajo, da jo lahko dobite vseh 24h. Če boste rojevali dopoldne, je načelno več možnosti, da jo boste dobili.

Pobrskala sem po starejših sporočilih na tem forumu, kjer sem našla te informacije: vsak delovni dan v tednu se lahko oglasite ob 8.30 v stari porodnišnici, pri okencu za informacije vprašate za anestezista, ki se bo nato z vami pogovoril oz. vam podal pisne informacije o epiduralni.

Lep dan,

dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

[email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar oldtimerka 2 Mar 2007 18:02

Spoštovana,

mene pa zanima kako je z EA v Kranju, koliko stane in če so dosegljivi anestezisti.

Hvala lepa za odgovor.

Lep pozdrav!

K.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar metuljčica 4 Mar 2007 12:33

Mislim, da sem, kar se tiče rojevanja, zaključila kariero - imam dva otroka. Prvič sem rodila z umetnimo popadki, prerezanim presredkom in neprijetnostmi, ki sledijo temu. Drugič z naravnimi popadki, nisem bila prerezana. Niti prvič niti drugič pa nisem potrebovala sredstev za blaženje bolečin.
Moje mnenje - zelo veliko je odvisno od načina razmišljanja in veliko žensk bi si bolečine precej olajšalo že s tem, če bi razumele, zakaj "boli" in kaj to pravzaprav pomeni. Vse zanima samo, kako bolečine ublažiti. Pred prvim porodom sem prebirala čudovito knjigo, sicer ameriško (in če me ubijete, se naslova ne bom spomnila). V njej je bilo sicer tudi polno nekega tipičnega ameriškega pretiravanja, vendar so bila tudi poglavja, ki so se mi vsedla v srce.
Porod je bil denimo opisan s stališča novorojenčka. Za njega je izkušnja veliko težja kot za porodnico in naredil bi vse, da bi bil porod čim prej mimo in se tudi trudi pomagati, kolikor pač lahko, da čim prej zdrsne po porodnem kanalu.
V primerjavi s tem, kar prestaja novorojenček, se mi je zdelo tistih nekaj popadkov res malenkost, poleg tega to ni bolečina, ker bi bilo nekaj narobe, temveč le spremlja naravno dogajanje - torej krče, ki pomagajo poroditi dojenčka, torej bi morali to bolečino z veseljem sprejeti, saj je dokaz, da da maternica dela tisto, kar pač mora - se krči. In tako sem jaz tudi gledala na vse skupaj in mi je bilo zato veliko lažje. Če imam zdaj kdaj krče med menstruacijo, se mi zdi, da me bo kar pobralo in se kar zvijam, med porodom pa sem na to gledala čisto drugače. Sploh drugič, ker so se popadki začeli spontano, sem bila te bolečine, znamenja popadkov, celo zelo vesela. Ko me je babica vprašala, ali naj mi da kaj proti bolečinam, me je kar zmotilo, ker sem bila tako zatopljena v dogajanje in sem popadke pač predelovala na svoj način.
Imam kar nekaj kolegic, ki na porod gledajo podobno kot jaz, brez strahu pred bolečino, in so vse rodile bolj ali manj hitro in brez zapletov, strinjajo se, da bi bila v njihovem primeru epiduralna analgezija glede na tveganje neumestna, saj je vse skupaj prehitro mimo, da bi se sploh splačalo komplicirati. Nimam kakšnega strahu pred iglami, a mene osebno bi injekcija in infuzija v hrbet zelo motila pri porodu. Seveda nismo reprezentativni vzorec in se zavedam, da vse ženske nimajo takšne sreče, smo pa brez izjeme vse porod pričakovale brez strahu pred bolečino - skrbelo nas je predvsem, ali bo vse v redu z otrokom, seveda. Zato se mi zdi, da bi si verjetno tudi marsikatera druga ženska porod lahko olajšala že z drugačnim pristopom, če je le pripravljena "potrpeti" tistih 15, 20 minut, ko je res hudo (menda, saj sem to bolečino pozabila naslednji dan, dejansko ne vem več, kako bolijo popadki).
S tem nikakor nočem reči, da epiduralna ni dobrodošla zadeva in bi vsekakor morala biti na voljo. Zavedam se, da smo družba, ki ji ni do nepotrebnega trpljenja, da današnji tempo življenja ni naklonjen potrpežljivosti, čakanju, odrekanju, temveč hočemo imeti vse, in to čim prej. Tako razmišljamo tudi pri bolezni - živimo nezdravo in od zdravnikov pričakujemo ustrezne tablete, s katerimi težav ne bo več - čeprav se na tem področju stvari počasi vendarle spreminjajo. Naj bo mogoče moje razmišljanje samo v pomoč, če recimo epiduralna iz tega ali onega razloga ne bo možna, da ne bo porodnica takoj obupala in je ne bo zajela panika, temveč se bo spomnila, da se porod vseeno da preživeti skoraj brez bolečine. Če bo pa katera zaradi pozitivne izkušnje (moje ali pa katere koli druge ženske) morda vendarle pomislila tudi na kakšno drugo možnost, bo pa sploh super.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Zalka 5 Mar 2007 08:33

Draga Oldtimerka,

Malce ste morali počakati, da sem preverila informacije. Takole je z epiduralno v kranjski porodnišnici: dobite jo le z doplačilom, po ceniku iz decembra 2006 je znesek 175 EUR ali 41.937 SIT. Na voljo je 24h na dan, nosečnica se mora oglasiti na pogovor z anesteziologinjo (razlaga, zdravstveno stanje nosečnice, dodatne preiskave) vsaj tri tedne pred predvidenim datumom poroda.

Lep porod vam želim,

dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

[email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar živa2005 8 Mar 2007 13:35

Spoštovani!

Jaz sem rodila s spinalno analgezijo, ker sem imela induciran carski rez. Bila sem izredno zadovoljna, ker sem lahko na nek način doživela porod in takoj videla otroka, ga vsaj poljubila in malo stisnila k sebi. Kolikor vem, to vrsto analgezije uporabljajo pri številnih operacijah (kolena, sečevoda ipd.) in vsaj v zvezi s temi operacijami ni toliko govora o morebitnih zapletih kot pri uporabi pri porodu. Ali gre v resnici za anti-propagando ali pa je pač spinalna analgizija manj nevarna kot epiduralna?

Lp,

živa

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Mimo 9 Mar 2007 19:54

Sicer nimam izkušenj z epiduralno in obakrat sem rodila po naravni poti. Prvič zelooooo težko! Res je bilo hudo a če pomislim še enkrat, nikoli nebi tvegala z epiduralno niti za 1%! Sem zagovornica naravnega poroda!
Srečno vsem!!!!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Zalka 11 Mar 2007 08:18

Draga Živa,

Spinalna anestezija se delno razlikuje od epiduralne - v Sloveniji se za carske reze odločijo za splošno anestezijo ali pa za področno, in to za epiduralno ali za spinalno. Tako kot ste rekli, je prednost področne anestezije z vidika ženske prav to, da je pri zavesti in je tako priča rojstvu svojega otroka. So pa tudi ženske, ki ne želijo biti pri zavesti, ko s carskim rezom rojevajo otroka zaradi različnih razlogov. Tako da bi morala biti v izbiro metode vključena tudi nosečnica. Pri odločanju za vrsto anestezije pa imajo svojo vlogo objektivni dejavniki (čas aplikacije, če gre za nujni carski rez, morebitne bolezni porodnice …) pa tudi subjektivni (preference zdravnika/zdravnice). Mislim, da sta tako epiduralna kot spinalna anestezija odlična izbira, ko vemo, da je carski rez nujen.

Omenjate uporabo anestezije ali analgezije v številnih primerih in sprašujete, zakaj omenjam tako številna tveganja uporabe področne analgezije med porodom. Pri vsakem zdravilu, ki ga kupite v lekarni ali ga dobite na recept, je priložen listek in na njem so navedeni možni stranski učinki, napisano je, v katerih primerih zdravila ne smete uživati, kakšne so morebitne nezdružljivosti z drugimi zdravili in še in še. Od vas je odvisno, ali boste te informacije prebrali in jih upoštevali ali ne. Ali je to anti-propaganda? Ali je s tem zadoščeno vaši pravici do informiranosti?

Ko se odločate za vrsto poroda, je morda smiselno, da pri zdravilih, ki jih boste dobili, poznate določene informacije. Poleg običajnih tveganj in možnih stranskih učinkih epiduralne ali spinalne, ki so prisotne vedno, kadar se ti dve metodi uporabljata pri operacijah npr. kolena ali sečevoda, kot omenjate, je pri porodu položaj še malo drugačen. Če govorim zgolj o vaginalnih porodih, so dejstva taka. Porod z epiduralno je zelo medikaliziran porod. Dokazano je, da tak način porajanja prinaša s seboj določena dodatna tveganja, o katerih sem pisala .

Moje stališče je, da morajo imeti ženske, ki želijo informacije o posameznem zdravilu, imeti na voljo čimbolj zanesljive in preverjene podatke. Tako se lahko odločijo, kako bodo rodile. In če se odločijo za epiduralno, bi jo morali v vsaki porodnišnici zagotoviti brez dodatnega plačila in ob vsakem času. Ne bi bilo prav, da bi zamolčali pozitivne vidike uporabe epiduralne, prav tako pa ne bi bilo prav, če ne bi odkrito govorili o problematičnih vidikih. Nekatere ženske si niti ne želijo biti tako podrobno informirane, kar je čisto legitimno.

Zavedati se moramo, da popolnoma objektivnega informiranja ni. Vedno bodo obstajali različni interesi, ki posamezne informacije različno obarvajo. In ko pripravljam odgovore za vas, seveda govorijo skoznja tudi moja prepričanja - sem pa zavezana nenehnemu preverjanju podatkov in spremljanju strokovne literature.

Ob priložnosti pa morda še kaj več o razliki med spinalno in epiduralno.


Lep dan,

dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

[email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lilka 11 Mar 2007 11:37

Pozdravljeni,

malo pozno sem zasledila tole temo, ampak upam, da bo moj odgovor dosegel 'oldtimerko'.

Jaz sem se odločila za epiduralno v kranju, ampak nikoli več.

Dosegljiva naj bi bila 24h na dan, jaz sem prišla v porodnišnico ob 4h zjutraj, ampak zdravnica, ki daje EA je začela službo ob 7h, zato do takrat ni bilo nič ???!!!

Počakala sem do 7h, potem so mi pol ure vstavljali kateter itd., ampak EA ni prijela, učinek je bil ničen.

Popadki so boleli vse boj intenzivno, tudi epiziotomijo sem čutila zelo dobro, na srečo pa sem za šivanje presredka po moledovanju le dobila lokalno, drugače bi me skrajno bolelo.

Sicer je osebje zelo prijazno, tudi zdravnica, ki daje EA je zelo prijazna, ampak me potem tudi enkrat ni prišla pogledat, če je z mano vse OK.

Pa nisem edini primer. Zato se jaz v KR ne bi več odločila za epiduralno, samo hrbet te boli, na srečo pri meni ni bilo nič hujšega.

Bolje je po moje iti nekam, kjer imajo s tem več iskušenj, srečno.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar anna_ 15 Mar 2007 13:31

Tudi jaz se pripravljam na letošnji porod, ki bo tokrat drugi in zadnji; prvi naravni porod kljub zelo dobremu osebju v porodnišnici ni moj najlepši spomin, izgubljanje zavesti od bolečin, izčrpanost, bruhanje, raztrganine, rezan presredek so mile besede za opis poteka poroda.

In prva stvar ob odločitvi za drugega otroka je bila misel na epidurano!

Že celo drugo nosečnost stiskam zobe in se dnevno prebijam čez hude slabosti in bolečine in me veseli da dr. Zalka priznava da vsaka ženska drugače sprejema bolečino in napor poroda (lahko sama pristavim da tudi nosečnosti). Osebnostno sem zelo močna oseba, fizično vedno dobro pripravljena; ampak očitno moje telo rojevanja in nosečniškega hormona ne sprejema z veseljem. In tudi tokrat sem se odločila da rodim po naravni poti, kar bo od mene zahtevalo kar nekaj resnih psihičnih priprav...

Ko pa berem vaše komentarje in informacije o epiduralni je moje mnenje tako, da vedno bolj pozabljamo, da je nosečnost in porod čudovita in naravna zadeva, in da lahko bolečino sprejmeš kot nepozabno življensko izkušnjo ali pa se v stilu fast food zahoda ravnaš po liniji najmanjšega odpora in upaš da bo otrok kar sam zdrsnil čez porodni kanal v lep svet ki ga čaka na tej strani...

Moja želja bi bila, da bi si zdravniki, babice in patronažne sestre vzele več časa za priprave bodočih mamic na naravni porod; da bi namesto epiduralne in carski rezov začeli "prodajati" metodo naravnega poroda; ki je zelo pomembna življenska izkušnja tako za mamico kot za otroka! Bolečino bi morali sprejeti kot del poroda, tako kot so slabosti del nosečnosti; ampak vsaka težka preizkušnja zahteva predhodno pripravo.

Pa še en mini primer, čeprav to ni del moje osebne izkušnje, da ne bom samo filozofirala:
Hoja po žerjavici je lahko boleča ali pa neboleča, odvisno kako glavi dopovemo kaj se bo zgodilo ko se bodo podplati dotaknili gorečega oglja...lp, anna_

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Vijola 27 Mar 2007 16:11

Bojim se, da se glavi ne da kar tako dopovedati, naj ti ne bo slabo, če kemične snovi v tvojem telesu sprožajo slabost. Podobno je z bolečino.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar brbljavka 13 Apr 2007 16:02

Rada bi z vami delila svoj pogled na epiduralno analgezijo in izkušnje z njo.

Med nosečnostjo sem se precej poglabljala v različno literaturo ter skrbno prebirala in poslušala izkušnje drugih. Poroda nisem idealizirala, pa tudi bala se ga nisem. Zavedala sem se, da je lahko tako kratek, kot hiter, tako boleč, kot neboleč, pa tudi z neželjenimi zapleti (npr. carski rez, ali kaj hujšega).

S hudimi porodnimi zgodbami se nisem obremenjevala, sem jih pa vzela v resen poduk, kako skrbijo v porodnišnicah za porodnice, kot tudi, kako zelo nekatere podcenjujejo porodno bolečino. Zares semseveda vzela tudi opozorilo anasteziologa, da nekatere želijo ea še preden sploh kaj zaboli.

Po tehtanju sem ustvarila prioritetno lestvico, kaj si želim. Izgledala je nekako takole:
1. ne želim nobenega klasičnega (beri: kemičnega) lajšanja bolečin (vse, ki imate pomisleke glede ea si preberite kakšno škodo to predstavlja za otroka)
2. želim si naraven porod čepe
3. želim si porod v vodi
4. če zgornja dva poroda nista mogoča ali pa bi bila bolečina hujša od pričakovane oz. takšne, ki jo lahko zdržim, si želim EA
5. v primeru CR si želim spinalni bok (v kolikor ne gre za zaplet, ko ni časa za spinalni blok in itak nimaš izbire)

poleg tega sem si želela še nekaj stvari:
spontan začetek poroda
nobene epiziotomije
tople obkladke na presredek, itd...

če poskusim na hitro povzeti razplet:
1. prva točka je propadla, ker mi je babica tik pred koncem poroda rekla, da bom sedaj pa nekajkrat vdihnila iz maske (še danes se mi zdi za malo, ker ne vem, zakaj je bilo to sploh potrebno?!?!?!?, jaz pa nisem bila toliko prisebna, da bi tehtala v tistem trenutku še o tem)
2. tudi ta točka je propadla in sicer že nekaj mesecev preden sem šla v porodno. v porodnišnici, v kateri so imeli, kako ironično, na steni plakat s prodno posteljo, ki jo imajo, na kateri je mogoče roditi čepe (ob montaži dodatne kovinske opore za roke), mi je babica zagotovila, da bi se postelja gotovo prekucnila. ?!?
3. poskus, da bom rodila v vodi je neslavno propadel v porodnišnici, ker sem imela zadnjih nekaj dni rahlo povišan pritisk in me v vodi niso pustili roditi. Še danes mi ni jasno zakaj, saj je dežurna zdravnica rekla, da je to dobrodošlo, ker mi bo pritisk padel, babica pa obratno, da v vodo ne smem, ker mi bo samo slabo.
4. pristala sem pri ea, o kateri same pohvalne besede, čeprav je trajalo nekaj časa, preden je prijela. po porodu sem bila spočita, skoraj peš bi lahko šla domov. Razen tega, da mi niso verjeli, da mi ea ni prijela (no, potem so našli prepognjeno cevko), ne morem reči nič slabega o ea. nobenega zapleta, niti mravljinčastih nog...
5. cr na srečo ni bil aktualen

kar se tiče spontanega poroda, sem ga s svojo trmo dosegla. v nasprotju z zdravnico, ki me je napotila na indukcijo, in skladno z dobrim ctg-je ter prepričanjem babice, da je prezgodaj za sproženje, sem odšla domov in rodila 6 dni po roku.
kar se tiče epiziotomije, sem jasno izrazila željo, da ne želim biti rezana in da raje vidim, da se strgam. Sicer prijazna babica me je nadrla, če bom potem pa z vrečko hodila okrog? in da je to samo njena odločitev. ko sem prosila za tople obkladke, mi je rekla, da če vem, kako bo potem kri špricala?! no, vseeno mi je ugodila, in na koncu tudi epiziotomija ni bila potrebna.

po porodu sem se odlično počutila in lahko le rečem, da je moja izkušnja z ea dobra. tudi vse znanke in prijateljice, ki so se zanjo odločile, so z njo zadovoljne (nobena, ki jo poznam nima z njo slabe izkušnje). Nasprotno, pogosto slišim od tistih, ki z njo nimajo izkušenj, kako slaba/tvegana je. Kar pa mislim, da je popolnoma zmotno. Vsak porod je tvegan in seveda tveganja prinaša tudi ea. Pa vendar tveganja prinaša tudi maska in vse ostale kemične oblike lajšanja bolečin, predvsem veliko več tveganj za otroka.

Še vedno mislim, da je najbolje roditi naravno (in naj poudarim, da roditi zafilana s protibolečinskimi sredstvi, od katerih je še otrok povsem omamljen, tudi ni naravno!). Za svoj naslednji porod ponovno načrtujem rojevanje čepe oz. v vodi. Tokrat se bom namenila v Feldbach (in glede na pot, ki me čaka, na spisek dodala še točko: porod v avtu :-) ).

In ker ne vem, kako težak se lahko izkaže, sem vesela, da imajo možnost tudi epiduralne analgezije. Upam, da bom rodila brez kakršnih koli kemičnih dodatkov, hkrati pa me pomirja misel, da lahko doživim miren in kvaliteten porod tudi, če bi po naravni poti hotelo iti vse obratno.

Žalosti me, da vse možnosti lajšanja bolečin in različnih porodov niso možne v vseh slovenskih porodnišnicah. In da ženske množično ne zahtevajo boljše obravnave, ampak se sprijaznijo z ležanjem na postelji ter oksitocinom v žilo....

brbljavka

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar metuljčica 16 Apr 2007 13:19

Še bolj žalostno pa je, da bi bilo bolj naravno rojevanje tudi precej cenejše.

Tvoje točke so mi zanimive! Jaz sem pri prvem porodu imela samo eno - da ne bi bilo carskega reza.
Pri drugem pa točno predstavo v glavi in točno tako je porod tudi potekal - no, jaz sem si zamislila porod v čepe, pa sva se z babico dogovorili za sede, ker je tako imela boljši pregled nad dogajanjem, je bilo pa že v sede desetkrat lažje roditi kot v leže. Svojo izkušnjo sem opisala malo višje, če bo kateri pomagala...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh